АРХИВ 2011


ЕВРОПА МЕЧТАЕ ЗА БЪЛГАРИЯ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/28 юни, 2011, МОЛ "ГАБРОВО", Габрово/

Дълго преди България да извърви криволичещия път към пълноправното си членство в ЕС, в далечната вече 1998 година Община ГАБРОВО спечелва проект "Европейски ден", който цели да повдигне в обществото въпросите относно ЕС и членството на страната в него. Започва подготовка по отбелязването на "Евроден '98", а в Музея "Дом на хумора и сатирата" се ражда идеята за национален конкурс, озаглавен "Европа мечтае за България". Темата е истинско предизвикателство към български и чужди евро-скептици, но изиграва блестящо пророческа си роля, тъй като идеята успява да изпревари с години историческото събитие.

Изложбата "Европа мечтае за България" е синтез на отношението на българските карикатуристи към теми като неудобните истини, политическите ситуации и вероятните изходи от събитията в този исторически момент, които буквално връхлитат България.

По думите на г-н Жак Вюненбюрже, тогавашен Ръководител на Делегацията на Европейската комисия в България, с чиято финансова помощ се издаде каталог на изложбата, 'Събраните тук карикатури показват, че зад бюрократичните процедури, зад прехода към демокрация и пазарна икономика, зад законите и политическите декларации стоят хора (общества, семейства, отделни лица), които се стремят към по-добро бъдеще. Те свързват по-доброто си бъдеще с Европа.'


ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ" НА ПОЛСКО ТУРНЕ
Карикатура
/2011 - 2012, Вонхоцк, Полша/

Идеята за популяризиране на Музея "Дом на хумора и сатирата" и най-мащабната му изява - Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - принадлежи на полския график Казимеж Бабкевич. През 2005 г., на 17. Международно биенале, той бе удостоен със Специалната награда за графика и рисунка на Министерството на културата на Р. България, а през 2006 г. откри самостоятелна изложба в Дома.

Г-н Бабкевич сам подбра пътуващата изложба карикатури, като през февруари 2010 г. колекцията бе показана в град Славно, а през април 2010 - в град Луков. Сега предстои да бъде показана в Градската библиотека на град Вонхоцк, известен като полската столица на хумора.


ЕВРОСАПИЕНС - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/18 юни, 2011, Музей БОЖО, Кечкемет, Унгария/

Пътният маршрут на карикатурната колекция "Евросапиенс се разшири с още една спирка - Музей БОЖО в унгарския град Кечкемет. Събитието се организира с подкрепата на Арменското малцинствено самоуправление в Кечкемет, където, макар и малко, все още живеят и българи. В деня на откриването, 18 юни, изложбата е посетена от 10 304 почитатели на карикатурното изкуство.

Изложба "Евросапиенс" е резултат от едноименния национален конкурс, организиран от Музея "Дом на хумора и сатирата" през 2009 г. по кураторски проект и с финансовата подкрепа на г-н Николай Младенов, настоящ Министър на външните работи на Р.България и тогавашен депутат в ЕП.

Колекцията включва по 3 творби на 17 съвременни български карикатуристи, които предлагат своята интерпретация на горещи теми като: корупцията, накърняването на потребителските интереси, сляпата и глуха съдебна система, неефективната администрация, липсата на толерантност в обществените взаимоотношения и други изкривени европейски практики.

Успешният дебют на изложбата се състоя на 1 април, 2009 година в Европейския Парламент в Брюксел.


АДАМ И ЕВА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура, рисунка
/8 юни - 8 август, 2011, Регионален етнографски музей - Пловдив/

Регионалният етнографски музей в Пловдив е поредната спирка на вечно пътуващите "Адам и Ева". След успешните гостувания в Румъния, Русия и много български градове, колекцията от 50 карикатури и рисунки на 40 автори от 18 държави ще прекара два летни месеца в гостоприемния град Пловдив.

Изложбата е синтез от хумористични интерпретации на световно известни карикатуристи, между които Жан Ефел (Франция), Мирослав Бартак (Чехия), Кацухиро Ямамото (Япония), Мануел Ернандес, Рене де ла Нуес (Куба) и други, върху вечната тема за първите хора, съдадени от Бог, и поставили началото на човешния род. Разбира се, че неизменните им спътници - библейската змия и ябълката - са редом с тях. В колекцията "Адам и Ева" няма творба, която да не предизвиква искрен смях или "библейско" настроение.


ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ МИШКАТА КНИЖКАТА? - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/19 май, 2011, Народно читалище "Св.Св. Кирил и Методий 1928", кв. Бичкиня, Габрово/

Малка колекция от 19 карикатури на 18 автори от 12 държави се опитва да отговори по нестандартен начин на въпроси, които мнозина си задават в днешното "компютърно" време. А именно: Има ли смисъл да прекарваме часове в библиотеката, когато едно "кликване" в Интернет ни отвежда незабавно до търсената информация, па макар и със съмнително качество? Може ли компютърът да измести приказките на мама и баба? Доколко съвременните технологии ни лишават от интимното преживяване с илюстрована книга? И наистина ли компютърната мишка ще "изяде" хартиената книжка?

Изложбата с творби от художествения фонд "Хумор на народите" се открива в чест на патронния пазник на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий 1928" в габровския квартал Бичкиня.


ХУБАВА СИ, МОЯ ГОРО! - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/21 април, 2011, посетителски центрове на територията на Национален парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН/

Поредна съвместна инициатива на Дирекция "Национален парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН" и Музея "Дом на хумора и сатирата" отбелязва Деня на земята - 22 април, Международната година на горите 2011 и 20-годишнината от създаването на Националния парк. Изложбата "Хубава си, моя горо!" е част от общ проект под заглавие "Изкуството - посланик на Парка".

Тематичната колекция включва 62 оригинални карикатури на 52 автори от 12 страни по света. Както подсказва и самото заглавие, карикатурите, създадени с повече ирония отколкото хумор, фокусират върху отношението на днешния човек към природата. Затова общото послание на изложбата е, че за да защищят природната среда, която обитават, хората са длъжни да преосмислят собствените си действия.

След откриването на изложбата на 21 април, 2011 г. в Дома на хумора и сатирата, копия от карикатурите ще бъдат показвани в посетителските центрове на територията на Национален парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН.


ЕВРОСАПИЕНС НА ГОСТИ В ГРАД ПРАВЕЦ
Карикатура
/14 април, 2011, Исторически музей - Правец/

От 14 април, 2011 година Историческият музей в град Правец е домакин на тематичната колекция "Евросапиенс", която представя творби от художествения фонд на Музея "Дом на хумора и сатирата". Изложбата е част от програмата, посветена на 30-годишнината от откриването на музея в Правец.

Колекцията "Евросапиенс" е сформирана след едноименен национален конкурс, проведен през 2009 година, за който покана за участие получават 17 изявени български карикатуристи. Конкурсът е финансиран от Николай Младенов, тогавашен депутат в Европейския парламент и настоящ министър на външните работи на България.

Включените в колекцията 51 карикатури имат за прицел корупцията, накърняването на потребителските права, сляпата и глуха съдебна система, липсата на толерантност в обществените отношения и редица други криворазбрани европейски практики.

След успешния си двоен дебют на 1 април, 2009 г. - в Европейския парламент и в Музея "Дом на хумора и сатирата" - изложбата "Евросапиенс" е желан гост в много български градове и галерии.


ПРОДЪЛЖАВА ТУРНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА "КАРИКАТУРИСТИ"
Карикатура
/1 април, 2011, Народно читалище "Св.Св. Кирил и Методий 1928", кв. Бичкиня, Габрово/

Две години вече изложбата "Карикатуристи" обикаля посолствата на Република България по света със съдействието на Министерството на външните работи. Турнето из България се осъществява чрез сътрудничеството на Националния парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН. На 1 април, 2011 г. - 39-ти рожден ден на Музея "Дом на хумора и сатирата", изложбата е любезно посрещната от новите си домакини - Народно читалище "Св.Св. Кирил и Методий 1928" в габровския квартал Бичкиня.

"Карикатуристи" е посветена на един от най-наболелите проблеми на съвременното общество - опазването на околната среда. Представените 22 творби (част от общата колекция от 79 карикатури на 65 автори от 21 страни) на български и чуждестранни карикатуристи отправя настоятелен апел към хората по света за повече грижи към природните богатства, като едновременно предупреждава, че нехайното отношение към околната среда неминуемо води до трагични последици.


КОЛЕДА Е! - ИЗЛОЖБА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Рисунка
/15 - 31 декември, 2011, Зала 7/

На прага на най-светлия и най-очаквания от деца и възрастни празник - КОЛЕДА или РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - изложбените зали на Музея "Дом на хумора и сатирата" са широко отворени за творчеството на млади художници от Габрово. Две школи по изобразителни изкуства - Детската школа "Енкаустика" с ръководител Румен Трифонов и Сдружението по изкуства при читалище "Априлов-Палаузов 1861" с преподавател Ема Вертерова - представят най-доброто от годишната си продукция.

Художниците от Детската школа "Енкаустика", на възраст от 6 до 18 години, имат дългогодишен опит с участия в различни конкурси и изложби. Сега те представят 40 свои произведения - фигурални и абстрактни композиции, пейзажи, портрети, натюрморти, икони и коледни сюжети, изпълнени в старинната техника "енкаустика".

20-те възпитаници на габровската художничка Ема Вертерова ще зарадват посетителите в музея с 35 подбрани рисунки на разнообразна тематика.

Приятна компания на детските творби прави малка колекция от поздравителни коледни картички, черно-бели и оцветени фотографии, в които са запечатани романтичните традиции от началото на 20. век. Колекцията е дарена на Дома на хумора и сатирата от немския фотограф Ернст Фоланд, участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

Весела Коледа! Смях, здраве и много настроение!


ПОЛИТИКАТА В КАРИКАТУРИ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА КАРИКАТУРИСТА ХРИСТО КОМАРНИЦКИ
Карикатура, шарж
/20 октомври - 5 декември, 2011, Зала 7/

Изложбата няма нищо общо с предизборната треска, която е завладяла цяла България. Тя е част от специалната награда, връчвана от Музея "Дом на хумора и сатирата" на годишната Национална изложба на карикатурата в София. Нейн девети лауреат е роденият в Габрово карикатурист Христо Комарницки, който за втори път подрежда самостоятелна изложба от политически карикатури в залите на Дома.

За настоящата изложба Христо Комарницки е подбрал около стотина от хилядите карикатури, които рисува за всеки брой на вестник "Сега" - негово работно място от 1997 г. Мишените на ведрия му хумор, ала и бодлива сатирата са "героите на деня" - българските политици, кабинетни министри, настоящи и бивши величия в политиката, чиито постъпки, изказвания и 'крилати фрази' предоставят благодатна храна за една смела карикатурна интерпретация, каквато показва творчеството на Христо Комарницки.

Комарницки е участник както в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, така и в други международни и национални конкурски и изложби на карикатура, организирани от музея, като "Весели Балкани" (1996), "Европа мечтае за България" (1998) и "Евросапиенс" (2009), където е отличаван със специални награди.


GAUDEAMUS IGITUR... - СБОРНА ИЗЛОЖБА СТУДЕНТСКО ТВОРЧЕСТВО
Графика, живопис, скулптура, стенопис, плакат
/1 - 31 декември, 2011, Зала 3/

Всяка година декември започва с празник, възхваляващ младостта и вечния стремеж към по-висше знание. Това е 8-ми декември, ден, който не пропускат да отбележат ни настоящи, ни бивши университетски възпитаници. А Музеят "Дом на хумора и сатирата" е последователно и силно ангажиран да търси и открива нови таланти, да ги поощрява и дълго да се радва на националните и международните им постижения. Неговите изложбени зали са винаги отворени за раждането на поредния майстор на четката и перото.

Ето защо тази година в музея гостува представителна студентска изложба, която се осъществява по силата на двустранен договор между Дома на хумора и сатирата и Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Изложбата включва 75 творби на 23 живописци, графици, скулптори, дизайнери и стенописци, които се обучават в момента във Великотърновския университет. Наследник на вековни културни традиции, Факултетът по изобразително изкуство на университета "Св.св. Кирил и Методий" поддържа един от най-високите стандарти в обучението по изобразително изкуство в България.

Като контрапункт на младежкия ентусиазъм на Gaudeamus Igitur... в същата зала домакините са подредили малка част от тематичната колекция Празниците на българина, която популяризира подбрани творби от художествения фонд Хумор на народите. Тези картини излъчват зрелостта и мъдростта на утвърдени български живописци като Ради Неделчев, Никола Г. Николов, Иван Димов, Людмил Младенов, Емил Стойчев, Сава Савов, Георги Трифонов, Самуил Сеферов, Васил Христов, Джамал Емурлов и Кеазим Исинов.

Така един празник обединява стремежа към изящното изкуство, напиращата младост, виталността на българските народни празници и неугасващия порив у хората да се веселят и да празнуват.


КАРНАВАЛЪТ В СТРУМИЦА - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА ОТ ГРАД СТРУМИЦА, МАКЕДОНИЯ
Фотография
/11 ноември - 15 декември, 2011, Зала 7/

Изложбата е специален акцент в традиционното вече празненство по случай откриването на новия карнавален сезон в Габрово, което събира габровци от всички възрасти на 11 ноември, точво в единанадесет часа и единадесет минути в художествената зала "Да живее карнавалът!" Тази година, в подкрепа на габровския карнавал идват съседите ни от македонския град Струмица (на около половин час от българската граница и с население около 50 000 души) с колекция от 50 подбрани фотографии от последните две издания на карнавала в Струмица Тя е подготвена от македонското сдружение "Евро-визия", главен организатор на фотоконкурс, популяризиращ местната култура и карнавална традиция, в което членуват хумористи, сатирици и представители на струмишката интелигенция.

Карнавалът в Струмица се провежда в навечерието на Великите пости, а във фокуса му е "еротичното начало" - тема, която обединява почитатели от цял свят. Програмата на карнавала включва конкурс и избор на Принц и Принцеса карнавал, детски карнавал, както и международен конкурс за карикатура и хумористични афоризми. Настоящата "пъстра фиеста" от Струмица ще представи и открие писателят-сатирик и афористик Ристо Филчевски.


ПРАЗНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис
/2-30 ноември, 2011, Изложбена зала ДЖАМИЯТА, Дупница/

Българинът не чака повод, за да се весели, както и не държи на мястото на веселието. Празникът може да се състои в съседното кафене, у дома или сред природата. Но да е празник!

"Празниците на българина" разкрива колекция от 30 живописни платна на 24 български художници, творили както в началото на 20. век, така и през първото десетилетие на 21.век Живописните творби са част от богатата живописна колекция на Музея ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА.

Многолюдни празнични сцени и композиции - сватби, Коледи, Трифон Зарезан или ежедневни забавления и танци, отпускащ разговор или тайнствено гледане на кафе - привличат вниманието на зрителя със своята игривост, пъстрота и приповдигнато настроение. Нестинарки, кукери, конни надбягвания, игри и карнавални шествия допълват картината на тази наистина празнична изложба.


ЖИВОПИСАТИРА - СБОРНА ИЗЛОЖБА ОТ ЕДНОИМЕНЕН ПЛЕНЕР В ГОРНА ОРЯХОВИЦА
Живопис
/13 октомври - 30 ноември, 2011, Зала 3/

Дванадесет години вече Община Горна Оряховица и секция "Карикатура" към Съюза на българските художници обединяват усилия и организират пленер по живописатира. Странното словосъчетание, обединяващо в себе си карикатура, сатира и живопис, е привличало и продължава да привлича стотици български и чуждестранни участници, но началото на "Живописатира" в Горна Оряховица дава група местни ентусиасти. После предизвикателството се оказва заразно за цялата гилдия в страната.

Настоящата изложба е подбрана колекция от 118 творби от 12-те издания на пленера в Горна Оряховица, сред които се открояват творческите фантазии на добре познати на Дома на хумора и сатирата имена като Алла и Чавдар Георгиеви, Георги Чалъков, Слави Петрински, Иван Кутузов, Анатолий Станкулов, Любомир Михайлов, Румен Драгостинов, Илиян Савков, Валентин Георгиев, Камен Кисимов, Красимир Коцев, художници от Сдружение "ГоАрт" и други. Габровските майстори на карикатура, сатира и живопис се представляват от Йорданка Шиякова, Георги Каралиев и Румен Трифонов.

Изложбата "Живописатира" не позволява словесно описание. Тя трябва да се види и почувства!БЛИЗКИ СРЕЩИ ОТ ТРЕТИ ВИД - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/29 септември - 8 ноември, 2011, Зала 7/

Тематичната колекция е адресирана не само към изследователите на НЛО и любителите на истории за срещи с извънземни и летящи чинии. С въображение и неподражаемо чувство за хумор 24 карикатуристи от 15 държави "рисуват" своята представа за срещите от трети вид - тема, станала особено актуална с приближаването на 2012 година и мрачните предсказания за края на света. Но в срещата с представители на извънземния разум карикатуристите виждат единствено забава и много смях. А кой не би искал да прихване бацила на веселието!

Без да имат пряко отношение към извънземните, котките изпълват човешкия живот с не по-малка загадъчност и удивление. Различните лица и характери на тези животни са във фокуса на малка колекция от 25 творби на карикатуристи от 11 страни, която допълва изложбата "Близки срещи от трети вид". Нека не забравяме, че една от най-мистериозните котки остава прославената по света габровска котка.


ХУМОРЪТ В НАШИТЕ МЕЧТИ - ОБЩИНСКА ИЗЛОЖБА-КОНКУРС
Детски рисунки
/6 - 31 октомври, 2011, Зала 6/

Изложбата е резултат от конкурс, съвместно организиран в края на 2010 година от Община ГАБРОВО и Музея "Дом на хумора и сатирата". Целта на конкурса бе да се поощри и популяризира детското творчество на основа на партньорството между градовете Габрово и Никелино (Италия). Така в двата града бяха проведени едноименни конкурси, а през пролетта на 2011 г. одобрените за участие в изложбата рисунки на габровските деца гостуваха в няколко училища в Никелино.

Показаната колекция детско творчество представя 131 подбрани детски рисунки на малки художници от габровски училища и деца, посещаващи школи по изобразително изкуство в Габрово и Севлиево. Общият брой на участниците в конкурса, привлечени от необичайната тема, бе 255. На откриването на изложбата в Дома най-добре представилите се деца ще получат официално своите награди.

Цветните "мечти" на участниците в конкурса включват приказни герои, персонажи от българския и италианския фолклор, габровски шеги и сцени от карнавала в Габрово, както и желанието за приятелство между българския и италианския народ. Пъстро, весело и забавно!


УСМИВКИ ОТ БРАЗИЛИЯ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/4 - 18 октомври, 2011, Зала 7/

Пророческа се оказа карикатурата на българския художник Ивайло Цветков, отличена със специална награда на 20. Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2011, която представя бразилския президент г-жа Дилма Русеф на път от Бразилия за Габрово, за да посети родния град на баща си. Официалното посещение на г-жа Русеф в България започва тази вечер, а габровци с трепет очакват да посрещнат един президент със световна слава и с габровски корени.

По повод това и официално, и лично докосване на г-жа Дилма Русеф до България и родния град на баща й - Габрово, Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА показва колекция от 31 карикатури на 11 бразилски и двама български художници. В изложбата изпъкват три великолепни шаржа на г-жа Русеф, дело на българските карикатуристи Ивайло Цветков и Валери Александров и на бразилския им колега Нелсън Кастро Сампайо.

Що се отнася до контактите на Дома на хумора и сатирата с тази далечна страна, то те обхващат 170 творци-хумористи и 116 културни институции. В резултат от тези връзки днес в музейния художествен фонд се съхраняват 96 хумористични творби на 44 автори от Бразилия, или едно малко късче от тази жизнерадостна страна е намерило траен подслон в родния град на бащата на настоящия президент на Бразилия г-жа Дилма Русеф.

20. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2011
Живопис
/21 май - 30 септември, 2011, Зала 3/


Изложбата представя 158 живописни платна на 102 автори от 12 страни по света.

20. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2011
Скулптура
/21 май - 30 септември, 2011, Зали 3, 5, 6 и 7/


Изложбата включва 87 скулптури на 69 автори от 7 страни по света.

20. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2011
САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА АДЖИМ СУЛАЙ (Италия) - НОСИТЕЛ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА "ЗЛАТНИЯТ ЕЗОП" за 2009 година
Репродукции на рисунки и живописни платна
/21 май - 30 септември, 2011, Зала 3/


Всеки лауреат на Голямата награда "Златният Езоп" - най-престижната награда, връчвана на Международното биенале в Габрово - има право на самостоятелна изложба на следващото издание на Биеналето. Така роденият в Албания, но живеещ и работещ в Италия художник АДЖИМ СУЛАЙ представя 12 репродукции на свои рисунки и живописни творби.

Колекцията на Сулай разкрива живия му интерес към социалните и политическите теми на обединена Европа. На преден план изпъква темата за имиграцията, наложена от физическото оцеляване на хората. Аджим Сулай рисува психологически портрет на бедността, а съдбата на емигранта и тихата носталгия по родния дом са предадени с болезнеността и съпричастието на личния опит. Художникът пресъздава типични образи от различни слоеве на обществото, като майсторски илюстрира взаимоотношенията им чрез средствата на шаржа и наситения сарказъм.

Аджим Сулай е художник със световна слава, но въпреки това за него рисуването продължава да бъде забавна и весела дейност, в която времето минава неусетно.

20. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2011
СЪТВОРЕНО ОТ ЖУРИТО
Скулптура, плакат, компютърен принт, рисунка, живопис, карикатура
/21 май - 30 септември, 2011, Залa 3/


Скромната по обем, но многожанрова по съдържание изложба от произведения на членовете на международното жури на 20. Международно биенале - Габрово 2011 поставя редом със селектираните общо 859 автори от 59 страни образци от творчеството на проф. Георги Чапкънов, проф. Бернхард Холеман, проф. Божидар Йонов, Любомир Михайлов, Пламена Димитрова, Лора Атанасова и Йорданка Шиякова. Така жури и участници доказват високите художествени критерии, на които се подчинява международният форум на съвременното хумористично и сатирично изкуство в Габрово.

20. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2011
Фотография
/21 май - 30 септември, 2011, Зала 6/


Изложбата представя 160 фотографии на 102 автори от 20 страни по света.

20. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2011
Плакат
/21 май - 30 септември, 2011, Зала 7/


Изложбата включва 73 плаката на 58 автори от 9 страни по света.

20. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2011
Карикатура
/21 май - 30 септември, 2011, Зала 5/


Изложбата включва 321 карикатури на 222 автори от 45 страни по света.

20. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2011
Графика и рисунка
/21 май - 30 септември, 2011, Зала 5/


Изложбата представя 161 графики и рисунки на 105 автори от 19 страни по света.

110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИЛИЯ БЕШКОВ (1901-1958) - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Рисунка
/24 юли - 31 август, 2011, етаж 2, фоайе/

Ако беше жив, на 24 юли, 2011 година големият български художник, карикатурист и илюстратор Илия Бешков щеше да навърши 110 години. В негова чест Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА, в чийто художествен фонд се съхраняват 124 рисунки, карикатури и илюстрации на неповторимия майстор, показва малка сбирка с рисунки в едно от своите фоайета. Това е поредна изложба с оригинални творби на Илия Бешков, показвана в Дома след изложбите от 1981, 1988, 1996, 2000 и 2001 година.

Подбраните 15 рисунки са уникални с виртуозното си изпълнение, с усещането, че са направени на един дъх, понякога дори и само с няколко щриха. Всяко докосване до творбите на Бешков е извор на духовна енергия и усещане за непреходност. Той рисува хора, различни по възраст, социален статус, занятие и професия, но всяка негова рисунка предава безпогрешно типажа, характерното движение, емоцията и принадлежността към епохата. Всяка рисунка е дълбоко човешко приживяване.


ХУБАВА СИ, МОЯ ГОРО! - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/21 април - 20 май, 2011, фоайе, II етаж/

Колекция от 62 карикатури от художествения фонд на Музея "Дом на хумора и сатирата" представя критичния поглед на 52 автори от Бразилия, България, Германия, Иран, Италия, Китай, Литва, Нигерия, Румъния, Русия, Словакия и Сърбия върху отношението на съвременния човек към заобикалящата го природа. Повече иронични, отколкото смешни, карикатурите недвусмислено порицават човешките действия и влиянието им върху растителните видове в природата. Опазването на околната среда не е химера, а граждански осъзнат дълг на всички хора, обитаващи планетата Земя.

Изложбата се посвещава на 22 април - Денят на Земята, на Международната година на горите 2011, както и на 20-годишнината на Националния парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН. Събитието е част от съвместен проект под заглавие "Изкуството - посланик на Парка", който се осъществява от Музея "Дом на хумора и сатирата" и Дирекция "Национален парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Копия от карикатурите ще бъдат изложени в посетителските центрове на Националния парк.


ПОХОДЪТ - МЕЖДУ РЕАЛНОСТИТЕ - СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ НА ИВИЛИНА КУНЕВА И ТЕОДОРА НИЦОЛОВА, БЪЛГАРИЯ
Видеоинсталация, принт, фотография, рисунка
/10 март - 13 април, 2011, Зала 7/

"Походът" на творческия тандем Ивилина Кунева (майка) и Теодора Ницолова (дъщеря) е постепенно подготвян и допълван в продължение на две-три години проект. Вдъхновени от възможностите за размиване на границите между оригинал и копие, пример за което авторките виждат в изложбата Dreamland, показана в Центъра Помпиду през 2010 г., Кунева и Ницолова изграждат лабиринтно пространство от вплетени реалности на вече осъществени и бъдещи пътешествия. Чрез разнообразни техники - рисунка, колаж, принт, видеоинсталация, живопис и фотография - майка и дъщеря без страх използват препратки към различни културни и исторически реалности, тълкувани през един личен и емоционален поглед към света. Авторките недвусмислено внушават, че "изкуството копира живота, живътът копира изкуството, а между тях наднича вечността".

Ивилина Кунева завършва ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий", специалнст живопис. Работи в областта на колажа и рисунката, акрилната и маслената техника. Има 10 самостоятелни изложби в България и редица международни участия. Нейни творби се намират в частни колекции в България, Русия, САЩ и Холандия.

Теодора Ницолова учи пластични изкуства в Нов български университет, специалност сценография. През 2008 осъществява първата си индивидуална изява в съвместна изложба с английски фотограф. Ницолова е участник в две издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

"Походът - между реалностите" илюстрира осъзнаването на авторките, че местата, които са посетили, никога повече няма да са същите, ала те ще продължават да съществуват като илюзорни светове в тяхното съзнание.

В ТЪРСЕНЕ НА ЧОВЕКА - СБОРНА МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА
Графика, рисунка
/18 март - 18 април, 2011, Зала 6/

Изложбата включва 50 подбрани графики и рисунки от художествения фонд "Хумор на народите" на Музея "Дом на хумора и сатирата". Представени са 23 безспорни майстори на графичното изкуство от 12 европейски държави, а именно: БЕРНХАРД ХОЛЕМАН, ГЕРТРУДЕ ДЕГЕНХАРТ, КАРИНА ХАРАНЕКА, ФУЛВИО ТОМАЗИ, ГАЛИНА ПАВЛОВА, ВАЛЕНТИНАС АЯУСКАС, НИКИФОР РУСКОВ, МИХАИЛ САЖАЕВ, ПЛАМЕН ПЕНОВ, ВИЛЯМ ЖИВИЦКИ, РУМЕН СКОРЧЕВ, ДЖАН ГЬОКНИЛ, ТАТЯНА ПЕШЕВА, СЕРГЕЙ ХРАПОВ, БЕРНХАРД ШВЕР, ЕРНЬО ТОТ, ЗОЛТАН ВЕН, ЮХА ТАМЕНПЯ, КРИСТИНА ЛЕХТОНЕН, АДОЛФ БОРН, РАЙМО ХУИТИНЕН, ИРЖИ СЛИВА и СИМО ХАНУЛА.

За първи път колекцията е представена на Панаира на музейните изложби, организиран от Министерството на културата през есента на 2010 година в град Русе. Основна тема на дискусиите по време на срещата е мобилността и популяризирането на интересни изложби и колекции с цел увеличаване интереса към културните ценности, съхранявани в българските музеи.

Главен обект на изложбата е Човекът - такъв, какъвто го виждат европейските графици в заобикалящия го свят, в общуването с другите или насаме със себе си; човекът със своята сила, своите слабости, успехи, победи и поражения; човекът, който е и актьор от цирков спектакъл, и герой от литературно произведение или част от легенда; човекът, емоционално приповдигнат или обвит в тайнственост, радващ се на живота или огорчен от личната си равносметка; човекът, успял да съхрани чувството си за самоирония.

Изложбата категорично развенчава мита, че графиката е скучно изкуство. Любителите и познавачите на този жанр ще се насладят на многообразие от класически графични техники, многофигурални композиции, невероятна изтънченост на изпълнение и силно усещане за човешко присъствие. Изложбата "В търсене на Човека" е кондензирана есенция от върхови постижения на европейското графично изкуство.

НАЯВЕ И НАСЪН - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Фотография, плакат
/2 декември, 2010 - 18 март, 2011, Зала 5/

Изложбата обхваща 30 фотографии и 30 плаката от художествения фонд на Дома на хумора и сатирата, които съчетават нестандартния, изненадващ поглед на фотообектива и синтезирания изказ на плаката. Творбите са създадени както през последните десетилетия на 20-и век, така и в днешно време. Макар и твърде различни като изразни средства, те поставят във фокуса си общочовешкия копнеж за любов и мир, страховете от заплахата за война и абсурда на войната, смисъла на човешкото съществуване, естествения досег с красотата на заобикалящата ни природа и животинския свят, както и леката усмивка, предизвикана от човешките реакции.

Плакатите, лаконични, но оставящи неизличими асоциативни образи в съзнанието ни, привличат зрителя с ярката си цветност и прекрасна графична техника. Особено място в изложбата е отредено на великолепни образци на японското плакатно изкуство.

Фотографиите са запечатали в себе си разнообразие от житейски ситуации и емоции - смях и болка, радост и страдание в човешкото лице, контрастта между младостта и старостта, между красивото и грозното, между реално съществуващото и мечтаното. С чувство на радост и оптимизъм фотографи и графици от Америка, Аржентина, България, Германия, Коста Рика, Иран, Литва, Румъния, Русия и Япония водят зрителя из лабиринта на своите съновидения и реални възприятия.

АЛКОХОЛЪТ И НАРОДИТЕ ПО СВЕТА - ТВОРБИ ОТ ПЕТОТО МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ "МАЙСТОРИ НА КАРИКАТУРАТА"
Карикатура
/3 февруари - 18 март, 2011, Зала 5/

В навечерието на всенародния български празник "Трифон Зарезан", възпяващ култа към божествената напитка, наречена вино, Музеят "Дом на хумора и сатирата" е любезен домакин на изложба карикатура под заглавие "Алкохолът и народите по света". Това е и темата на Петото международно биенале "Майстори на карикатурата", осъществено с общите усилия на Регионалния етнографски музей в Пловдив, Висшето училище "Земеделски колеж" в Пловдив и Дружеството на пловдивските карикатуристи. В Петото биенале участват 128 автори от 36 държави.

Всеки народ има своя любима алкохолна напитка, която го идентифицира пред света. Но независимо от наименованието й, тя играе една и също роля - да упойва биологичния вид Homo sapiens, придавайки магическо очаровние на празниците, обичаите и обредите му. Алкохолът е този, който запалва искрата на масовото веселие.

НАЗДРАВЕ!

МИДИ И РИБИ - ГРУПОВА ИЗЛОЖБА
Карикатура
/3 февруари - 18 март, 2011, Зала 5/

Карикатуристи от Аржентина, Бразилия, България, Германия, Гърция, Израел, Иран, Испания, Канада, Китай, Люксембург, Румъния, Русия, Сирия, Турция, Узбекистан, Франция, Хърватия, Черна гора, Чехия, Украйна и Унгария са вплели въображение, графичен талант и индивидуална трактовка по темата Миди и риби в 60 свои творби от едноименния международен конкурс за карикатура, чийто организатор е българският карикатурист Валери Александров - WALEX. Достойнството на карикатурите са били оценявани от представители на българската секция на международната организация на карикатуристите ФЕКО.

Многонационалния "букет" от Миди и риби допълва и една индивидуална колекция от 20 карикатури с автор Валери Александров. Карикатуристът прави опит да разсъждава върху нещата от живота във време на световна криза. Александров е показал повече от 250 самостоятелни изложби в България и чужбина; участвал е и е бил отличаван в над 200 международни конкурси за карикатура; автор е на 20 анимационни филма. На въпроса Има ли криза? Валери Алекснадров отговаря и с ирония, и с усмивка.


КАК ГАБРОВО СЕ ПРЕВЪРНА В СТОЛИЦА НА ХУМОРА - ИЗБРАНИ ФОТОГРАФИИ ОТ АРХИВА НА ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА

Документална фотография
/15 май, 2010 - 15 април, 2011, Зала 6/

Тази мащабна изложба от над 200 уголемени черно-бели и цветни фотографии от архива на Музея ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА е опит да се проследи създаването, развитието и налагането на образа на град Габрово като българската столица на хумора от 30-те години на 20-ти век до днес. С малки изключения, акцентът в подбраната колекция пада върху личностите, докоснали се в по-голяма или по-малка степен до каузата на хумора и мотото на Дома "Светът е оцелял, защото се е смял", защото, ако го нямаше човешкият потенциал, картината на мястото на град Габрово със сигурност би била девствени габърови гори и планински бързеи.

Условно разделена на подтемите ТРАДИЦИЯТА (30-те години на 20-ти век), НЯМА СЛУЧАЙНИ СЪБИТИЯ (габровският карнавал от 60-те години на миналия век до днес), ГАБРОВО РОДИ ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА (70-те години на 20-ти век), ДОМЪТ РОДИ (утвърждаването на ДХС като Национален културен институт), БЛАГОСЛОВИЯТА СВОЯ ДАДОХА, ГАБРОВО СЕ СРОДИ С и УСМИХНАТАТА МЛАДОСТ НА ГАБРОВО, изложбата представя калейдоскопичен образ на веселите танцови вечери и маскаради от 30-те години на миналия век, първите карнавали на хумора и националния фестивал на хумора и сатирата в Габрово, превръщането на една кожарска фабрика в музей на хумористичното изкуство, амбициозната програма на Дома на хумора и сатирата да популяризира хумора чрез национални и международни събития в областта на изобразителните изкуства и словесния фолклор, литературни конкурси, международен кинофестивал, хумористично-сатирични издания, Парк на смеха, Експериментален сатиричен вариететен театър и още, и още. Но тази богата палитра от събития рисуват именно главните герои на изложбата: държавни глави и политици от миналото и настоящето, културни дейци, български и чуждестранни художници, писатели , журналисти, артисти, представители на партньорските градове на Габрово, както и всички, които се чувстват габровци и без които празниците на хумора и сатирата в Габрово нямаше въобще да съществуват.

Архивните фотографии са "гарнирани" със стари афиши, рекламни материали, филми, издания на "Габровските анекдоти"" както и други хумористични издания на Дома, които допълват пъзела "Как Габрово се превърна в столица на хумора" на фона на музика, специално създадена в чест на Габрово.

Домът на хумора и сатирата посвещава изложбата на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град, но преди всичко на всички габровци, като се надява, че връщайки ги назад във времето, ще върне и частица от тяхната младост.
ЧЕШКА КОЛЕДА - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Коледни и новогодишни картички, коледни ритуални предмети
/13 декември, 2010 - 31 януари, 2011, Зала 5/

Колекция от 42 големи табла представя коледни обичаи и традиционни ритуали в подготовката на светлия християнски празник в Чехия, чешки коледни ритуални предмети, украси от хартия и слама за дома и коледната елха. 300 коледни картички, най-старите от които датират от 50-те години на миналия век, проследяват историята на чешките коледни и новогодишни поздравления.

След градовете Пловдив, София, Варна, Казанлък и Стара Загора, град Габрово и по-специално, Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА, е петият домакин на пътуващата изложба "Чешката Коледа", която носи неповторимо празнично настроение и много топлина.

Изложбата се осъществява в сътрудничество с пловдивския клон на Чехословашкия клуб "Томаш Г. Масарик" в България и Сдружение "Приятели на Чехия" в Габрово.
ВЕСЕЛА КОЛЕДА!