АРХИВ 2012


БЪЛГАРСКА КАРИКАТУРА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/5 ноември - 10 декември, 2012, Дзясин, Китай/

Изложба с подбрани 142 карикатури от художествения фонд "Хумор на народите" бе открита в рамките на 6. Международен фестивал на карикатурата в град Дзясин, Китай. Колекцията представя 52 български майстори на карикатурата - класици и съвременни автория, живяли през 20. и 21. век и трасирали историята на българската карикатура.

Изложбата бе осъществена по специална покана на Градската управа на град Дзясин, домакин на 6-то издание на Международния фестивал на карикатурата, и Центъра за карикатура RED MAN като признание за ролямата роля на Музея "Дом на хумора и сатирата" в поощряване развитието на световната карикатура в продължение на повече от 40 години.

Подобна сборна изложба се представя за първи път пред китайските почитатели на карикатурното изкуство.


ЕВРОСАПИЕНС - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/9 октомври - 9 ноември, 2012, Виница, Македония/

Пътният маршрут на карикатурната колекция "Евросапиенс" се разшири с още една спирка - Община Виница, Македония, която е само на 70 километра от българската граница. Подбраната колекция от 30 карикатури на 17 български автори ще бъде показана по време на Четвъртия фестивал на хумора и сатирата "Ин Виница веритас", който ще радва почитателите на хумора от 9 до 15 октомври, 2012 година.

Изложба "Евросапиенс" е резултат от едноименния национален конкурс, организиран от Музея "Дом на хумора и сатирата" през 2009 г. по кураторски проект и с финансовата подкрепа на г-н Николай Младенов, настоящ Министър на външните работи на Р.България и тогавашен депутат в ЕП.

Колекцията включва по 3 творби на 17 съвременни български карикатуристи, които предлагат своята интерпретация на горещи теми като: корупцията, накърняването на потребителските интереси, сляпата и глуха съдебна система, неефективната администрация, липсата на толерантност в обществените взаимоотношения и други изкривени европейски практики.

Успешният дебют на изложбата се състоя на 1 април, 2009 година в Европейския Парламент в Брюксел.


КАРИКАТУРИСТИ - СБОРНА ИЗЛОЖБА
Карикатура
/15 април - 31 май, 2012, кафе "Тракия", Хамбург, Германия /

Изложбата представя подбрана колекция от 20 карикатури на екологична тема, създадени от изтъкнати майстори в жанра от България и Германия. Тя е част от едноименната пътуваща изложба, подготвена от Музея "Дом на хумора и сатирата" в партньорство с Дирекция "Национален парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН", чието международно турне включи градовете Атина, Женева, Шанхай, Новосибирск, Анкара и Варшава.

Подбраната колекция е специален поздрав към българите в Хамбург и по-специално към Клуба на българските жени и семейства там по случай 1 април и 40-ия рожден ден на музея.

Опазването на околната среда е кауза, която вълнува различни поколения творци. Техните критични стрели са насочени към човешката небрежност, невежество, леност или чиста безотговорност с надеждата, че чрез хумора хората по-лесно ще осъзнаят и корегират отношението си към Майката ПРИРОДА - брънката, която свързва и обединява всички homosapiens.

Втора подбрана колекция от изложбата "Карикатуристи" ще бъде показана от 1 до 12 април в Дома на културата "Мара Белчева" в Севлиево.

ПРАЗНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис
/23 май - 30 септември, 2012, Исторически музей, Полски Тръмбеш/

Българинът не чака повод, за да се весели, както и не държи на мястото на веселието. Празникът може да се състои в съседното кафене, у дома или сред природата. Но да е празник!

Изложбата "Празниците на българина" представя колекция от 35 живописни платна на 27 български художници, творили както в началото на 20. век, така и през първото десетилетие на 21. век Живописните творби са част от богатата живописна колекция на Музея ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА.

Многолюдни празнични сцени и композиции - сватби, Коледи, Трифон Зарезан или ежедневни забавления и танци, отпускащ разговор или тайнствено гледане на кафе - привличат вниманието на зрителя със своята игривост, пъстрота и приповдигнато настроение. Нестинарки, кукери, конни надбягвания, игри и карнавални шествия допълват картината на тази наистина празнична изложба.


УСМИВКАТА ЛЕКУВА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/5 април, 2012, МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово/

Смехотерапията е със сигурност толкова древна колкото и света, при това е безплатен лек с продължителен ефект. Преди повече от двадесет години този вид терапия подеха екипът на Дома на хумора и сатирата и МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в лицето на д-р Тодор Шандурков, оживявайки фоайетата пред болничните кабинети с поредици тематични хумористични изложби. Те продължават да имат една единствена цел - да внасят повече ведрост, да предизвикват забързани усмивки и неочакван прилив на положителни емоции, да будят искрен смях както у болничния персонал, така и у пациентите на болницата.

Пред 7 април, професионалния празник на медицинските работници, и в чест на своята 40-годишнина Домът подрежда колекция от над 40 карикатури на майстори в жанра от 14 страни по света. Едва ли има човек, който с удоволствие да се отправя към който и да е лекарски кабинет, но карикатурите представят една възможна комична страна на стряскащата атмосфера в операционната зала, разсеяните санитари и несръчни медицински сестри, лекарите, склонни да преслушат по-скоро джоба на пациента вместо гърдите му и изобщо типичната болнична атмосфера. Сред показаните автори са и класиците Илия Бешков и Борис Димовски, както и габровецът Иван Цачев.

Нека изложбата "Усмивката лекува" дава кураж на пациенти и лекари в габровската болница "Д-р Тота Венкова"!


КОТКИТЕ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД ХУМОР НА НАРОДИТЕ
Фотография
/15 март - 30 май, 2012, АИР "Боженци"/

Тази година първа пролет в Архитектурно-историческия резерват "Боженци" ще пукне с весела галерия от котешки изображения, изпратени миналата година за участие в конкурса "Котки", а той бе организиран от Медията за градска култура "Елате в Габрово" и Дома на хумора и сатирата.

Изложбата включва 41 любителски фотографии на котки-маски, котки-статуетки, котки в причудливи пози, дори и хора в одеждите на котки. Изпратените за конкурса фотографии - а те бяха повече от 100 - са дарени на музейния фонд от Медията за градска култура "Елате в Габрово".

Тематичната изложба "Котките" е шеговито намигване към онези, които обожават грациозните животни, но и към другите, които се правят, че не ги забелязват, че заедно с природата първи за "палави игри" се събуждат именно котките и то още през март. МЯУ!!!

КАРИКАТУРИ ОТ ЩРОЙН и СВЕТЪТ ПРЕЗ ОГЛЕДАЛОТО НА сп. НЕБЕЛШПАЛТЕР - ГОСТУВАЩИ ИЗЛОЖБИ ОТ ШВЕЙЦАРИЯ
Карикатура, шарж
/25 септември - 10 декември, 2012, Зала 7/

Две изложби в рамките на програмата за обмен в областта на културата между побратимените градове Габрово и Тун търсят отговор на въпроса "На какво се смеят швейцарците?"

"Карикатури от Щройн" е първата самостоятелна изложба в България на един от най-известните карикатуристи в Швейцария - МИХАЕЛ ЩРОЙН, който представя 62 свои творби от последните 10 години: великолепни портретни карикатури и шаржове на свободна тематика или отразяващи значими политически и обществени събития. Михаел Щройн е художник, чиито интереси далеч надхвърлят жанра "карикатура". Той се занимава и с живопис, илюстрация, художествени шрифтове и дизайн. Негови карикатури се публикуват в периодични издания из цяла Швейцария.

Пъстра е групата от личности - обект на шаржовете на Михаел Шройн: Джордж Буш, Доминик Строс-Кан, Барак Обама, Никола Саркози, Хилъри и Бил Клинтън, Ангела Меркел, Парис Хилтън, Бийтълс, Едгар Алън По, Алис Купър, Принц Чарлз, щвейцарски политици, уволнени банкери, спортисти, музиканти и писатели, както и г-жа Таня Христова, настоящ кмет на Габрово.

Историята на най-старото сатирично списания в света - НЕБЕЛШПАЛТЕР, което продължава да излиза редовно от 1 януари, 1875 г., откогато датира първият му брой, разкрива колекцията "Светът през огледалото на НЕБЕЛШПАЛТЕР". Изложбата е сформирана преди две години, за да отбележи 135-годишнината на списанието и обхваща 46 табла с карикатури от кориците на Небелшпалтер през годините. Устоявайки на цензурата и превратностите на времето, сатиричното списание се превръща в духовен стълб за поколения швейцарци. В архива на списанието се съхранява една от най-внушителните сбирки на политическа карикатура.

"Светът през огледалото на НЕБЕЛШПАЛТЕР" се показва за първи път в България, ала Домът на хумора и сатирата е редовен абонат на сатиричното списание от 1980 до 1989 година. След Промените през 1989, независимо от финансовата си невъзможност да продължи абонамента си, музеят продължава да получава изданието като дарение от редакцията още цели 10 години. А през 1991/1992 година творба на художника, бивш колега и активен сътрудник Пламен Пенев излиза на страниците на престижния НЕБЕЛШПАЛТЕР .


НЕПОКАЗВАНО: МИНИАТЮРНИ ПОДРОБНОСТИ НА МИНИАТЮРНИТЕ ВИДОВЕ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис, графика, рисунка, скулптура
/5 юли - 20 октомври, 2012, Зала 5/

Воден от убеждението, че малкият размер не намалява нито ценността, още по-малко интереса към една миниатюрна художествена творба, Музеят "Дом на хумора и сатирата" прерови богатия си художествен фонд, за да събере в колекция непоказвани миниатюрни творби - живописни платна, графики, рисунки и пластики. Изложбата е поредната изява, отбелязваща 40-годишнината на музея.

"Изящност и оригиналност" е най-краткото определение за показаните 210 произведения на 80 автори от 20 страни. Сред изложените графики се открояват имената на редица майстори на екслибриса като руските графици Сергей Тюканов, Владимир Истомин, Валерий Бабанов, Александър Колоколцев и Владимир Верешчагин, както и Анджей Кот (Полша) и Херман Хуферт (Германия). Силно е присъствието и на български творци на графични миниатюри: Майа Чолакова, Борис Кръстев, Веселин Дамянов, Димитър Бакалов, Емил Богомилов, Димитър Келбечев и други.

Живописните творби, които не надвишават размера на човешка длан, обхващат разнообразни теми - хора, животни, природа, всекидневие, изкуство, философия - интерпретирани от 22 живописци от Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Румъния, Финландия, Холандия, Чехия, САЩ и България.

Сред миниатюрните пластики в колекцията са уникални бронзови фигурки - мерки и теглилки от 18 век, използвани от африкански племена в Гана и Бирма. Често те олицетворяват местни поговорки и пословици.


БОГЪТ НА ИЛЮСТРАЦИЯТА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Рисунка
/25 октомври - 31 декември, 2012, Зала 5/

Изложбата отбелязва 110 годишнината от рождението на бележития български художник и основоположник на книгооформлението в България БОРИС АНГЕЛУШЕВ. Представената колекция включва 61 черно-бели рисунки, създадени през първата половина на 20. век, които се съхраняват в музейния фонд на Дома на хумора и сатирата. Два акцента в изложбата представляват темите "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад", допълнени с карикатури и рисунки по обществено-политичиески въпроси от миналия век.

В съзнанието на посветените името на Борис Ангелушев се свързва с многобройни сатирични рисунки и карикатури на антифашистка, политическа и социална тематика; забележителни постижения в графичното оформление на пощенски марки, в създаването на нови шрифтове и развитието на политическия плакат. Не случайно наричан от съвременниците си "богът на илюстрацията", Ангелушев остава дълбоко свързан с изкуството на книгата, утвърждавайки концепцията за цялостно въздействие на една книга, влючващо оформление, корица, илюстрации, текст и шрифт.


МУСТАКЪТ В ДЕЙСТВИЕ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА СИБЕЛ КАНТОЛА, ФИНЛАНДИЯ
Живопис
/13 септември - 22 октомври, 2012, Зала 5/

Идеята за необикновената си изложба авторката Сибел Кантола почерпва по време на обиколка из книжарниците в Южна Корея, където навсякъде се сбъсква със супергероите Дон Кихот, Батмат, Зоро, Фантомас, Супермен, Спайдърмен, както и книгите, които населяват. Родената в Турция Кантола усеща, че като че ли някакъв мъжки атрибут липсва у всички тях и ето как се ражда замисълът за малката й, ала оригинална колекция - супергерои с изрисувани мустаци, които в буквалния смисъл на думата изскачат от миниатюрни книжки. Част от експозицията й е живописната творба "Корейски Робин Худ" и композицията "Любовта не е за всеки".

Сибел Кантола е емоционално свързана с България, тъй като родителите й са родени тук. От десетгодишна пътува със семейството си по света - учи, работи, преподава и твори в Турция, Русия, САЩ, Финландия и Южна Корея. За възможността да представи "закачливата" си изложба в Дома на хумора и сатирата научава от участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Дали супергероите й с мустаци стават още по-супер решават единствено посетителите на музея.


СМЯХ ДО ПРЪСВАНЕ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Плакат, скулптура
/5 октомври - 31 декември, 2012, Зала 6/

Лятно настроение предлага нова изложба от 36 плаката и 11 скулптури, които безпорно принадлежат към "Златните колекции" на Дома на хумора и сатирата. Сред показаните плакати са творби на лауреати от различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата като Кумнам Бек (Република Корея), Коджи Миуа (Япония), Пека Лоири (Финландия), както и българските им колеги Тодор Варджиев, Нели Христова, Люба Томова, Ненко Атанасов и Христо Велчев. Подбраните плакати третират разнообразни теми, но онова, което ги обединява, е характерното за изкуството на плаката директно послание, великолепното графично майсторство и тънкото чувство за хумор и сатира у представените 26 съвременни графици от 6 държави.

Изложените единадесет скулптурни произведения на автори от Швейцария, Унгария, Германия, Уругвай, Русия и България лесно провокират усмивка у посетителя с необикновения си замисъл и пластично изпълнение.


ШЕСТО ЧУВСТВО - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА на ВАЛЕРИ ФЕРДИНАНДОВ
Стъклопластика
/30 август - 20 септември, 2012, Зала 7/

"...Просто - шесто чувство. Този момент - да, този момент е подходящ да докосна тези сърца - сърца толкова раними, мили, фини, крехки и чупливи като стъкло...", казва габровецът Валери Фердинандов, като наистина докосва сърцата на посетителите на Дома на хумора и сатирата със своите изящни 10 стъклопластики. Фердинандов не е професионален художник, но е отдаден на извайването на красиви триизмерни "картини" от стъкло в рамки, които обхващат гама от теми. В пълно съзвучие със специфичния характер на музея са две от показаните стъклопластики - "Дон Кихот и Санчо Панса" и "Танцът с хлебчетата" на незабравимия Чарли Чаплин.

Събитието се осъществява с изключителното съдействие на "Енев 98" ЕООД - Габрово - спонсор на художника и главен организатор на откриването на изложбата. Показаните творби се предлагат за продажба и със сигурност биха украсили всеки дом или офис.


ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ ...ГАБРОВО - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/13 март - 23 септември, 2012, Зала 7/

Изложбата представя 52 карикатури на 28 автори от 12 държави и принадлежи към Златните колекции на Музея "Дом на хумора и сатирата". Емоционалното внушение на творбите е, че в продължение на 40 години творци от цял свят свързат частица от живота си с град Габрово и музея - най-често като участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата или в тематични национални и регионални конкурси, или като творци, представящи самостоятелно творчеството си в Дома, както и просто като гости на града по време на карнавала в Габрово.

Показаните карикатури изобилстват от находчиви идеи и изображения. За едни Габрово е родното място на бащата на бразилската президентка Дилма Русеф, която бърза да посети града на корените си; за други пътят към Габрово е познат дори на облаците, стига човек да тръгне по дирята им; за трети табелките към Брюксел може и да са объркващи, но не и към Габрово, а някои дори рисуват Дома като класическа героиня на пиедистал, пред която са обожателите й "музиканти", ала не кои да е, а представители на български и чуждестранни периодични хумористични издания.

Изложбата включва както карикатури от първото Биенале през 1973 година, така прясно пристигнали графични поздравления по случай 40-годишнината на музея, но каквато и интерпретация на темата да предлагат, едно е безспорно - връзката с Дома на хумора и сатирата и Габрово е вечна. Тя е посланието и наследството, оставено от поколения карикатуристи за онези, които идват след тях.


ЛИЦА ОТ ПОЛИТИКАТА - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА КАРИКАТУРИСТА ИВАЙЛО НИНОВ
Карикатура
/13 март - 23 септември, 2012, Зала 7/

Изложбата е среща на посетителите на Дома на хумора и сатирата с 30 вестникарски карикатури на художника ИВАЙЛО НИНОВ. Темите са почерпени от актуалния обществен и политически живот в България. Подобни карикатури са като исторически хроникьори; точно фиксират събитията, а изразните средства само подсилват авторовата оценка за хора и събития.

Ивайло Нинов е участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 1983 година, но Лица от политиката е първата му самостоятелна изложба в Дома. Името му е познато от българската преса - вестниците "Стършел", "Поглед", "Антени", "Вечерни новини", "168 часа", "24 часа", "Пари" и други. Любителите на карикатурата го наричат "баща" на Малкия Иванчо - герой от негова близо двайсетгодишна карикатурна поредица. Ивайло Нинов е излагал самостоятелни изложби в София, Будапеща, Виена, Братислава, Лондон, Прага, Варшава, Белград и Берлин.ЛУДИ-МЛАДИ - НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА СРЕДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ УЧИЛИЩА в градовете Трявна, Троят, Сливен и Смолян Иконопис, дърворезба, дизайн на мебели, керамика, текстил, плакат
/19 май - 30 юни, 2012, Зала 5/

За ценителите на народните художествени занаяти, приложните изкуства и вплетените в тях български традиции Домът на хумора и сатирата представя подбрани творби от възпитаници на четири средни художествени училища в България. Изложбата е озаглавена "Луди-млади" по наименованието на Асоциация "Луди-млади", която е учредена през 1996 година от средните художествени училища в Трявна, Троян, Сливен и Смолян и Дома на хумора и сатирата с цел съхраняване, развиване и популяризиране на българските художествени занаяти и народни традиции. Изложбата е част от дългосрочната образователна програма на Дома, която насърчава приобщаването на млади талантливи художници към хумористичното творчество и създава условия за кариерното им развитие чрез участие в международните и националните конкурси и изложби, организирани от музея.

Възпитаниците на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" - Трявна представят 34 свои произведения - иконопис, функционална и резбована мебел, детски играчки, дървени пластики, резбовани пана и проекти за интериор.

Впечатляваща е представителната колекция на Националната гимназия за приложни изкуства "Проф. Венко Колев" - Троян: 180 керамични пластики, чинии, фруктиери, вази, сервизи, делви, стомни и други, които очароват с простите си, ала съвършени форми, традиционните троянски шарки и меките багри. Показаните изделия продължават да предават топлина и уют на всеки съвременен дом.

Името на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" - Сливен защитават млади майстори на художествените тъкани, иконописци и специалисти по рекламна графика. Изучаването, развиването и осъвременяването на килимарските традиции в Сливенския край са също част от образователната програма на училището.

Горд последовател и приемник на традиционните художествени занаяти в Родопите е Професионалната гимназия за приложни изкуства - Смолян. В настоящата изложба възпитаниците на училището показват текстилни пана, козяци, халища, килими, китеници и рисувана коприна, както и оригинално решени и прецизно изработени графични плакати.

Изложбата "ЛУДИ-МЛАДИ е една голяма надежда - надежда и увереност, че българските традиции в художествените занаяти продължават да интригуват и да оживяват в ръцете на едно ново поколение майстори!


ГОСТУВА БЕЛГИЙСКИЯТ КАРИКАТУРИСТ И АВТОР НА КОМИКСИ МАРК СЛЕЕН - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА
Комикси, документални фотографии
/7 март - 31 май, 2012, Зала 6/

Наречен живата легенда на белгийския комикс, Марк Слеен и творчеството му за първи път гостуват в изложбените зали на Дома на хумора и сатирата по личната инициатива на Н.Пр. Марк Михилсен, посланик на Кралство Белгия в София. Изложбата включва 24 табла с комикси, документални фотографии и описания, които разкриват невероятни истории за хора и животни, създадени от един превъзходен разказвач, брилянтен карикатурист и майстор на комикса.

Роден през 1922 година, Марк Слеен взема уроци по рисуване всяка неделя в Академията по изкуствата в Синт Никлас (Белгия), ала ранната смърт на баща му и ужасите на Втората световна война превръщат живота му в низ от изпитания. Едва през 1961 година Слеен сбъдва детската си мечта - отива на първото си сафари в Кения и остава завинаги влюбен в природата и животните. Именно те ще останат трайното вдъхновение за комиксите и документалните филми, които създава.

Марк Слеен е автор на повече от 200 книги с комикси, но най-прочутата му поредица е "Неро и компания". Комиксовите характери на Слеен често следват стъпките на духовния си баща, изправяйки се лице в лице с дивата природа на Африка.

Марк Слеен е управител на Световния фонд за защита на дивата природа - Белгия. От 2009 година има музей и фондация на негово име. През 1999 година Крал Алберт ІІ го удостоява с благородническата титла "рицар".


ТЮТЮНОПУШЕНЕ ИЛИ ЗДРАВЕ - ИЗБОРЪТ Е ВАШ - СБОРНА ИЗЛОЖБА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Рисунка
/7 март - 1 юни, 2012, Зала 6/

Изложбата представя резултатите от едноименния общински ученически конкурс, а те са 255 рисунки на 255 млади художници от 10 училища и 3 школи по изкуствата в Габрово. Конкурсът е инициатива на Музея "Дом на хумора и сатирата", Фондация People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo - Белгия, Клуб "Приятели на Белгия" - Габрово и Сдружение "Обществена коалиция за здраве-Габрово".

Социално значимата тема за тютюнопушенето не за първи път присъства в програмата на Дома на хумора и сатирата. След Националния конкурс-изложба "Модерен ли си или пушиш?", адресиран към младежи от различни възрасти и организиран съвместно с Министерството на здравеопазването през 2008 година, както и 13. Национална среща-наддумване БЛАГОЛАЖ на тема "Да се надсмеем над пороците", настоящата изложба е нова провокация към габровските ученици от различни възрасти да изразят позиция си върху порока "тютюнопушене" чрез изразните средства на рисунката. Резултатите говорят за живо въображение, смели идеи и обещаващ талант.

Изложбата ще бъде открита в присъствието на делегация от град Аалст - партньорски град на Габрово - начело с Н. Пр. Марк Михилсен, посланик на Кралство Белгия в България.


ЕВРОПЕЙСКИ ИМПРЕСИИ - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА ОТ МУЗЕЯ НА КАРИКАТУРАТА ВЪВ ВАРШАВА, ПОЛША
Сатирична рисунка
/23 март - 15 май, 2012, Зала 5/

Колекцията полска карикатура е вдъхновена от полското председателство на ЕС през 2011 година и включва творби на авторите: Юлиан Бохданович, Яцек Франковски, Яцек Гавловски, Збигнев Юйка, Павел Кучински, Малгожана Лазарек, Едвард Лутчин, Анджей Млечко, Марек Рачковски, Хенрик Савка, Януш Станни и Гжегож Шумовски. Те принадлежат към различни поколения карикатуристи, но имената им са добре познати от успешните им участия в международни форуми на карикатурата, между които се нареждат и Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и Домът.

Представянето на Европейски импресии в Музея "Дом на хумора и сатирата" се осъществява с любезното партньорство на Полския институт в София, а творческите контакти между двете културни институции водят началото си от откриването на Дома и продължават успешно да се развиват.

Изложбата вече е гостувала в градовете София, Бургас, Добрич, Нова Загора, Плевен и Поморие, но пристига в Дома и Габрово за големия празник в музея - неговия 40-ти рожден ден. На откриването на изложбата г-жа Агнешка Кошчушко, директор на Полския институт в София, обяви, че колекцията остава завинаги в музея - дарение по случай неговата годишнина.


И СТУДЕНТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ - ГРУПОВА ИЗЛОЖБА НА СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ УНИВЕРСИТЕТА "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" - ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Плакат, графика, живопис, скулптура
/1 април - 10 май, 2012, Зала 5/

Преподаватели и студенти от Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" поздравяват Дома на хумора и сатирата по случай 40-я рожден ден на музея. Представените 76 творби - плакат, графика, живопис и скулптура - на 13 преподаватели и 58 техни възпитаници е специално подготвена и тематично обвързана с годишнината на музея, а заглавието на изложбата е каламбур на мотото на Дома "Светът е оцелял, защото се е смял".

Предизвикателство е да мериш сили, особено в областта на хумора, сатирата и самоиронията, със собствените си учители, но и каква по-категорична оценка за качествата на един преподавател от това да подреди собствените си творби редом до тези на възпитаниците си. Изложбата носи сетивността на различни поколения, но всичко в нея е искрено и релефно. Сред имената на преподавателите се открояват тези на доц. Цветан Колев (носител на Голямата награда ЗЛАТНИЯТ ЕЗОП за 2007 година) и проф. Стефан Лютаков (носител на първа награда за скулптура на Биенале 1999 и председател на международното жури на Биенале 2003). Сред участващите преподаватели са и художници-участници в Биеналето или показали самостоятелни изложби в Дома: доц. Иван Узунов, доц. Й.Йорданов, д-р Д. Янева, М. Джановски, Кр. Друмева, Г. Цветкова, Т. Тодоров, М. Караиванова и М. Млячкова.

"И студентът е оцелял, защото се е смял" е втора съвместна инициатива на Дома на хумора и сатирата и Великотърновския университет. Тя определено цели да приобщи младите поколения творци към специфичния характер на музея, да ги окуражи да изпращат свои произведения за участие в Международното биенале, както и да открие в тяхно лице бъдещи съмишленици и последователи.


В ПОМОЩ НА МАЙКАТА ПРИРОДА - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ВАЛЕРИУ КУРТУ, ГЕРМАНИЯ
Карикатура
/28 декември, 2011 - 30 март, 2012, МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово/

Изложбата е коледен поздрав към всички пациенти и лекари в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово, за които опазването на околната среда, в която живеем, придобива все по-първостепенно значение за личното ни здраве и благополучие. За повече грижа и обич към зеленото богатство на планетата, за защита на водите, животните и растенията апелира и карикатуристът Валериу Курту в своите 20 цветни карикатури.

Роден в Молдова, Курту се увлича по рисуването още от училище. Завършва анимация в Москва, а от 1994 г. живее и работи в Германия като художник на свободна практика. Лауреат е на награди от международни конкурси за карикатура в редица страни по света, а с Музея ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА го свързват участията му още в първите издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

Топлият хумор на Валериу Курту се подсилва от ярките цветове, предпочитани от автора, които недвусмислено подчертават, че връзката между човека и природата е толкова стара, колкото и планетата Земя, че хора и природа са взаимозависими и че колкото по-скоро хората осъзнаят това, толкова по-добре е за всички.

КОЛЕКЦИЯ КОСТА ФОРЕВ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис
/9 - 30 април, 2012, Исторически музей, Асеновград/

Навършват се 70 години от рождението на забележителния български живописец Коста Форев (1942-1993), чието творчество е създавано като че да украсява изложбените зали именно на музей на съвренно хумористично изкуство. По молба на Община Асеновград, която организира юбилейно представяне на именития си съгражданин, Домът на хумора и сатирата изпраща 11 платна на художника, които са част от основния музеен фонд.

Творби на Коста Форев са включени и в предстоящата изложба "40 майстори на комичното", която Домът ще открие на 1 април и която е събрала наедно произведения на живописци, скулптори, карикатуристи и графици, оставили ярка диря в 40-годишната история на Музея "Дом на хумора и сатирата".


QUO VADIS? - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Илюстрация
/10 април - 10 май, 2012, Градска библиотека, Асеновград /

По повод своята 40-годишнина Музеят "Дом на хумора и сатирата" показва една вечно актуална колекция от художествения си фонд - латински сентенции в неподражаемия графичен коментар на карикатуриста Борис Димовски. Изложбата представя 30 илюстрации, но в Дома се съхраняват 390 творби на автора, като 63 са дарените карикатури.

Музеят едва ли би бил това, което е днес, без оригиналните илюстрации на Димовски в постоянната изложба "Корените на габровския хумор" и в сборника "Габровски шеги"; без габровските Адам и Ева в Рая и кротко пасящото магаренце; без уникалния дизайн на габровските сувенири, които всеки посетил музея отнася за спомен у дома.

Борис Димовски напусна този грешен свят преди пет години, ала творчеството му остава живо и непреходно. За своите огромни заслуги към Габрово и Дома през 1983 г. художникът е отличен със званието "Почетен гражданин на Габрово".

КАЖЕТЕ "ЗЕЛЕ!" - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Фотография
/29 септември - 10 декември, 2011, Зала 5/

Колекцията обхваща 67 подбрани фотографии на 32 автори от 20 страни (Австрия, Аржентина, България, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Иран, Казахстан, Корея, Литва, Малайзия, Монголия, Русия, САЩ, Северна Ирландия, Словения, Украйна, Унгария и Чехия.)

Част от показаните фотографии са произведения, участвали в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата; други са дарения, направени при откриването на самостоятелни фотографски изложби в музея.

Изложбата предлага постижения на съвременната хумористична фотография, които ще задоволят всеки вкус.


ПРАЗНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис
/6 януари - 15 март, 2012, Зала 3/

Тематичната изложба "Празниците на българина" открива специалната програма на Музея "Дом на хумора и сатирата", посветена на неговата 40-годишнина, с акцент върху художественото богатство, което се съхранява в музейния фонд "Хумор на народите".

Българинът обича да празнува и не чака специален повод за веселие, нито се нуждае от специално място. Неговите празници са уникална сплав от езически и православни църковни ритуали, които пораждат жизнерадостност, смях и усещане за топлина. Затова и показаните живописни платна с празнични сцени са с ярък колорит и внушават виталност и въодушевление както от традиционните празненства, така и от комични моменти в бита и обществения живот на българина. То те са и проекция на зрелостта и майсторството на множество български живописци, творили през последните 30 години на ХХ век.

Колекцията "Празниците на българина" обхваща 60 живописни творби и представя българските художници: Ради Неделчев, Никола Г. Николов, Иван Димов, Людмил Младенов, Емил Стойчев, Сава Савов, Георги Трифонов, Сюлейман Сеферов, Васил Христов, Джамал Емурлов, Кеазим Исинов, Вълчан Петров, Кирил Божкилов, Дария Василянска, Захари Каменов, Наум Хаджимладенов, Нуша Гоева, Греди Асса, Цветан Колев, Здравко Йончев, Николай Стоев, Коста Форев, Николай Алексиев, Калина Атанасова, Валентин Георгиев, Атанас Шаренков, Лъчезар Станчев, Давид Перец, Росен Георгиев, Владимир Бунарджиев, Йордан Петров, Иван Попчев, Ганчо Карабаджаков и Недко Солаков.

Темата за българското веселие и празници е пластично допълнена от 11 скулптурни композиции на забележителните български творци проф. Георги Чапкънов, Димитър Рашков, Цвятко Сиромашки, Борис Русинов, Грета Григорова, Димитър Сотиров, Николай Ръждашки, Вежди Рашидов и Петьо Александров.


СВЕТОВНИ КОМЕДИИ - ФИЛМОВИ ПЛАКАТИ от РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ШУМЕН
Филмов плакат
/27 септември, 2011 - 20 март, 2012, Зала 5/

Изложбата е съпътстващо събитие на второто издание на Смешен филм фест - Габрово 2011 и представя близо 100 филмови плаката от фонда на Регионалния исторически музей - Шумен. Музеят е успял да откупи и съхрани сбирката на Ростислав Бакалов (1912 - 1992), който не само е колекционирал филмови плакати (повече от 2200 киноафиша), но е оставил свое изключително проучване, издадено в книга от Киноклуб "Мадарски конник" под заглавие "Някога на кино в Шумен".

Подбраните в изложбата плакати връщат зрителя към кинопродукции от 30- до 80-те години на 20. век, както и към легендите в историята на световното кино Чарли Чаплин, Крачун и Малчо, Фернандел, Лаурел и Харди, Алберто Сорди, Луи дьо Фюнес, Клаудия Кардинале, Бъд Спенсър, Людмила Гурченко, Юрий Никулин, Еди Мърфи и много други. Наред със световните филмови шедьоври се нареждат и незабравими български комедии с участието на Апостол Карамитев, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Тодор Колев и други.

Изложбата със сигурност ще предизвика интерес както у по-възрастните поколения, за които ходенето на кино бе своеобразен празник, така и у по-младите, за които споменатите световни имена остават все още загадка.


СТОЯНКА МУТАФОВА И КОМПАНИЯ В ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Портретна живопис
/2 февруари - 26 март, 2012, Зала 7/

На 2 февруари, 2012 г. неповторимата комедийна актриса и любимка на поколения българи СТОЯНКА МУТАФОВА отбелязва своята 90-годишнина. В нейна чест и в чест на изкуството на комедията, придобило нови измерения благодарение на актьорския й талант, Домът на хумора и сатирата урежда своеобразно "парти" с отбрани гости или по-точно ликовете на емблематични за България личности - актьори, писатели и художници - пресъздадени в 11 портрета от утвърдените български живописци Милка Пейкова, Бисера Прахова, Георги Ковачев, Любен Зидаров, Джемал Емурлов, Тодор Янков, Иван Димов и Димитър Томов.

В центъра на веселата компания е разбира се портретът на Стоянка Мутафова, рисуван от Милка Пейкова за Международното биенале на хумора и сатирата през 1985 г. Около него са изпълнените с техниката на маслената и акрилната живопис живи и топли потрети, уловили не само външната физика, а и духовния свят на актьорите Татяна Лолова, Велко Кънев и Григор Вачков; на писателите Радой Ралин, Йордан Радичков и Петър Незнакомов; на художниците Асен Грозев и проф. Георги Чапкънов. Рожденицата едва ли би имала забележка по избора на гостите - неподражаеми и ярки личности, свързали част от живота си с комичното.

В допълнение към изложбата портретна живопис Домът на хумора и сатирата предлага прожекции на два филма с участието на Стоянка Мутафова - "Кит" и "Специалист по всичко" - класически образци на българското филмово изкуство от 60-те години на 20. век.


НЕОБХВАТНОТО - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА на ЦОЧО ПЕЕВ
Карикатура
/3 ноември, 2011 - 29 февруари, 2012, Зала 6/

Това е първата самостоятелна изложба на пловдивския карикатурист Цочо Пеев, с която художникът отбелязва своята 60-годишнина и повече от 30 години активно сатирично творчество. Зад гърба си, обаче, Пеев е оставил многобройни участия в карикатурни конкурси в над 20 държави.

Изложбата представя точно 60 карикатури, рисувани в различни периоди от кариерата на карикатуриста. А те, според думите на изкуствоведа Светла Москова "са малки разкази без думи с вариант за собствено тълкуване. Но която и тема да подхване Цочо Пеев, той ни забавлява и сам се забавлява, защото в изкуството няма по-голямо удоволствие от това, създавайки го, да се забавляваш."

"За мен, продължава г-жа Москова, Цочо Пеев е един великолепен артист. Художник, който отлично владее занаята си. Назависимо дали е с туш, гваш, акварел, темпера, нанесени с четка, пастел, химикал или тънкописец. Няма случаен щрих. Пеев ни поднася своите карикатури върху изчистен бял фон, налагайки свободната рисунка, градацията на цветовете, техния контраст или хармония."

Музеят "Дом на хумора и сатирата" с удоволствие поема ролята си на домакин на този така интимен празник на българския карикатурист Цочо Пеев.