АРХИВ 2013


КАРНАВАЛЪТ ВЪРХУ ПОЩЕНСКИ МАРКИ
Филателия
/Зала 8/

Малко известен е фактът, че в годините на своето развитие Домът на хумора и сатирата е събрал впечатляваща колекция Филателия към художествения фонд Хумор на народите, в която се съхраняват 17 670 пощенски марки и първодневни пликове. Настоящата изложба разкрива едва частица от това богатство - копия на 170 филателни ценности. Тя е посветена на 130 години от отпечатването на първите български марки, наричани сантими и създаването на българските пощи.

Филателната експозиция Карнавалът върху пощенските марки пренася зрителя на карнавални площади в Европа, Азия, Америка и Япония, на ритуални празници с маски в Африка, както и сред индианците в Америка. Колекцията привлича с почти неизвестни образи на маскаради и уникални маски от различни краища на света.

Специално място в изложбата е отредено на пощенски марки и първодневни пликове, издадени по случай осем издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Сред проектантите на марките са художниците Стефан Кънчев, Иван Богданов и Стоян Дуков, които майсторски използват произведения на именитите български творци Илия Бешков, Борис Ангелушев, Стоян Венев и Георги Чапкънов, за да пресъздадат духа на този световно известен форум на хумористичното и сатиричното изкуство.
ТОТ И АНТИТОТ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/3 септември - 3 ноември, 2013, Художествена галерия "П.Чурчулиев", Димитровград/

Подбрана колекция от 35 карикатури на 21 български автори от художествения фонд на Дома на хумора и сатирата представя абсурдите на тоталитарния режим във всичките му проявления: бит и строителство, ценностна система, невежество, капсулованата система на "всестранно развитите" личности и други.

Включените автори, дръзнали да се изправят срещу лъжата и тоталното незачитане на човешкото достойнство, творят в периода от 60-те до края на 80-те години на миналия век. Сред тях са МАРКО БЕХАР, ТЕНЮ ПИНДАРЕВ, ЦВЕТАН ЦЕКОВ - КАРАНДАШ, БОРИС ДИМОВСКИ, КОСТА ДРАГОСТИНОВ, ТОДОР ЦОНЕВ, ДИМИТЪР ДИНЕВ, ВЕЛИН АНДРЕЕВ, ЙOВЧО САВОВ и ЖИВКО ТАБАКОВ. Техните карикатури намигват, осмиват, разобличават и провокират мисли у зрителя, тъй като съчетават в себе си простота на рисунъка, мъдрост, психологически усет и чувство за достойнство и свобода.


САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА на карикатуриста ТРАЙКО ПОПОВ
Карикатура
/31 октомври, 2013 - 31 януари, 2014, Зала 5/

Трайко Попов е най-новият член на "Клуба" на българските карикатуристи, отличени със Специалната награда на Музея "Дом на хумора и сатирата", която се връчва ежегодно на Националната изложба на карикатурата в София от 2003 година насам. Сред тях са имената на едни от най-изявените в бранша: Румен Драгостинов, Илийчо Алексиев, Алла и Чавдар Георгиеви, Чавдар Николов, Доньо Донев, Георги Чалъков, Ивайло Цветков, Илиян Савков, Христо Комарницки и Иван Кутузов - Кути.

Наградата е формалният повод за самостоятелното представяне на Трайко Попов - 42 карикатури и сатирични рисунки, които третират палитра от теми: нарушеното екологично равновесие; техническия прогрес, застрашаващ човека и човешкото общуване; изнизващото се време, пресъздадени с впечатляващ, ярък колорит.

Роден през 1955 година, Трайко Попов е един от най-редовните участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Първото му участие е през 1973 година, в първото издание на Биеналето, а през 2011 е удостоен със Специалната награда за карикатура на Министерството на културата на Република България. Лауреат е на награди и отличия от международни конкурси за карикатура в Словакия, Италия, Румъния, Турция, Иран, Македония и други.


38. НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА БЪЛГАРСКАТА КАРИКАТУРА - 2013
Карикатура
/31 октомври, 2013 - 31 януари, 2014, Зала 5/

Всяка година секция "Карикатура" към Съюза на българските художници събира урожая на съвременните български творци, които работят и на полето на този не винаги достойно оценяван жанр. Целта на Националната изложба на българската карикатура е не само да поощрява развитието на карикатурното изкуство в България, а и да го популяризира из страната и в чужбина.

Настоящата колекция представя 227 карикатури на 29 автори, сред които са и габровецът Георги Каралиев и тревненските му колеги Светлин Стефанов и Веселин Зидаров. На прицел в изложбата са българските злободневни теми: банките-обирджии, академичните неволи, пенсионерите, монополните цени на електроенергията, уличните протести. Не са пощадени нито българските, нито световните лидери. Разнообразието от авторови похвати правят "окарикатурената" българска действителност пъстра и болезнено запомняща се. Остава надеждата, че политическата сатира на обърканото ни настояще може да даде тласък на жадуваната промяна към нормален обществено-политически живот.

Специални гости на откриването на изложбата ще бъдат карикатуристите: ЛЮБОМИР МИХАЙЛОВ, ЧАВДАР НИКОЛОВ, ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ и ТРАЙКО ПОПОВ.


КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Детски рисунки
/19 декември, 2013 - 31 януари, 2014, Зала 6/

В навечерието на Рождество Христово три детски школи по изкуствата в Габрово представят творчеството си в залите на Дома на хумора и сатирата.

Детската школа "Енкаустика", ръководена от художника Румен Трифонов, отбелязва 20-годишната си дейност с голяма ретроспективна изложба. Тя включва творби на повече от 50 възпитаници на възраст от 5 до 25 години, усвоили тънкостите на восъчната живопис. Школата се гордее с редица участия в конкурси и изложби и десетки отличия.

Малките художници от Детската школа "Приложни забавления" при Центъра за работа с децата "Габровските смехоранчета" и Школата по изобразителни изкуства при Народно читалище "Св.св. Кирил и Методий" показват рисунки на коледна тематика, колажи, карнавални маски и рисунки върху стъкло.

Празничното детско тържество включва и обявяване на резултатите от ученическия конкурс за нова приказка на тема "Един ден Хитър Петър се озовал в Габрово".


СИЛАТА НА ЦВЕТОВЕТЕ - ЕДНО ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ РАМКИ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ГАБРОВЕЦА ДИМИТЪР КАСЪРОВ
Маслена живопис
/12 декември, 2013 - 31 януари, 2014, Зала 7/

Това е първата самостоятелна изява на родения в Габрово ДИМИТЪР КАСЪРОВ, възпитаник на Средното художествено училище за приложни изкуства в град Трявна. Изложбата включва 25 творби маслена живопис, сред които преобладават пейзажи и цветя, израз на любовта на художника към природата. И това съвсем не е случайно, тъй като Касъров е завършил ландшафтна архитектура в Лесотехническия университет - София.


Ярките, сгряващи багри на изложените платна несъмнено подсилват предколедната атмосфера и емоции в Дома на хумора и сатирата. Без да е професионалист, Касъров продължава да рисува графика и живопис и засега е щастлив да радва и доставя наслада на своите близки и приятели.
ХУМОРЪТ, УЛОВЕН В ЕЖЕДНЕВИЕТО - СБОРНА ИЗЛОЖБА НА ИРАНСКИ И БЪЛГАРСКИ ФОТОГРАФИ
Фотография
/21 ноември - 31 декември, 2013, Зала 7/

След успеха на първата съвместна изява през 2010 година, представители на Фотоклуб KPIB в град Машхад (Иран) и на Сдружение "Бургаска фотографска общност" подновяват своя диалог с любезното домакинство на Музея "Дом на хумора и сатирата".

За иранските фотографи СЕЙЕД АЛИ СЕЙЕДИ, ГАДИР ВАГАРИ и АЛИРЕЗА АТАРИАНИ, които са активни участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, това е четвъртото поред мащабно представяне на фотоклуба им KPIB в Габрово. Затова и в техните 50 фотографии са отразени карнавалът в Габрово, Паркът на смеха, хора и предмети от ежедневието, видяни от неочакван ъгъл.

За второто си гостуване на габровска сцена Сдружението "Бургаска фотографска общност" е "командировало" 8 фотографи с техните 28 творби. Напълно основателно е групата фотографи-любители, основали Бургаската фотографска общност през 2008 година във втория по голимина български град на Черно море, да покажат именно красотата и необятността на морето, но и хубостта на индонезийските танцьорки.

В днешния тревожен и обременен свят две различни култури хвърлят мост помежду си, за да докажат, че диалогът е винаги възможен и че онова, което истински вълнува хората са вечните теми на битието.


GAUDEAMUS IGITUR... - СБОРНА ИЗЛОЖБА НА СТУДЕНТИ-ХУДОЖНИЦИ И ТЕХНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ НХА - СОФИЯ
Плакат
/5 декември, 2013 - 31 януари, 2014, Зала 3/

По традиция вече студенти и техни преподаватели от български висши училища по изкуствата отбелязват 8 декември чрез своето изкуство в залите на Музея "Дом на хумора и сатирата". Тазгодишният гост е катедра "Плакат и визуална комуникация" от Националната художествена академия - София.

Сборната изложба включва плакати към театрални, оперни, куклени, циркови постановки, фестивали, както и рекламни и графични учебни задачи на 31 студенти и 7 преподаватели. Изкуството на плаката е чувствително към случващото се в настоящето, затова изисква директно, образно и убедително послание, предадено по ярък и запомнящ се начин.

Сред участващите преподаватели са имена на графици, свързали по някакъв начин творческата си кариера с Дома на хумора и сатирата - главно чрез Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, самостоятелни изложби и участие в международни журета. Графикатурите на проф. ИВАН ГАЗДОВ задържат погледа на зрителя с играта и изяществото на формите; доц. д-р НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ показва театрални плакати към комедии; проф. ГЕОРГИ ЯНКОВ предлага една многолика София, отразена в сергия за слънчеви очила. Сред участващите преподаватели са още доц. д-р КРИСТИНА БОРИСОВА, преподавателят СТОЯН ДЕЧЕВ, ас. ДАМЯН ДАМЯНОВ и докторантът преподавател ГЕОРГИ ПАВЛОВ.

Изложбата на катедра "Плакат и визуална комуникация" откриват проф. Георги Янков, доц. д-р Кристина Борисова и доц. д-р Младенов, завеждащ на катедрата.

ОТ РУСИЯ - С ЛЮБОВ! - СБОРНА ИЗЛОЖБА СЪВРЕМЕННА РУСКА КАРИКАТУРА
Карикатура
/31 октомври - 31 декември, 2013, Зала 6/

Зад интригуващото заглавие на изложбата се крие мащабен десант на Гилдията на руските карикатуристи - Москва, представяща 89 творби на 32 съвременни карикатуристи. Сред тях са някои от най-активно работещите и разпознаваеми майстори на руската карикатура, представители на различни поколения, част от които свързани с Музея "Дом на хумора и сатирата" още от неговото създаване.

Руските карикатуристи предлагат философските си размишления по големите теми на съвремието: борбата срещу дрогата, алкохола и тютюнопушенето; семейните отношения; космоса - очовечен и обсебен; свободата като висше благо; политическите въдици към обществото; обърнатата пирамида на потребностите и други.

Специални гости на откриването на изложбата ще бъдат карикатуристите АНДРЕЙ РИЖОВ, ВАДИМ КОНОПЛЯНСКИ, ВЛАДИМИР СОЛДАТОВ и МАРАТ ВАЛИАХМЕТОВ.


НЕКА ВИ РАЗКАЖА - ЮБИЛЕЙНА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ГАБРОВСКАТА ФОТОГРАФКА ДОРОТЕЯ КОМИТСКА
Фотография
/8 - 18 ноември, 2013, Зала 7/

Да отпразнуват свой юбилей в залите на Музея "Дом на хумора и сатирата" със самостоятелна изложба е личен избор на не един или двама творци от Габрово и страната. Такъв избор е направила и габровската фотографка Доротея Комитска, която събира на Арт купон роднини, приятели, колеги и почитатели на фотографията около колекцията си "Нека ви разкажа". Тя се открива навръх рождения ден на авторката - 8 ноември.

"Всяка картина в тази изложба е разказ от снимки" , казва фотографката за своите 25 творби, създадени през последните години. Част от тях са класически цветни снимки, а друга представя любим похват на авторката - колажи от фотографии. Творбите на Доротея Комитска докосват по-дълбоките нива на човешката душа, водейки зретеля към неоткрити места.

Завършила интериорен дизайн в Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна, Комитска придобива фотографски умения в Техникума по полиграфия и фотография в София. Специализира "Издателски системи и системи за компютърен дизайн" в Центъра за следдипломна квалификация при ТУ-Габрово. Многобройни са наградите й за фотографско майсторство, както и участията й в национални и международни фотографски изложби (Латвия, Полша, Швейцария).


ЖИВОТООПИСАНИЕ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА на БЪЛГАРСКИЯ ХУДОЖНИК и МУЗИКАНТ ЕДМОНД ДЕМИРДЖИЯН (1951 - 2009)
Живопис, документални табла с репродукции
/10 октомври - 30 ноември, 2013, Зала 7/

Кратък е жизненият път на този неповторим български творец, изкушен в еднаква степен от две изкуства, но успял да дели времето си между рисуването и любимите си барабани. ЕДМОНД ДЕМИРДЖИЯН е възпитаник на Националната художествена академия в София. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и графиката, включвайки се активно в художествения живот в България и чужбина. С годините се утвърждава като един от най-ярките представители на съвременното изкуство, като негови произведения са показвани в галирии в САЩ, Германия, Италия, Белгия, Швейцария, Австрия и Швеция. През 2006 година е удостоен с наградата на София за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата.

Изложбата Животоописание е един колоритен документ, проследяващ важни моменти от живота на Едмонд Демирджиян. Репродукции на негови картини от различни периоди, снимки, мисли за творческия процес, изкуствоветски оценки и интервюта оживяват спомена за него, съхранен завинаги в душите на близки и приятели. Изложбата допълват и 4 живописни платна, откупени от Дома на хумора и сатирата след участия на автора в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, които са част от основния музеен фонд. Всички творби на Демирджиян излъчват невероятна виталност. Ярко жълто, червено и синьо гонят скуката от заобикалящия свят, който е и основен вдъхновител на автора.

Чрез Фондацията, носеща неговото име, вече четвърта година духът на Едмонд Демирджиян живее нов живот чрез младите таланти, отличени с ежегодна награда.


БАЩИ НА БЪЛГАРСКАТА КАРИКАТУРА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/5 април - 15 май, 2013, Галерия "Казаков", Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна/

По случай 40 години от първото издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, започнало като конкурс за карикатура и малка пластика, Музеят "Дом на хумора и сатирата" гостува с подбрана колекция карикатура от своя фонд "Хумор на народите" в Трявна.

Изложбата връща зрителя назад към зората на българското карикатурно изкуство, когато автори като АЛЕКСАНДЪР БОЖИНОВ (1878 - 1968), РАЙКО АЛЕКСИЕВ (1893 - 1944), НАУМ ХАДЖИМЛАДЕНОВ (1894 - 1985), ИЛИЯ БЕШКОВ (1901 - 1958), АЛЕКСАНДЪР ЖЕНДОВ (1901 - 1953), БОРИС АНГЕЛУШЕВ (1902 - 1966), СТОЯН ВЕНЕВ (1904 - 1989), МАРКО БЕХАР (1914 - 1973), ТЕНЮ ПИНДАРЕВ (1921 - 2010), БОРИС ДИМОВСКИ (1925 - 2007) и ЦВЕТАН ЦЕКОВ-КАРАНДАШ (1925 -2010) не само полагат основите за развитие на карикатурата в България, но я издигат до ролята й на обществен коректив и съдник. Произведенията на "бащите" на българската карикатура разкриват гражданската позиция на всеки един от тях по вечните човешки и социални теми от началото на 20 в. до последните му десетилетия.


КАРИКАТУРИ ОТ ЩРОЙН - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА МИХАЕЛ ЩРОЙН, ЩВЕЙЦАРИЯ
Карикатура, шарж
/1 - 31 март, 2013, Художествена галерия - Разград/

Изложбата бе лично открита от автора през септември, 2012 г. в Дома на хумора и сатирата и е част от програмата за обмен в областта на културата между побратимените градове Габрово и Тун.

"Карикатури от Щройн" е първата самостоятелна изложба в България на един от най-известните карикатуристи в Швейцария - МИХАЕЛ ЩРОЙН, който представя 62 свои творби от последните 10 години: великолепни портретни карикатури и шаржове на свободна тематика или отразяващи значими политически и обществени събития. Михаел Щройн е художник, чиито интереси далеч надхвърлят жанра "карикатура". Той се занимава и с живопис, илюстрация, художествени шрифтове и дизайн. Негови карикатури се публикуват в периодични издания из цяла Швейцария.

Пъстра е групата от личности - обект на шаржовете на Михаел Шройн: Джордж Буш, Доминик Строс-Кан, Барак Обама, Никола Саркози, Хилъри и Бил Клинтън, Ангела Меркел, Парис Хилтън, Бийтълс, Едгар Алън По, Алис Купър, Принц Чарлз, щвейцарски политици, уволнени банкери, спортисти, музиканти и писатели, както и г-жа Таня Христова, настоящ кмет на Габрово.


21. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2013
Живопис
/18 май - 30 септември, 2013, Зала 3/


Изложбата представя 42 творби от 34 автори от 8 страни.


21. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2013
Скулптура
/18 май - 30 септември, 2013, Зали 3, 5, 7/


Изложбата включва 51 творби от 41 автори от 5 страни.


21. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2013
Плакат
/18 май - 30 септември, 2013, Зала 3/


В изложбата са представени 47 творби от 41 автори от 7 страни.


21. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2013
Графика и рисунка
/18 май - 30 септември, 2013, Зала 5/


В изложбата са представени 136 творби от 96 автори от 27 страни.


21. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2013
Фотография
/18 май - 30 септември, 2013, Зала 6/


Изложбата включва 109 творби от 78 автори от 18 страни.


21. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2013
Карикатура
/18 май - 30 септември, 2013, Зала 7/


Изложбата представя 58 творби от 55 автори от 23 страни.


ПРЕСЕЧНА ТОЧКА - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ПЛАМЕН БРАТАНОВ
Абстрактна рисунка
/1 април - 1 май, 2013, Зала 7/

Изложбата от 24 едроформатни черно-бели рисунки на варненския художник ПЛАМЕН БРАТАНОВ е специален акцент в празничната програма по случай 1 април - рождения ден на Музея "Дом на хумора и сатирата".

На габровската публика, а и сред художествените среди Пламен Братанов е познат преди всичко като изящен скулптор, чиято "пресечната точка" с Дома на хумора и сатирата датира от 1995 година, когато художникът е удостоен с Наградата за скулптура на 12. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Автор е на статуетката "Сребърен пеликан", връчвана като престижна награда от името на Фондация "Хумор на народите" от 1997 до 2001 година. През 1999 година Пламен Братанов е поканен да председателства журито на 14. Международно Биенале.

Настоящата изложба представя художника в напълно неочаквана светлина. Според думите на Румен Серафимов в абстрактните рисунки на Пламен Братанов "живее някакъв мистичен, демиургичен импулс, който мощно съгражда и раздвижва формата и пространството и ги насища с дълбок драматизъм; в тях е изразено някакво изначално, първично създаване и формиране на материятя; в тях може да се мисли за някакъв вселенски, надреален живот и отношения на нематериални, духовни същности и сили. "


150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/7 януари - 27 март, 2013, Зала 7/

Домът на хумора и сатирата отбелязва юбилея на големия български сатирик с тематична колекция от 115 карикатури, които се съхраняват в основния художествен фонд "Хумор на народите". Те са рисувани по различно време от майсторите на българската карикатура БОРИС АНГЕЛУШЕВ (1902-1966), ТЕНЬО ПИНДАРЕВ (1921-2010) и ТОДОР ЦОНЕВ (1934-2004), чиито сатирични стрели се целят в дебрите на българската душевност.

Създавайки творбата си като сборник със заглавие "Невероятните разкази на един съвременен българин" през 1895 г., Алеко Константинов едва ли е допускал на какво безсмъртие обрича главния си герой Бай Ганьо, чиито многобройни жанрови интерпретации, а и живи превъплъщения в настоящето продължават да вълнуват съвременния българин.

Освен че припомня големите имена в историята на българската карикатура, изложбата цели да акцентира и върху дарителския жест на представените автори. Карикатуристът Тодор Цонев дарява своите 85 творби от серията "Бай Ганьо" дни преди да прекрачи във Вечността. Гневът му на истински патриот и гражданин, безпощаден към пороците и морала, силните на деня и лековерието на обикновените хора, отеква като камбанен звън в днешното предизборно време.

Колекцията "150 години от рождението на Алеко Константинов" е не толкова пътуване към героите на сатирика, колкото провокация да се обърнем към самите себе си - какви сме и какви искаме да бъдем.


ГОРЧИВО - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Фотография
/5 юли, 2012 - 1 април, 2013, Зала 5/

Това е една забавна изложба, която с гарантиран успех хвърля мост между хора от различни възрасти не поради факта, че формално отбелязва Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, а заради обединяващата я тема - СВАТБАТА - един от върховите моменти в човешкия живот.

Като в стар семеен албум 69 черно-бели и цветни фотографии на 55 автори от 16 държави редят жизнерадостна мозайка от комични и неочаквани моменти, извънредни ситуации и гама от романтика, трепет и емоции, които неизменно съпътстват сватбения ден. Напълно възможно е някои посетители да се идентифицират с определени герои от фотографиите или комична ситуация да събуди в съзнанието им позабравен, мил спомен от цялата суетня в деня на събитието, когато булката е най-прелестното създание на света, а младоженецът, дали от гордост или конфуз, е така уловен от безпощадната прямост на фотообектива, че остава вечен прицел на добродушния смях у поколения след него.

Не е задължително посетителя да притежава тънко чувство за хумор, за да изпита искрена наслада и се зареди с настроение, разглеждайки новата фотографска колекция на Дома на хумора и сатирата - "Горчиво".


GAUDEAMUS IGITUR... - СТУДЕНТСКО ТВОРЧЕСТВО от ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
Плакат, скулптура, рисунки
/6 декември, 2012 - 1 април, 2013, Зала 5/

В навечерието на 8 декември - празника на студентите и академичната общност в България - Музеят "Дом на хумора и сатирата" за пореден път отрежда специално място на творческите постижения на младите български дарования под вещото ръководство на техните преподаватели. Тази година поканени да изявят творческите си умения са студенти от специалност "Инженерен дизайн" на Техническия университет във Варна.

Изложбата "Gaudeamus Igitur..." включва 85 експоната в различни области на дизайна: плакати, метални пластики и рисунки. Графичните проекти съдържат разработки от богатия спектър на графичния дизайн. Металните пластики са вдъхновени от идеята за повторното, художествено приложение на различни материали, където силата на въображението и експеримента се съюзяват, за да родят неочаквани произведения. Дипломните работи на студентите разкриват разработки в областта на екстериорния и интериорния дизайн. С оригинален език, постигнат чрез разнообразни изобразителни средства, се отличават и показаните плакати. Цветни и черно-бели фотографии на потрети и пейзажи допълват еклектичния характер на изложбата.


КИТКАТУРИ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИКА ИВАН КУТУЗОВ - КУТИ
Карикатура, шарж
/5 октомври, 2012 - 8 януари, 2013, Зала 6/

Поводът за самостоятелната изложба на изявения майстор на политическата карикатура ИВАН КУТУЗОВ - КУТИ е специалната награда на Музея "Дом на хумора и сатирата", с която карикатуристът бе отличен на 37-та Национална изложба на карикатурата в София през 2012 година. Кутузов е десетият член на "клуба" на лауреатите на тази награда на музея, която се връчва ежегодно от 2003 година насам.

Киткатури е своеобразен пъзел, в чиито 197 оригинални парченца се оглежда събирателният образ на политическия живот в България през последните десетилетия, видян през безпощадния поглед на един надарен сатирик. Неговите "любими" персонажи от политическата сцена са добре познати на широката публика от карикатурите му във вестниците "Стършел", "Труд", "24 часа", "Капитал", "Дневник" и други, ала струпването им на едно място би могло да има единствено отрезвяващо въздействие върху всеки български посетител.

Специалната награда на Музея "Дом на хумора и сатирата" за 2012 година не е единствената в колекцията "габровски отличия" на автора. На Биенале 2003 той получава наградата на Сдружение "Планета ГАБРОВО"; през 2009 става носител на трета награда от Националния конкурс за карикатура "Евросапиенс".

Иван Кутузов е редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата от 1983 година, както и участник в тематичните национални конкурси, организирани от Дома на хумора и сатирата. Името му е еднакво известно и извън България, а перото му на карикатурист - високо оценено на международни конкурси в Италия, Сърбия, Иран, Румъния, Япония и други. В своя фонд "Хумор на народите" Домът съхранява 9 оригинални произведения на Иван Кутузов - Кути.


ПРЕДКОЛЕДНО НАСТРОЕНИЕ - ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Рисунка
/13 декември, 2012 - 20 февруари, 2013, Зала 7/

Какво би била Коледата без грейналите очи и гълчавата на децата, без очакванията и мечтите им, без неподражаемото им въображение и вдъхновените им искрени художествени творби!?

Традиция е всяка година преди Рождество Христово Домът на хумора и сатирата да бъде домакин на изложби с творби на деца от художествените школи в Габрово. Тази година се представят три габровски школи по изобразително изкуство.

Заглавието "Предколедно настроение" обединява 100 рисунки на 50 млади художници, възпитаници на Школата по изобразително изкуство към Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий - 1928" в кв. Бичкиня и школата "Приложни забавления". Ръководители на школите са Румен Трифонов и Мариана Трифонова, а възрастта на учениците им варира от 6 до 18 години. Рисувано стъкло, маски, пъстри колажи, творби, създадени с техниката енкаустика, разкриват вълшебен свят, създаден от детското докосване с магията на изящните и приложните изкуства.

Третата изложена колекция представя двама възпитаници на художничката Ема Вертерова. Вдъхновена от творчеството на австрийския художник символист Густав Климт, 17-годишната Ванеса Диян показва рисунки, посветени на 150 години от рождението на художника. А чрез своите рисунки 15-годишният Павел Пеев отдава почит на Владимир Димитров - Майстора и 130 години от рождението му.

На фона на пъстрата детска галерия от рисунки ще танцуват момичета от мажоретния състав "Смехоранчета" към Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий - 1928".

ВЕСЕЛА КОЛЕДА!!!