АРХИВ 2014


ЕВРОСАПИЕНС - ЕДНА ИЗЛОЖБА С ИСТОРИЯ - КАРИКАТУРИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/27 октомври 2014, Център за развитие и съхранение на традиционните изкуства, Търгу Жиу, Румъния

Чувства ли се българинът европеец след 7-годишно членство в ЕС? Според скорошно проучване на Евробарометър, 53% от българското население отговаря с НЕ. А дали това не обяснява и нестихващия интерес към изложбата карикатури от националния конкурс "Евросапиенс", която вече 5 поредни години шества по изложбени зали в страната и чужбина? Защо? Защото е концентрат на здравомислещия български скептицизъм към европейското ни членство, поднесен изключително забавно от 17 съвременни български майстори на карикатурното изкуство.

Сега копия на 75 творби от колекцията "Евросапиенс" ще бъдат показани в румънския град Търгу Жиу.


ЕВРОСАПИЕНС - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/2014, Паневежис, Литва/

Колекция от 20 копия на карикатури от изложбата "Евросапиенс" се отправи към град Паневежис, Литва - дългогодишен партьор на Община Габрово. Сбирката включна творби на съвременни български майстори на карикатурата като Иван Кутузов, Чавдар Николов, Христо Комарницки и Любомир Михайлов.

Изложбата "Евросапиенс", чиято история продължава да се пише, е резултат от едноименния национален конкурс, организиран от Музея "Дом на хумора и сатирата" през 2009 г. по кураторски проект и с финансовата подкрепа на г-н Николай Младенов, бивш Министър на външните работи на Р.България и депутат в ЕП.

Пълната колекцията включва по 3 творби на 17 съвременни български карикатуристи, които предлагат своята интерпретация на горещи теми като: корупцията, накърняването на потребителските интереси, сляпата и глуха съдебна система, неефективната администрация, липсата на толерантност в обществените взаимоотношения и други изкривени европейски практики.

Успешният дебют на изложбата се състоя на 1 април, 2009 година в Европейския Парламент в Брюксел.


ВЕСЕЛЯКЪТ ОТ СКРИНЯНО - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА КЛАСИКА НА БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО СТОЯН ВЕНЕВ (1904- 1989)
Живопис, рисунка, карикатура
/18 септември, 2014 - 20 януари, 2015, Зала 3/

Изложбата се посвещава на 110-та годишнина от рождението на този самобитен класик на българското изобразително изкуство. Чест е за Музея "Дом на хумора и сатирата" да притежава една от най-големите колеции от живописни платна, рисунки и карикатури на Стоян Венев в България. Тя започва да се изгражда още със създаването на музея. Резултатът е 42 оригинални живописни творби и 147 рисунки и карикатури, които се съхраняват в художествения фонд "Хумор на народите". По-голямата част от произведенията са откупки, но има и две живописни платна, дарени от чуждестранен колекционер на Дома на хумора и сатирата.

Стоян Венев е лесно разпознаваем художник, чиято любов към българското село и земя, към обикновения човек с неговите традиции, празници и веселия буквално грее в ярък и категоричен колорит. Едва ли ще бъде преувеличено за се каже, че живописните платна, рисунките и карикатурите на Венев са неподправен портрет на българския дух и извиращите сякаш от земята чувство за хумор и самоирония, помогнали на българина да преодолее не една или две беди.

ПОДИР СЕНКИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА КАЛИН НИКОЛОВ
Илюстрация, рисунка, шарж, политическа карикатура
/23 октомври, 2014 - 20 януари, 2015, Зала 3/

Роден в София през 1956 г., Калин Николов изявява разностранния си талант не само в много области на изобразителното изкуство, а и в областта на историята и теорията на изкуствата. С карикатура се занимава от 1973 г. и има шанса да е ученик на Борис Димовски - един от духовните стожери на Дома на хумора и сатирата и почетен гражданин на Габрово. За първи път Николов участна в Международното биенале в Габрово през 1975 г., когато отбива военната си служба и дори не разполага с подходяща хартия за работа.

"Подир сенките на големите" е първото представяне на цялостното творчество на Калин Николов в Габрово - като карикатурист и илюстратор, автор на множество статии в периодичния печат, на книги, научно-фантастични текстове, научно-документални филми и други. В неговите творби оживяват големите Едгар Алън По, Итало Калвино, Александър Солженицин, Чарли Чаплин, Йордан Радичков, Радой Ралин, Борис Димовски и Мариус Куркински.

Художникът има много самостоятелни изложби в страната и чужбина (Хамбург, Атина, Будапеща, Скопие, Щип, Прилеп). В момента е уредник в графичния кабинет на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Негови творби се намират в Софийската градска художествена галерия, Дома на хумора и сатирата в Габрово, Националния музей на българската литература, Музея на бившия концентрационен лагер "Нойенгаме" (Хамбург), в обществени и частни сбирки в Австрия, Гърция, Исландия, САЩ, Сърбия, Унгария, Франция и други.


КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ
СИНОВЕТЕ НА ДЗЯСИН - ТВОРБИ НА СЪВРЕМЕННИТЕ КИТАЙСКИ КАРИКАТУРИСТИ ФЪН ЗИКАЙ, ДЖАН ЛЕПИНГ И МИ ГУ
Карикатура
/16 октомври - 15 ноември, 2014, Зала 5/

Далекоизточният акцент в проекта "Карикатурен десант" е сборна изложба на трима представители на съвременната китайска карикатура, оставили дълбоки следи в историята на развитието й.

ФЪН ЗИКАЙ (1898 - 1975) е художник, есеист, преподавател по изящни изкуства и музика, карикатурист и преводач - един от факлоносците на Движението за нова култура в Китай. Фън е основоположник на китайската лирична карикатура и създател на "Карикатурата на Зикай", която притежава разнообразни форми: тя може да преразкаже старинна поема, за да хвърли поглед върху социалната реалност; да акцентира върху детското поведение, за да покаже истината, доброто и красивото; да опише големия свят, за да открие пламенната любов на човека. Карикатурите на Фън Зикай са пропити от любов и трябва да се възприемат не само с очите, а и със сърцето и душата.

ДЖАН ЛЕПИНГ (1910 - 1992) е един от най-изтъкнатите карикатуристи, наричан с уважение "Баща на Сан Мао" - малкото рисувано момче, с което израстват няколко поколения китайски читатели. Карикатурите на Джан Лепинг носят ясно доловимите характеристики на времето - силна гражданска позиция и защита на хуманизма като основна човешка ценност. От 1928 до 1937 г. Джан Лепинг създава огромен брой карикатури, които отразяват не само актуалните въпроси на времето, а и рисуват обикновения живот в Стария Шанхай и историческите промени в страната. Творбите му са уникално огледало на историческия преход на страната към модерността и ценностите на гражданското общество.

МИ ГУ (1918 - 1986) Всеизвестният китайски карикатурист работи под множество псевдоними. През 1939 г. следва и твори в катедрата по изящни изкуства и творческата фабрика към Академията за изящни изкуства "Лушуинг" в Янан. По същото време заедно със свой колега основава изследователски клас по карикатура в Академията. Едновременно с другите си занимания рисува картини за списание "Граница". През октомври 1948 г. става главен редактор на двуседмичното карикатурно списание "Уен Хуей Бао" в Хонг Конг. Докато е в Хонг Конг публикува многобройни злободневни карикатури по национални и международни въпроси в различни китайски и чуждоезични вестници и списания. Карикатурите на Ми Гу са оригинално замислени и силно въздийстващи, благодарение на живите си образи. Най-известните му творби са включени в колекции с избрани карикатури. В края на 40-те години на ХХ в. Ми Гу се съсредоточява върху насърчаване на младите творци да рисуват карикатура като изнася безвъзмездно лекции в "Групата на карикатуристите и студентите в Шанхай".


КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ
БРУТАЛНА НЕЖНОСТ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА КАРИКАТУРИСТА ЛЮБОМИР МИХАЙЛОВ
Карикатура
/16 октомври - 15 ноември, 2014, Зала 5/

Настоящият председател на секция "Карикатура" към СБХ Любомир Михайлов е 12-ият носител на Специалната награда на Музея "Дом на хумора и сатирата", която се връчва ежегодно на Националната изложба на карикатурата в София от 2003 г. насам. За своята самостоятелна изложба, поканата за която е част от наградата, г-н Михайлов е подбрал 45 свои скорошни творби, обединени от заглавието "Брутална нежност".

Именно за тези две взаимно изключващи се и взаимно отричащи се понятия в изкуството и особено в карикатурата говори авторът в експозето си към изложбата. Той вижда възможност за обединение на двете състояния на духа, които обуславят битието, в едно хомогенно съществуващо цяло. Според признанието на автора Ангелът и Дяволът живеят в хармония у него, благодарение на което, а и с Божията помощ, той лесно постига тяхната визуализация. Любомир Михайлов не крие, че изложбата му е насочена към тесен кръг хора, които се надява, че биха имали голяма тежест в обществото след време.

КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ
КАРИКАТУРА ОТ СВЕТОВНАТА ПРЕСА - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА ОТ СИНТРА, ПОРТУГАЛИЯ
Карикатура
/16 октомври - 31 декември, 2014, Зала 6/

За своето първо гостуване в Музея "Дом на хумора и сатирата" международният салон КАРИКАТУРА ОТ СВЕТОВНАТА ПРЕСА с база в Синтра, Португалия, е подбрал 109 карикатури на 73 автори. Всички карикатури са били отпечатани в световната преса през последните 10 години и отличени в някой от трите раздела на конкурса: редакционна карикатура, шарж и хумористична рисунка-гег. Така настоящата колекция е своеобразна визуална хроника на преживяното от човечеството от 2004 до 2013 година.

По думите на г-н Руи Паулу да Крус, Директор/Комуникации и международни отношения, който лично представя изложбата, "...ползата от резултата на настоящата изложба в перспектива е, че тя ни помага да осъзнаем уместността на общото ни бъдеще на борба за свобода на изразяването и за съществуването на силна и свободна печатна преса. Парадът от герои и злодеи, както и илюстрираната хроника на постижения, мечти, кризи и заплахи ни подготвят съзнателно за трудните времена, в които живеем. Независимо от обещанията за свобода, благосъстояние и мир, еволюцията на нашата цивилизация е все още кутия с изненади, не винаги приятни. А ежедневната доза хумор, която ни предлага пресата чрез карикатурите, е с несравнимо бъдещо измерение. Тя ни осигурява позиция, от която да наблюдаваме света и която може да се сравни с тишината на средновековните наблюдателни кули, крайно необходими за сигурността на цитаделите - време за размисъл и подготовка за онова, което предстои."


КАТО ПТИЦИТЕ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Сатирична графика, рисунка и скулптура
/28 август - 20 октомври, 2014, Зала 7/

Усетили първия хладен полъх на есента, прелетните птици отлетяха към топлите южни страни, оставяйки след себе си спомена за поредното изнизало се лято. Ала в Дома на хумора и сатирата те са още тук, превъплътени в 69 графики, рисунки и скулптури от музейния фонд "Хумор на народите". Тематичната изложба "Като птиците" включва 29 представители на български и чуждестранни графични школи и 9 изтъкнати майстори на скулптурата.

Образът на птицата и нейната волност никога не са спирали да вълнуват човека и твореца, устремен към духовни висини. Затова и той често е мечтаел за птичия полет, птичата песен и пичата свобода. Настоящата изложба, обаче, може да се разглежда и от друг ъгъл - птицата като обобщаваща метафора, натоварена с човешки характеристики и ситуации, лесно разпознаваеми от зрителя. Тук тя е в ролята на философ и мъдрец, вегетарианец, приятел, навигатор, командир и представител на висшето общество; птицата е игрива, търсеща утеха, семейна, ранобудна, влюбена, съвестна, копнееща, дори рециклирана; тя е под дъжда, в клетка, в топло зимно пално. Човек и птица в показаните творби съжителстват в странeн, но взаимно допълващ се свят. А какво по-хубаво от това човек да се почувства за миг като птица и направи своя "опит за летене"?


ПОЛСКА КАРИКАТУРА - ГОСТУВАЩАТА ИЗЛОЖБА НА МУЗЕЯ НА КАРИКАТУРАТА ВЪВ ВАРШАВА, ПОЛША
Карикатура
/25 септември - 30 ноември, 2014, Зала 3/

За втори път през настоящата година Домът на хумора и сатирата е домакин на изложба полска карикатура, осъществена с любезното сътрудничество на Полския институт в София.

Подбраната колекция от Музея на карикатурата във Варшава представя живи и активно работещи творци като Анджей Млечко, Хенрик Цебула, Анджей Граняк, Мирослав Гринь и други, чиито имена фигурират и в последните издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

Музеят на карикатурата във Варшава е дълго лелеяна мечта на Ерик Липински - прочут сатирик, журналист, илюстратор и карикатурист, както и бъдещ директор на институцията. Именно личната му колекция полага началото на настоящия безценен фонд, който наброява над 25 000 карикатури, илюстрации и скулптури от полски и чуждестранни автори от 18. век до днес. Със своя сграда в центъра на Варшава, Музеят на карикатурата е една от ярките и обичани забележителности на полската столица.

Изискаността на почти бутиковата изложба е нещо, което се налага от пръв поглед.

ЕВРОСАПИЕНС - ЕДНА ИЗЛОЖБА С ИСТОРИЯ - КАРИКАТУРИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/2 септември, 2014, изложбени зали "Рафаел Михайлов", Велико Търново/

Чувства ли се българинът европеец след 7-годишно членство в ЕС? Според скорошно проучване на Евробарометър, 53% от българското население отговаря с НЕ. А дали това не обяснява и нестихващия интерес към изложбата карикатури от националния конкурс "Евросапиенс", която вече 5 поредни години шества по изложбени зали в страната и чужбина? Защо? Защото е концентрат на здравомислещия български скептицизъм към европейското ни членство, поднесен изключително забавно от 17 съвременни български майстори на карикатурното изкуство.

Копия на 75 творби от колекцията "Евросапиенс" ще бъдат показани в началото на септември в старата българска столица Велико Търново. Изложбата е израз на подкрепата на Община Габрово във финалната битка за европейска столица на културата, в която Велико Търново е един от четирите конкуриращи се български градове.


ТЕЧЕНИЕТО НА ЖИВОТА - КОНФРОНТАЦИЯ - САМОСТОЯТЕЛНА РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА ПЕТЪР ЙЕДЛИЧКА, ЧЕХИЯ
Живопис, скулптура, рисунка
/17 юли - 15 септември, 2014, Зала 3/

ПЕТЪР ЙЕДЛИЧКА - скулптор, живописец, университетски преподавател и експериментатор - е сред забележителните личности на съвременното чешко изкуство, чието творчество е постоянен, безкраен и развиващ се процес. Ала "българската" му връзка е силна, тъй като започва още в студентските му години, прекарани в Националната художествена академия в София. Негов преподавател е прочутият скулптор проф. Димитър Даскалов. Рисуване му преподава не кой да е, а самият Георги Чапкънов, а негов съкурсник е друг утвърден български скулптор - Вежди Рашидов. През 1991 г. Йедличка е член на журито на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово. Два пъти (1985, 1989) е участник в този форум на съвременното хумористично и сатирично изкуство от цял свят. Удостоен е с награда за живопис, присъдена от Министерството на културата на България.

Изложбата "Течението на живота - конфронтация" обхваща 33 живописни платна, 17 скулптури, предимно глави, и 17 рисунки. Творбите впечатляват с дивата си експресия и творческа енергия, като вниманието на автора е изцяло насочено към човешкото тяло и човешкия образ. Йедличка експериментира свободно, използвайки широк спектър от изразни средства. Съзнателно търси гротеската на формата, а състоянието на образите е в крайната фаза след изтощителна вътрешна борба. Внушението е ясно - формата на физическото човешко тяло е неспособна да устои на вътрешните духовни противоречия.

Съорганизатор на изложбата е Чешкият център в София.

УКРАИНСКИЯТ ИЗБОР. УКРАЙНА - ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА УКРАИНСКА КАРИКАТУРА
Карикатура
/4 септември - 5 октомври, 2014, Зала 6/

Когато се уговаряше гостуването на изложбата още през миналата година, темата "Украйна" все още не бе превзела заглавията на световната преса и електронните медии. Днес тя е повече от болезнено актуална и необходима. Подбраните 44 карикатури и шаржове от 16 държави са част от третия едноименен конкурс, организиран в град Херсон, Украйна, в рамките на Международния проект "Гогол-фентъзи", чиято първа задгранична "спирка" е Габрово.

Майсторите на украинската карикатура са толкова разпознаваеми, че почти винаги са сред лауреатите на престижни международни форуми на карикатурата. Подходът им е самобитен, рисунката - сочна, тонът - категоричен. Но сега е времето на политическата карикатура като основно направление на карикатурния конкурс, а тя изразява единомислието на карикатуристите, че Украйна има право на своя европейски избор. Този избор, обаче, се противопоставя на офанзивата на външни и вътрешни сили, които действат без оглед на цената на хиляди човешки живота. В изложените карикатури прозира недоверието, колебанията и съмненията на обикновения украинец, изправен през една нова реалност, чийто символ са синьото знаме със звездите. Особено внимание заслужават шаржовете на политици от световната сцена.

През 1998 година, дълго преди приемането на България в европейското семейство, Домът на хумора и сатирата дръзна да напипа пулса на българските карикатуристи по темата "Европейския избор", организирайки националния карикатурен конкурс "Европа мечтае за България." Темата бе доразвита от изключително успешния карикатурен проект "Евросапиенс", който продължава да смайва зрителите със своята актуалност. Изглежда сега е времето на украинските творци да защитават и воюват за своя избор. Домът на хумора и сатирата е щастлив да им засвидетелства своята подкрепа.


120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА НАУМ ХАДЖИМЛАДЕНОВ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис
/1- 30 август, 2014, Зала 6/

Не за първи път Домът на хумора и сатирата изважда от хранилищата си живописните творби на този изявен български експресионист, ала целта на настоящата изложба от 37 подбрани платна е не само да възкреси спомена за прочутия самоковец Наум Хаджимладенов, но и да приобщи по-младата публика посетители към света на един български художник, лесно разпознаваем с модерния си поглед и богата сетивност.

Пълната авторова колекция, притежание на Дома, наброява 52 живописни платна и 15 карикатури. В архива на музея се пазят няколко ценни писма и бележки от Наум Хаджимладенов, който участва със своя картина още в Първата международна изложба на хумора и сатирата в живописта през 1977 г. В рамките на 4 години (1980, 1984) той е представен с две самостоятелни изложби в Дома, след което следват още две участия в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

Във фокуса на авторовия интерес са темите за семейното щастие, българската фолклорна празничност, малките радости в малкия град, играта на градски хайлайф и еснафското благополучие, както и носталнията по детството - теми, които продължават да битуват и в днешния ни високотехнологичен и привидно модерен свят.


АЙФЕЛОВАТА КУЛА - СИМВОЛЪТ НА ПАРИЖ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ФЛОРИАН ДОРУ КРИХАНА, РУМЪНИЯ
Сатирична рисунка
/10 юли - 28 август, 2014, Зала 7/

Тематичната колекция представя 40 оригинални цветни сатирични рисунки на утвърдения румънски карикатурист Флориан Дору Крихана. Роденият в Галац художник е сред най-редовните участници в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово. През 1993 г. получава трета награда в раздел "Карикатура" на 11. Международно биенале; през 2003 г. е удостоен с Наградата за карикатура на Министерството на културата на Р. България; през 2004 г. е поканен да покаже първата си самостоятелна изложба в Дома на хумора и сатирата.

"Айфеловата кула - символът на Париж" е второто самостоятелно гостуване на Флориан Дору Крихана в музея. Разпознаваемият му изящен стил изпъква с изчистен рисунък, пастелна тоналност и елегатно чувство за хумор. Сатиричните му рисунки представляват забавна игра на въображението с един от най-забележителните архитектурни паметници в света, чиято 125-годишнина се отбелязва през настоящата година. Творбите на Крихана с лекота пренасят посетителя на изложбата в Париж - световната столица на модата и изкуството.

Изложбата ще открие лично авторът Флориан Дору Крихана.


ПРЕДКОЛУМБОВ СВЯТ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА РОСЕН ДОНЧЕВ
Живопис
/19 юни - 31 август, 2014, Зала 6/

Изложбата, включваща 35 живописни платна, е първото самостоятелно представяне на родения в Габрово художник Росен Дончев в Музея "Дом на хумора и сатирата". Специално място в нея заема цикълът "Предколумбов свят", дал общото заглавие на колекцията, който внушава, че преди да се отправи да завладява чужди земи по света, а сетне и Космоса, човекът е могъл да надникне в един друг свят - свят на хармония и ред. Интимните пространства на художника го разкриват като умел разказвач на приказки, в които багри, видения, сенки и спомени от миналото съжителстват заедно и се допълват.

Росен Дончев определя себе си като щастлив художник и голям оптимист. А в това не е трудно да се убеди всеки зрител, застанал пред топлите, спокойни и хармонични пейзажи на художника. Всяка картина създава цветна атмосфера, родена от въображението и любовта към природата у Дончев. Той използва разнообразни техники и материали, някои от които характерни за иконописта, придавайки плътност и релефност на рисунъка си.

Авторът е възпитаник на Средното специално художествено училище за приложни изкуства - Трявна, СУ "Климент Охридски и ШУ "Епископ Константин Преславски". Член е на Дружеството на габровските художници. Негови творби са включени в колекциите на редица галерии в България и чужбина. Картина на Росен Дончев притежава и японското императорско семейство.


ПЪРВА НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА БЪЛГАРСКИЯ КОМИКС
Комикси
/1 април - 10 май, 2014, Зала 5/

Рядко Музеят "Дом на хумора и сатирата" е бивал домакин на подобна гостуваща национална колекция, която включва 600 пана и представя повече от 80 български художници.

Мащабната изложба проследява историята на изкуството на комикса в България, застъпвайки различни стилове - от класическия комикс до ъндърграунда. Обхванати са поколения съвременни автори на комикси - от 90-годишния доайен ЛЮБЕН ЗИДАРОВ до 20-годишни прохождащи художници, чиито "разкази в картинки" предлагат една магия и забавление на малки и порастнали почитатели. Запазено място в изложбата е отредено на незабравимото списание "Дъга" и неговите създатели. Изминаха повече от 20 сред спирането на списанието, но художниците от "Дъга" - ПЕТЪР СТАНИМИРОВ, ХРИСТО КЪРДЖИЛОВ, НИКИФОР РУСКОВ, СОТИР ГЕЛЕВ, ДИМИТЪР СТОЯНОВ - ДИМО, СТОЯН ШИНДАРОВ, РУМЕН ЧАУШЕВ и други - са отново тук и заедно, за да вдъхнат нов живот на българския комикс.

Първата национална изложба на българския комикс е форум за изява и на млади български творци, чийто талант се проявява не само в областта на комикса, а и във видио-игрите и анимацията, мерейки сили с най-добрите съвременни постижения по света.


КЛОУНЪТ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис, графика, скулптура, карикатура
/3 октомври, 2013 - 10 юли, 2014, Зала 3/

Тематичната колекция е опит на специалистите от Дома на хумора и сатирата да представят колективен образ на "клоуна", изграден чрез техниките на различни жанрове на изобразителното изкуство. Видян през очите на детето или възрастния, част от цирка и уличния карнавал, изправен сред човешкия поток от сериозни и тъжни хора или заобиколен от собственото си семейство, КЛОУНЪТ е във фокуса на над 80 творби на 64 автори от 15 държави, които се съхраняват в основния музеен фонд "Хумор на народите".

Разбира се, че водещи в този клоунски свят са емблематичните личности на Чарли Чаплин и Марсел Марсо. А сред представените автори могат да се видят както български класици от ранга на НАУМ ХАДЖИМЛАДЕНОВ, така и художници от миналия век и наши съвременници: ИВАН КИРКОВ, АСЕН ГРОЗЕВ, ЮРИ БУКОВ, РУМЕН ГАШАРОВ, АНЖЕЛА МИНКОВА, СТАВРИ КАЛИНОВ, НИКИФОР РУСКОВ, КРЪСТЬО ТОДОРОВ, БОРЯНА КОСТОВА, ХРИСТО ПАНЕВ, ИГНАТ ИГНАТОВ, ГАЛИНА и ВАЛЕНТИН КАРАВАЕВИ, МИХАИЛ САЖАЕВ, ЕРНЬО ТОТ, КАШИО БАБА, ОТО КВИРИН, ЙОЗЕФ БРЕЗНАЙ, СЕРДЖО КАВАЛЕРИН, ЕДУАРДО МИНЬОС БАКС и други. Част от показаната колекция са платната на габровските живописци МИЛЕНА МАТЕВА и ДЯНКО КОЛЕВ.

Изложбата "Клоунът" провокира един реторичен въпрос - дали по неволя или собствена воля не играем малките си роли на клоуни в този по-скоро тъжен отколкото искрено смешен свят.

АЛКОХОЛЪТ - ВЕСЕЛИЕ ИЛИ ОПАСНОСТ - БИЕНАЛЕ НА ХУМОРИСТИЧНО-САТИРИЧНАТА ДЕТСКА РИСУНКА
Детска рисунка
/17 май - 17 юли, 2014, Зала 3/

Изложбата представя резултатите от тематичния областен конкурс, обявен през месец февруари по темата "Алкохолът - веселие или опастност". Това са 206 творби на ученици от първи до дванадесети клас от училищата в Габровска област, както и възпитаници на школите по изобразително изкуство.

Конкурсът и изложбата са поредната съвместна изява на Музея "Дом на хумора и сатирата", Фондация People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo - Белгия, Клуб "Приятели на Белгия" - Габрово и Обществения дарителски фонд - Габрово с цел възпитаване у децата на негативно отношение и нетърпимост към зависимостта от алкохола чрез средствата на хумора и сатирата.

Конкурсът се провежда под патронажа на Н.Пр. г-жа Аник Ван Калстър - посланик на Кралство Белгия в България, която ще бъде специален гост на откриването на изложбата и награждаването на лауреатите.

Редом с рисунките на малките габровски художници е изложена и подбрана колекция от 41 творби на ученици от град Аалст, работили по същата тема. Най-атрактивните рисунки на учениците от побратимените градове Аалст и Габрово ще бъдат показани в общинската болница OLV (Аалст) - водеща клиника в Бeлгия - през месец септември.


ПРАЗНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис
/11 декември, 2013 - 30 януари, 2014, Художествена галерия - Казанлък/

Българинът не чака повод, за да се весели, както и не държи на мястото на веселието. Празникът може да се състои в съседното кафене, у дома или сред природата. Но да е празник!

Изложбата "Празниците на българина" представя колекция от 35 живописни платна на 30 български художници, творили както в началото на 20. век, така и през първото десетилетие на 21. век Живописните творби са част от богатата живописна колекция на Музея ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА.

Многолюдни празнични сцени и композиции - сватби, Коледи, Трифон Зарезан или ежедневни забавления и танци, отпускащ разговор или тайнствено гледане на кафе - привличат вниманието на зрителя със своята игривост, пъстрота и приповдигнато настроение. Нестинарки, кукери, конни надбягвания, игри и карнавални шествия допълват картината на тази наистина празнична изложба.


А ПОРТРЕТЪТ ОТ СТЕНАТА... - СБОРНА ИЗЛОЖБА НА МИРОСЛАВ МОНОВСКИ, МАРИНА КОСТОВА и КОСТАДИН КУТРЯНОВ
Компютърна графика, колаж
/5 юни - 5 юли, 2014, Зала 7/

Изложбата е дело на творческия тандем Мирослав Моновски и Марина Костова, обхващаща 120 компютърни графики и колажи. Ако за родения в Габрово Моновски това е втора самостоятелна изложба в Музея "Дом на хумора и сатирата", то за Марина Костова това е първо представяне в музея. Мястото на срещата между двамата художници е град Бургас, на благотворителна изложба, където се ражда идеята за съвместна изява.

Показаните женски и други портрети, върху които двамата художници работят един след друг, са ту съблазнителни, ту романтични, изпълнени с меланхолия или закачка. Мирослав Моновски използва дискретни линии и цветни акценти, любувайки се на меките извивки на формите. В ювелирните колажи на Марина Костова се усеща много търпение и усет, а ярките й цветова греят като фойерверки. Най-използваната метафора са цветята - украшение към женската красота и допълващ елемент към композицията.

Ценно съдействие в експерименталното използване на модерните технологии в печата върху хартия и платно е оказал Костадин Кутрянов.


МЪЖКИ ВРЕМЕНА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис, скулптура
/1 февруари - 10 май, 2014, Зала 6/

Колекция от 19 живописни платна и 11 малки скулптури събира в концентриран образ мъжкото присъствие в значими сфери от българския живот. Именно българския, защото в тази забалежителна компания от класици и съвременни майстори на четката и длетото - СТОЯН ВЕНЕВ, ЗЛАТЮ БОЯДЖИЕВ, ДЕЧКО УЗУНОВ, КИРИЛ БОЖКИЛОВ, ЛЮДМИЛ МЛАДЕНОВ, ИВАН ДИМОВ, ХРИСТО ХРИСТОВ, ВАСИЛ ВЪЛЧЕВ, КЕАЗИМ ИСИНОВ, МЕТОДИ ДУШКОВ, СТАВРИ КАЛИНОВ, ДИМИТЪР РАШКОВ и ДИМИТЪР СОТИРОВ - е допуснат един единствен чужденец, датският скулптор КЕЛД МОЗЕХОЛМ и една жена - САВИНА НИКОЛОВА.

Ето защо в тази почти чисто мъжка среда се обсъждат мъжки дела: за виното, за трудния делник и безкрайните зимни празници, за мъжката чест и достойнство, за мъжката сила. Всяка една творба е като своеобразна цветна фасетка, която заема точно определено място в тематичния ансамбъл "Мъжки времена".

Изложбата се открива в навечерието на един от най-тачените и най-веселите празници на българина, празника на виното "Трифон Зарезан".


И ВСЕ ПАК ТЯ СЕ ВЪРТИ... - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИКА ЛАКОНИК, ФРАНЦИЯ
Компютърна графика, плакат
/24 април - 1 юни, 2014, Зала 7/

Изложбата отбелязва 22 април, Международния ден на Земята, със серия от 20 творби, специално създадени от френския художник ЛАКОНИК. Той е влюбен в България и прави първото си посещения в страната, за да представи лично визуалните си интерпретации на различни житейски проблеми. Нестандартното си изкуство и пространствени инсталации е показвал в родината си и редица европейски страни.

С подчертано чувство за хумор, показаните творби на Лаконик са размисъл за въздействието на хората върху състоянието на нашата планета, призовавайки към повече отговорност към опазване на природата и околната среда. Колекцията е подкрепена и от видео филмa "Земята поразява" - нaй-новото произведение на художника, третиращо отношенията Човек-Природа.

Заедно с гостуващата изложба на Лаконик са показани и творби от художествения фонд "Хумор на народите" - 12 графични плаката на автори от цял свят, тематично обвързани с Международния ден на Земята и неотложните мерки, които трябва да предприеме съвременната цивилизация, за да съхрани красотата на планетата и й осигури сигурно и устойчиво бъдеще.


АЗ И ЧАРЛИ В ГАБРОВО - ТЕМАТИЧНА ИЗЛОЖБА
Фотография, карикатура, скулптура, живопис
/10 април - 1 юни, 2014, Зала 7/

Тематичната изложба представя 26 фотографии, изпратени за участие в едноименния конкурс, който бе обявен от Дома на хумора и сатирата в началото на годината. Поводът са две знаменателни годишнини - 125 години от рождението и 100 години от филмовия старт на емблематичния световен комик Чарли Чаплин.

Няма турист, посетил Габрово и Музея "Дом на хумора и сатирата", който да е устоял на изкушението да се фотографира редом с паметника на Чарли - единствен в България и сътворен от акад. Георги Чапкънов през далечната 1983 г. Да се провокират спомените и личните "срещи" с устремения в четирите посоки на света Чарли бе и целта на конкурса "Аз и Чарли в Габрово". На предизвикателството откликнаха фотографи професионалисти и аматьори от Габрово и страната.

В подкрепа на тематичната фотографска колекция Домът на хумора и сатирата показва и скромна изложба карикатури, малки пластики и живописни платна от художествения фонд "Хумор на народите" - доказателство за това, че Чарли Чаплин е бил и продължава да бъде обект на творческо вдъхновение за множество творци по света.


ЩЕФАН И ЛИЗА ЯСНОВСКИ ОТ ГЕРМАНИЯ С ИЗЛОЖБИТЕ ЛИЦА ОТ БАЛКАНА И КОТКИ
Фотография, рисунка
/20 март - 20 април, 2014, Зала 7/

Обективите на безброй творци от целия свят и то не само фотографи, посетили Габрово и участвали в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, са запечатвали и отнасяли със себе си неповторимото очарование на планината, града, хората и тяхното ежедневие. Един от тези творци е германецът ЩЕФАН ЯСНОВСКИ. Карикатурист и фотограф, Ясновски е съхранил ярки спомени за фестивала на хумора от преди 30 години. Сега той представя 28 фотографии, обединени под заглавието "Лица от Балкана". Изложбата е вдъхновена от краткия престой на автора по време на 21. Международно биенале - Габрово 2013 и вече е пожънала успех през октомври миналата година в Берлин.

Може да се каже, че Ясновски е работохолик. Фотографията и карикатурата не са единствените му занимания. Той посвещава част от времето си и на графичния дизайн в пресата, в детските книги и детската телевизия, на журналистиката.

Своята тръпка от срещата с Балкана, неговите хора и митове Щефан Ясновски естествено е предал на дъщеря си ЛИЗА. Нейните "Котки" предлагат 17 интерпретации по темата, които със сигурност ще размекнат сърцата на габровци.

Съвместната изложба на баща и дъщеря внушават една особена гордост у местните жители, че чуждите очи наистина виждат в Габрово град с характер.


КРАЙ НА ШЕГИТЕ - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА ПОЛСКА КАРИКАТУРА И САТИРИЧНА РИСУНКА
Карикатура, сатирична рисунка, шаржове
/23 януари - 7 април, 2014, Зала 7/

Изложбата се организира с любезното партньорство на Полския институт в София в чест на 25-годишнината от основаването на Асоциацията на полските карикатуристи. Представени са 45 автори, част от които са отдавна познати на габровската публика чрез участията им в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, самостоятелни изложби и издания от международни карикатурни изложби, които днес са част от богатството на специализирания книжен фонд на Дома.

Човешките взаимоотношения, екологията, любовта и еротиката, политиката, изкуството, войната и мирът са универсалните теми, по които размишляват полските творци в карикатури, сатирични рисунки и шаржове, стигайки естествено до въпроса "А какво става след края на шегите?"

Заслугата за основаването на Асоциацията на полските карикатуристи (известна в Полша като SPAK) и откриването на Музея на карикатурата във Варшава принадлежи на големия сатирик и общественик Ерик Липински (1914-1991), с когото Домът на хумора и сатирата е имал честта да си сътрудничи през 80-те години на миналия век. Още на учредителното си събрание Асоциацията привлича 200 автори от цяла Полша.

Изложбата "Край на шегите" ще бъде открита от г-жа Агнешка Кошчушко, І секретар в Посолството на Република Полша в София и директор на Полския институт в София.


ДА МИНЕШ ПОД ДЪГАТА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Графика, плакат, живопис, скулптура
/16 януари - 31 март, 2014, Зала 3/

Подбрана колекция от творби на 18 японски автори (общо 53 графики, плакати, живописни платна и малки скулптури) отбелязва 55-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония. Творбите третират различни проблеми на съвременния свят, интерпретирани изящно и с неповторимо далекоизточно светоусещане.

След 42 години от създаването си, днес Домът на хумора и сатирата притежава една от най-значимите колекции на съвременно японско изкуство в България - 910 творби на 238 автори - която се съхранява в основния музеен фонд. Това са произведения, участвали в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата или показвани в самостоятелни изложби, след което и дарявани на Музея. Сред изложените автори са лауреати на Международното биенале и творци, чието творчество е безценнен принос в развитието на Дома като музей на съвременно хумористично и сатирично изкуство от цял свят. Тези автори са: САДАХИТО МОРИ, ХАМА ХИЙОШИ, КАДЗУМАСА НАГАИ, КОДЖИ МИУА, МАСАТО УГАДЖИН, ХИСАКО НАКАЯМА, НАОЯ МУРАТА, АКИХИКО ЦУКАМОТО и ДЖУН СУДЗУКИ, У.Г.САТО, КЕЙДЗО МАЦУИ, КЕИЧИ ШИМИДЗУ, СУСУМУ ЕНДО, КАЦУРО НАКАИ, ЯСУТО ИДЗАУА, СЕИГИ ТАДА, ТОМОКО УАТАНАБЕ и ТАДАХИКО ОГАУА.


ДУШАТА ИМА ФОРМА НА СЪРЦЕ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Фотография
/6 февруари - 31 март, 2014, Зала 5/

Често, когато казваме, че "душата ни боли" неволно посягаме с ръка към сърцето. А колко може да понесе една душа или едно сърце от любовта, приятелството, привързаността, състраданието, радостта от близостта на любим човек и красотата на заобикалящия ни свят? Отговорът е простичък - всичко, особено ако е поднесено с доза хумор.

Това се опитва да внуши тематичната колекция от 66 фотографии от 23 страни, представена в навечерието на празниците на любовта и жената. Важно е да се отбележи, че освен преобладаващите европейски автори, изложбата включва творби на фотографи от Иран, Южна Корея, Виетнам и Мазайзия. Изложените български фотографи са Валентин Дончевски, Димитър Влаев, Иван Бошнаков и Снежина Козарева. Черно-бели и цветни, фотографиите са станали част от художествения фонд на Музея "Дом на хумора и сатирата" чрез участието си в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Някои от тях са отличени с награди в раздел "Фотография", а други са просто дарени от авторите им.

Целта на изложбата "Душата има форма на сърце" е да стопли и отвори широко душите и сърцата на посетителите на прага на очакваната пролет.


УСМИВКИ БЕЗ МИТО - СБОРНА ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА БЕЛГИЙСКА КАРИКАТУРА
Карикатура
/6 февруари - 31 март, 2014, Зала 5/

Изложбата е поредна изява на многодишните връзки и културен обмен между Музея "Дом на хумора и сатирата" и Европейския център на карикатурата в Крьосхоутем, Белгия. Представени са 90 творби на десет майстори на белгийската карикатура, а именно: ЛЮК ВЕРМЕЕРСХ, НОРБЕРТ ВАН ИПЕРЗЕЕЛЕ, ЛЮК ВЕРНИМЕН, ЛЮДО ХОДЕРИС, КОНСТАНТИН СУНЕРБЕРГ (КОСТ), НИКОЛА ХЕНДРИКС (ИОА), ЛЮК ДЕСХЕМАЕКЕР (О-СЕКОЕР), СТЕФАН ПРОВЕЙН (СТЕФ), ЯН ДЮФАУР и ТОНИ ХАУБРЕХТС.

Всички те са активни сътрудници и поддържници на Центъра в Крьосхоутем, редовни участници в международни конкурси за карикатура по света, а и често лауреати на най-престижните награди. Мнозина от тях са свързани и с Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, като например Людо Ходерис, който завоюва наградата на Габрово "Гаскар" през 2007 година.

Общочовешки са темите в произведенията на белгийските карикатуристи: войната и мирът, антитероризмът, екологията, семейството и възпитанието на децата, олимпийското движение, банките, съвременните технологии и други. Ала за опитния зрител не остават скрити финесът и лекотата в рисунъка на представените автори, които правят изкуството им силно въздействащо.