АРХИВ 2015

БОРИС ДИМОВСКИ: НА ГАБРОВЦИ - С ЛЮБОВ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/22 октомври 2015, Градска библиотека - Асеновград/

Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на бележития карикатурист и почетен гражданин на Габрово. Представя 30 табла с копия на карикатури на Димовски, които са част от художествения фонд "Хумор на народите".

Подбраната колекция далеко не изчерпва богатото наследство, оставено от Борис Димовски на Дома на хумора и сатирата и Габрово. Дело на неговата ръка са художественото оформление на "Корените на габровския хумор" - първата зала, която посреща посетителите в музея; мозайките из интериора на Дома; типичните габровски сувенири; текстилните гоблени "Раят" и магарето. Домът на хумора и сатирата съхранява 400 негови творби, участвали в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, в самостоятелни и тематични изложби в Габрово и извън него.

Връзките на Борис Димовски с Габрово датират още от 60-те години на миналия век. Той е един от първите софийски художници-карикатуристи, които се появяват на страниците на местния вестник "Балканско знаме". По-късно илюстрира прочутия сборник "Габровски шеги", който, отпечатан едновременно на английски, немски, руски и френски език, поставя Габрово на картата на световния хумор. Безспорен е приносът на Борис Димовски и към габровския карнавал, оживявайки града с безброй рисунки по плакати, витрини, улици и площади.

Ученик на Илия Бешков, Димовски е не само карикатурист. Той е и автор на сатирични текстове, афоризми, илюстратор на книги, творчески свързан с театъра, телевизията и кинематографията. В паметта на идните поколения той остава като ярък художник и мъдър българин.

ГАБРОВСКИ ШЕГИ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис, карикатура
/22 юли 2015, Клуб на народния представител, Народно събрание, София/

Във връзка със 155-годишнината от обявяването на Габрово за град Музеят "Дом на хумора и сатирата" получи покана да покаже своя изложба в Народното събрание. Каква по-подходяща тематична колекция от тази, озаглавена "Габровски шеги", би представила габровския хумор - нематериалното културно наследство на града, което продължава да живее в съвременните интерпретации на български и чуждестранни творци!

Изложбата включва 15 живописни платна на български художници, между които са габровците Мара Атанасова, Драган Немцов, Миньо Бонев, Йорданка Шиякова и Стефан Монев. Символиката на габровския хумор блика от творбите на Вълчан Петров и Кеазим Исинов, а почетният гражданин на Габрово Борис Димовски е буквално увековечил габровските вицове и анекдоти в серия илюстрации и гоблени "Адам и Ева-габровци" по негов проект. И тъй като габровският хумор отдавна шества по света, организаторите са включили и две чуждестранни живописни платна - "Секси вечер в Дома на хумора " на мексиканската художничка Хилда Солис и "Градинка с котка" на Феликс Бютнер от Германия.

Габровският хумор е безценна валута, която свободно минава граници и винаги е търсена от приятели, почитатели и спомоществователи.


ДА ЖИВЕЕ КАРНАВАЛЪТ! - ЕКСПОНАТИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Маски, костюми, карнавални аксесоари, фотографии, плакати
/16 юли 2015, Културен център "Двореца", Балчик/

За втори път Музеят "Дом на хумора и сатирата" показва образци на богатия си фонд в Културния център "Двореца" в Балчик. Настоящата изложба отбелязва 155-годишнината от официалното обявяване на Габрово за град (1860 г.) и затова във фокуса й е отколешната карнавална традиция в града, наложила го като град на хумора.

Спецификата на габровския карнавал е представена чрез подбрани маски, костюми, карнавални аксесоари, фотоси на маскаради от преди повече от 85 години и плакати. Многообразието на темата "карнавал" разкриват еспонати, свързани с дългогодишното партньорство на Габрово с белгийския карнавален град Аалст, както и цветни рекламни материали и карнавални атрибути от Австрия, Белгия, Испания, Италия, Германия, Франция и Швейцария.

Белгийските карнавалисти твърдят, че карнавалът е любов, заобичаш ли го веднъж, то е завинаги. За габровци "Петото" годишно време - карнавалното, е време за отпускане на душите и заслужено веселие след дни на уморен труд и пестене.


ДУШАТА ИМА ФОРМА НА СЪРЦЕ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Фотография
/22 юни - 31 август 2015, мол "Габрово"/

"На любовта са всички възрасти покорни" е посланието, което се опитва да внуши тематичната колекция от 30 хумористи фотографии на автори от 13 държави - истинско лятно изживяване за всички габровци и гости на Габрово. Творбите са част от музейния фонд "Хумор на народите" и освен работи на европейски фотографи, изложбата включва и творби на автори от Иран, Южна Корея, Виетнам и Мазайзия. България е представена с фотографиите на безпорния майстор Зафер Галибов. Черно-бели и цветни, фотографиите са станали част от художествения фонд на Музея "Дом на хумора и сатирата" чрез участието си в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Някои от тях са отличени с награди в раздел "Фотография", а други са просто дарени от авторите след самостоятелните им изложби в Дома.

Целта на изложбата "Душата има форма на сърце" е да стопли душите и отвори широко сърцата на на жителите на Габрово и всички онези, които задължително ще включат столицата на хумора в летните си туристически маршрути.


БЪЛГАРСКА КАРИКАТУРА - КЛАСИЦИ И СЪВРЕМЕННИЦИ - 20.-21. ВЕК - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/5 юни 2015, НЧ "Градище 1907", Своге/

Музеят "Дом на хумора и сатирата" представя подбрана колекция българска карикатура, създадена през миналия и настоящия век, която съхранява в основния си фонд "Хумор на народите". Макар и малка, колекцията включва 16 забележителни майстори на българската карикатура, чийто значим принос за развитието на това изкуство е безпорен. Изложбата е част от празниците на Искърското дефиле - съвместна традиционна инициатива на общините Своге, Мездра и Нови Искър.

Сред представените автори изпъкват имената на "бащите" на българската карикатура начело с Александър Божинов (1878-1968), който е не само карикатурист, а и журналист, график, живописец, сценограф, илюстратор и оформител на книги, критик, създател на сатирична пластика - една всестранно развита личност и мощен талант. До него се нарежда друга многостранна личност - тази на Илия Бешков (1901-1958), с антимилитаристичния му цикъл, следван от Борис Ангелушев (1902-1966), когото свързваме с графичната интерпретация на литературния герой Бай Ганьо. Марко Бехар (1914-1973) си прави шеги с дяволското и божественото, а Райко Алексиев (1893-1944) присъства в изложбата с две ранни сатирични рисунки.

Изложбата отдава почит и към автори, творили през втората половина на 20. век (Теню Пиндарев, Цветан Цеков-Карандаш, К. Драгостинов), както и към съвременниците Георги Чаушов, Стефан Десподов, Любомир Михайлов, Анатолий Станкулов, Иван Кутузов, Румен Драгостинов, Христо Комарницки и Валентин Георгиев. Домът на хумора и сатирата има привилегията да ги назовава свои приятели и дългогодишни сътрудници в стремежа си да подкрепя и популяризира българското карикатурно изкуство в страната и по света. Части от експозицията вече са били показвани в Китай и Полша.


ВЕСЕЛЯКЪТ ОТ СКРИНЯНО - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА КЛАСИКА НА БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО СТОЯН ВЕНЕВ (1904- 1989)
Живопис
/16 май, 2015, РИМ-Благоевград/

Изложбата представя едва 24 платна на големия майстор, които се съхраняват в художествения фонд "Хумор на народите, но Музеят "Дом на хумора и сатирата" притежава една от най-големите колеции от живописни платна, рисунки и карикатури на Стоян Венев в България. Тя започва да се изгражда още със създаването на музея. Резултатът е 42 оригинални живописни творби и 147 рисунки и карикатури, които се съхраняват в музейния фонд. По-голямата част от произведенията са откупки, но има и две живописни платна, дарени от чуждестранен колекционер на Дома на хумора и сатирата.

Стоян Венев е лесно разпознаваем художник, чиято любов към българското село и земя, към обикновения човек с неговите традиции, празници и веселия буквално грее в ярък и категоричен колорит. Едва ли ще бъде преувеличено за се каже, че живописните платна, рисунките и карикатурите на Венев са неподправен портрет на българския дух и извиращите сякаш от земята чувство за хумор и самоирония, помогнали на българина да преодолее не една или две беди.

ВИНО И СМЯХ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/20 март 2015, Музей "Кръстатата казарма", Видин/

Тематичната колекция, включваща 31 карикатури на 24 автори от 13 държави е един от акцентите на фестивала "История и вино", който открива туристическия сезон в град Видин. Поканата за тази гостуваща изложба е отправена от Община Видин и Регионалния исторически музей.

Благодатната тематика на карикатурите не търси нито да поощрява, нито да порицава поклонниците на Дионис или Бакхус, а единствено да забавлява. Националното отношение към "благословената напитка" блика най-първо от петте карикатури на големия Борис Димовски. Истории с бъчви, домашна "драма" и самокритика на любител на чашката поднася Георги Чалъков. В творбите на карикатуристките Мая Чолакова и Нежна Филипова има поезия, философия и красива закачка с влюбената двойка. Противно на очакванията, в карикатурите на балканските художници не се откриват диви страсти, а премерени и елегантни сюжети.

Дали наистина в чашата не са се удавили повече хора, отколкото в морето е въпрос, вълнувал карикатуристи от Азербайджан, България, Гърция, Иран, Испания, Италия, Латвия, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и Франция, ала едно е сигурно - докато свят светува, темата за виното остава вечна.


ГАБРОВСКИЯТ КАРНАВАЛ - 50 ГОДИНИ НЕ СТИГАТ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Плакат, фотография
/11 ноември - 31 декември 2015, Зала 5/

Изложбата е посветена на 50 години от Първата седмица на хумора и сатирата в Габрово през 1965 г. Плакати и фотографии от художествения фонд "Хумор на народите" връщат времето назад, възкресявайки детството и младостта на поколения габровски, които, както казват, умеят не само да се трудят, но и да се веселят и превръщат делниците си в цветни празници.

Част от показаните фотографии са запечатали едно многоцветно гъмжило по улиците и площадите на града в първите години след възстановяването на карнавала и превръщането му в национален празник на хумора и сатирата. Друга част оживяват моменти от маскен баловете, провеждани през 30-те години на миналия век. Сред тях изпъкват емблематични личности като музикантът Александър Керков, оставил своя диря в историята на габровския карнавал като ръководител на школски фанфарен оркестър и коментатор на тогавашната социалистическа действителност. Съвременното развитие на карнавала отразяват фотографиите от мини карнавал за най-малките, който предхожда големия цветен и шумен парад по улиците и площадите на Габрово.


БАГРИ ОТ КАРНАВАЛЕН УРУГВАЙ - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Фотография
/11 ноември - 31 декември 2015, Зала 5/

Изложбата е част от празничното отбелязване на датата 11 ноември - началото на Петото годишно време в Габрово - карнавалното. Какво е подготвила Община Габрово за своите граждани е все още изненада, но не е изненада, че славата на Габрово като европейски карнавален град е достигнала далечната южноамериканска държава Уругвай.

Колекция от черно-бели и цветни фотографии, предоставени със съдействието на консулството на Уругвай в България, потапят посетителите на Дома на хумора и сатирата в една уникална карнавална фиеста, която съчетава латиноамериканската традиция на мургас (група музиканти) с африканската традиция, пренесена от робите в колониалните времена в така наречения Парад на барабанния зов. В същината си уругвайският карнавал е театрален, тъй като включва разположени на открито сцени, на които всяка вечер различни карнавални ансамбли забавляват публиката със своите представления. Първата подобна сцена датира от 1890 г., а през 1930 г. сцените само в Монтевидео са вече триста. Уругвайският карнавал е и най-продължителният в света - четиридесет дни, от края на януари до началото на март, богът на карнавала живее сред уругвайците. По брой на продадени билети събитието бие всички останали културни и спортни изяви през годината, включително и футбола.

КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ
СВОБОДАТА НА СЛОВОТО - НЕЗАВИСИМОСТТА НА МЕДИИТЕ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БЕЛГИЙСКИ И БЪЛГАРСКИ КАРИКАТУРИСТИ - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Карикатура
/1 октомври - 5 ноември 2015, Зала 6/

Горещата актуална тема разнищват 15 български и 13 белгийски художници, редакционни карикатуристи. Множество са и въпросите, на които се опитват да дадат отговор: свободата на съвременните медии, цената и границите на свободното слово, цензура и автоцензура, журналистическата етика при отразяване на трагични събития.

Организатор на изложбата е Посолството на Кралство Белгия в сътрудничество с Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий". Секция "Карикатура" към СБХ представя творби на част от най-продуктивните редакционни карикатуристи у нас: Чавдар Николов, Илиян Савков, Ивайло Нинов, Ивайло Цветков, Любомир Михайлов и други.

Изложбата поставя началото на програмата на шестото издание на Смешен филм фест - Габрово 2015 (12-19 октомври) и ще бъде открита от Н.Пр.г-жа Аник Ван Калстър - посланик на Белгия в България.

КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ
БОРИС ДИМОВСКИ: НА ГАБРОВЦИ - С ЛЮБОВ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура, илюстрация, шарж
/1 октомври - 5 ноември 2015, Зала 6/

Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на бележития карикатурист и почетен гражданин на Габрово. Показани са 241 оригинала - карикатури, сентенции, скици и шаржове, част от които се излагат за първи път в залите на музея.

Подбраната колекция далеко не изчерпва богатото наследство, оставено от Борис Димовски на Дома на хумора и сатирата и Габрово. Дело на неговата ръка са художественото оформление на "Корените на габровския хумор" - първата зала, която посреща посетителите в музея; мозайките из интериора на Дома; типичните габровски сувенири; текстилните гоблени "Раят" и магарето. Домът на хумора и сатирата съхранява 400 негови творби, участвали в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, в самостоятелни и тематични изложби в Габрово и извън него.

Връзките на Борис Димовски с Габрово датират още от 60-те години на миналия век. Той е един от първите софийски художници-карикатуристи, които се появяват на страниците на местния вестник "Балканско знаме". По-късно илюстрира прочутия сборник "Габровски шеги", който, отпечатан едновременно на английски, немски, руски и френски език, поставя Габрово на картата на световния хумор. Безспорен е приносът на Борис Димовски и към габровския карнавал, оживявайки града с безброй рисунки по плакати, витрини, улици и площади.

Ученик на Илия Бешков, Димовски е не само карикатурист. Той е и автор на сатирични текстове, афоризми, илюстратор на книги, творчески свързан с театъра, телевизията и кинематографията. В паметта на идните поколения той остава като ярък художник и мъдър българин.

КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ
МЕЧТА ЗА БИЗНЕС - ХЕЛА МАТЕС В ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА
Скулптурна композиция
/1 октомври - 5 ноември 2015, Зала 6/

Като рядка птица сред есенния десант на карикатуристите се откроява скулптурната композиция на Хела Матес (Австрия), озаглавена "Мечта за бизнес". Родената в Германия авторка определя творбата си като свободна интерпретация на динамичното ни време. Става дума за хората, които след 1989 г. гледат на Европа с надежда за по-свободен живот, богатство и успех.

Хела Матес изкарва прехраната си като столар-мебелист, ала тя се занимава и с театър на сенките, куклен театър, уличен театър, театър на импровизацията. Участва в изложби на приложните художествени занаяти.

ОЧИ В ОЧИ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ТЕОДОСИЙ БАЛАБАНОВ
Плакат
/8 октомври - 14 ноември 2015, Зала 7/

В изложбата са включени 30 плаката, рисувани през последните години по различни поводи или като участия в графични конкурси. Роденият в Габрово автор е добре познат на габровската публика с рекламните си материали, създадени за габровския карнавал. Затова и габровската тематика е широко застъпена в изложбата, ала съвсем не единствена. Изложените плакати разкриват ангажираността и авторовата позиция по глобални теми като войната и мира, тероризма, расовата дескриминация, корупцията, икономическата зависимост, парламентаризма и имиграцията. Експозицията допълват афиши за театрални и оперни спектакли, както и плакати, свързани с кампании на Червения кръст.

Теодосий Балабанов завършва специалност "Графика и графичен дизайн" в университета "Св.св. Кирил и Методий" в Скопие, Македония. Работи в областта на графичния дизайн, плаката, графиката и живописта. Има многобройни участия в национални и международни форуми на плаката и графичния дизайн. Участник е в последните четири издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово.


КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ
40-ТА НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА КАРИКАТУРАТА - СОФИЯ 2015
Карикатура
/1 октомври - 30 декември 2015, Зала 5/

Поредна година Музеят "Дом на хумора и сатирата" открива есенния си салон с мащабно международно карикатурно събитие, озаглавено Карикатурен десант . То обединява 6 изложби с над 500 карикатури на 62 автори от близо и далеч. До края на годината част от залите на музея остават буквално в плен на подбрани колекции от фондове и ателиета на партньори на Дома, представящи на любителите на карикатурата, сатиричната рисунка и шаржа съвременните постижения на това изкуство.

Подбрана колекция от 145 творби на 23 български карикатуристи пренася 40-та Национална изложба на карикатурата - София 2015 в Габрово и залите на Дома на хумора и сатирата. Традиционният преглед на съвременната българска карикатура отразява злободневието на деня и горещите му акценти - бежанската криза, съдебните и образователните реформи, битовите престъпления, безобразията по българските пътища, спортните несполуки и други. Широко застъпени в изложбата са политическата сатира и шаржовете на популярни личности.

КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ
ОСТРОВЪРХИ ПАРАДОКСИ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ЙОВЧО САВОВ
Карикатура
/1 октомври - 31 декември 2015, Зала 5/

Карикатуристът ЙОВЧО САВОВ е 13-ият поред лауреат на специалната награда на Музея "Дом на хумора и сатирата", връчвана на ежегодната Национална изложба на карикатурата в София. Самостоятелната му изложба в музея е част от наградата.

Архитект по образование, Йовчо Савов печата карикатури още като студент. Утвърждава се като майстор в жанра с първите си публикации, а над 40-те награди, с които е отличен на конкурси в България, Аржентина, Италия, Китай, Корея, Коста Рика, Македония, Парагвай, Румъния, Словакия, Турция, Украйна, Хърватия и Япония го нареждат сред най-успешните български карикатуристи. Връзките му с Дома на хумора и сатирата датират от 1975 г., когато печели специалната награда за карикатура на Второто международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика. Днес в художествения фонд "Хумор на народите" се съхраняват 13 неговите творби от различни години.

Авторският почерк на Йовчо Савов е лесно разпознаваем. Карикатурата му съдържа много философски подтекст, тъй като авторът е ангажиран не само с глобалнитие проблеми на деня - екология, емиграция, бедност, а и с позицията си на активен гражданин и творец. Затова е уверен, че на фона на "този мръсен свят, в който живеем, карикатурата носи ведрост, че въпреки всичко човек може да се усмихва".

КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ
ГРАДЪТ И ГРАЖДАНИТЕ - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА КАРИКАТУРА В ТАБРИЗ, ИРАН
Карикатура
/1 октомври - 30 декември 2015, Зала 5/

Гостуващата изложба представя подбрана колекция от най-добрите творби, участвали в петте издания на конкурса - 43 карикатури на 36 автори от Бразилия, Китай, Колумбия, Люксембург, Мексико, Русия, Турция, Румъния, Сърбия, Украйна, Иран, включително и България. В 5-то издание на конкурса "Градът и гражданите" са участвали българските карикатуристи Анатолий Станкулов, Цочо Пеев, Трайко Попов, Валентин Георгиев, Дилян Дочев и Жеко Марков.

Сходни са градските проблеми, към които насочват стрелите си карикатуристите по света: екология, опазване и обживяване на градските пространства, проблеми с траспорта и трафика, нарушаване на правилата за движение, замърсяване на въздуха, бедността и просяците.

Самостоятелна колекция показва и организаторът на Международния конкурс за карикатура в Табриз - карикатуристът РАХИМ АСГАРИ. Роден в град Табриз, Асгари има бакалавърска степен по психология, но още 20-годишен се посвещава на карикатурата. Основател и член е на Асоциацията на карикатуристите в Табриз. През 2000 г. е избран и за неин президент, а по-късно и за президент на Иранския клон на Федерацията на организациите на карикатуристите (ФЕКО).

22. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2015
САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ДЖЕМАЛЕТИН ЙЪЛДЪЗ, ТУРЦИЯ
Плакат
/16 май - 30 септември, 2015, Зала "Стефан Фъртунов"/

Турският художник-плакатист ДЖЕМАЛЕТИН ЙЪЛДЪЗ е лауреат на Голямата награда "Златният Езоп" на 21. Международно биенале - Габрово 2013. Като такъв и според регламента на наградата той се възползва от правото си да покаже самостоятелна изложба от 22 плаката на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - 2015.

Роден в град Ескишехир, Йълдъз завършва Инженерно-техническото училище в родния си град, а след това учи "Графичен дизайн" във Факултета по изящни изкуства на Анадолския университет. През 1996 г. получава магистърска степен във Висшето училище за социални науки към Департамента по графични изкуства на Анадолския университет, където работи като лектор. Консултант е по визуални дейности на редица компании.

Джемалетин Йълдъз участва в национални и международни изложби и конкурси за дизайн, публикува научни съобщения върху значението и историята на графичния дизайн. Носител е на 16 дипломи, първи и втори награди от конкурси за лого и емблеми на градовете Бурса, Ескишехир и Ерзурум, на Анадолския университет, както и на университетите в Тунджели, Чанкири и Памуккале. След спечелването на Голямата награда "Златният Езоп" отдава по-голямо значение и време на работата си като дизайнер на социални плакати.

22. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2015
Живопис
/16 май - 30 септември, 2015, Зала "Стефан Фъртунов"/


Изложбата представя 109 творби от 75 автори от 9 страни.


22. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2015
СЪТВОРЕНО ОТ ЖУРИТО
Карикатура,скулптура, живопис, графика, плакат, фотография
/16 май - 30 септември, 2015, Зала "Стефан Фъртунов"/


Трето поредно издание на Международното биенале отделя специално място за творчеството на членовете на международното жури. Сборната изложба включва по три творби на проф. Тодор Варджиев (плакат), Десислава Дикова (живопис), Валериу Курту (карикатура, Германия), Чавдар Георгиев (карикатура), Кръстю Тодоров (живопис), Галина Павлова (графика), доц. Емил Бачийски (скулптура), Светослав Драгиев (фотография) и Йорданка Шиякова (живопис).

22. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2015
Скулптура
/16 май - 30 септември, 2015, Зали "Стефан Фъртунов", 5, 6, 7/


Изложбата представя 82 творби от 62 автори от 7 страни.


22. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2015
Карикатура
/16 май - 30 септември, 2015, Зала 5/


Изложбата представя 193 творби от 148 автори от 40 страни.


22. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2015
Плакат
/16 май - 30 септември, 2015, Зала 5/


Изложбата представя 92 творби от 57 автори от 11 страни.


22. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2015
Графика
/16 май - 30 септември, 2015, Зала 6/


Изложбата представя 134 творби от 85 автори от 21 страни.


22. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - 2015
Фотография
/16 май - 30 септември, 2015, Зала 7/


Изложбата представя 113 творби от 84 автори от 15 страни.


БЪЛГАРСКА КАРИКАТУРА - КЛАСИЦИ И СЪВРЕМЕННИЦИ - 20.-21. ВЕК - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/12 март 2015, Исторически музей, Ботевград/

Музеят "Дом на хумора и сатирата" представя подбрана колекция българска карикатура, създадена през миналия и настоящия век, която съхранява в основния си фонд "Хумор на народите". Макар и малка, колекцията включва 16 забележителни майстори на българската карикатура, чийто значим принос за развитието на това изкуство е безпорен. Изложбата се открива в Историческия музей в Ботевград в навечерието на 43-ия рожден ден на Дома.

Сред представените автори изпъкват имената на "бащите" на българската карикатура начело с Александър Божинов (1878-1968), който е не само карикатурист, а и журналист, график, живописец, сценограф, илюстратор и оформител на книги, критик, създател на сатирична пластика - една всестранно развита личност и мощен талант. До него се нарежда друга многостранна личност - тази на Илия Бешков (1901-1958), с антимилитаристичния му цикъл, следван от Борис Ангелушев (1902-1966), когото свързваме с графичната интерпретация на литературния герой Бай Ганьо. Марко Бехар (1914-1973) си прави шеги с дяволското и божественото, а Райко Алексиев (1893-1944) присъства в изложбата с две ранни сатирични рисунки.

Изложбата отдава почит и към автори, творили през втората половина на 20. век (Теню Пиндарев, Цветан Цеков-Карандаш, К. Драгостинов), както и към съвременниците Георги Чаушов, Стефан Десподов, Любомир Михайлов, Анатолий Станкулов, Иван Кутузов, Румен Драгостинов, Христо Комарницки и Валентин Георгиев. Домът на хумора и сатирата има привилегията да ги назовава свои приятели и дългогодишни сътрудници в стремежа си да подкрепя и популяризира българското карикатурно изкуство в страната и по света. Части от експозицията вече са били показвани в Китай и Полша.


РЕБРО АДАМОВО: клюки, илюзии, изкушения - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис, скулптура
/20 януари - 31 март, 2015, Зала "Стефан Фъртунов"/

"Грабнете своята Ева и елате да се потопите в тази пищна изложба на цената на един билет!"

Примамлимата оферта на Дома на хумора и сатирата се отнася до новосформирана мащабна колекция от 90 живописни платна и скулптури от 11 държави - част от художествения фонд "Хумор на народите". Подбраните творби на 41 български и 21 чуждестранни автори разгадават многоликия образ на жената с женските й слабости, тайни, радости, фантазии, любовни терзания, флиртове и изкушения. Изпълнени в разнообразни стилове, произведенията излъчват едно дълбоко преклонение и любов към съвременната Ева, която умело жонглира с ролите на майка, дъщеря, съпруга, приятелка и любовница в един все още доминиран от мъжете свят. Изложбата "Ребро Адамово" е събирателен образ на идеалната жена. Еротичният заряд и яркият колорит в показаните творби дава недвусмислен отговор на предположението какво щеше да загуби светът, ако Бог бе пощадил реброто на Адам.

Сред представените български автори изпъкват имената на Васил Вълев, Николай Карамфилов, Димитър Войнов, Здравко Стефанов, Ставри Калинов, Петьо Александров, Калина Атанасова, Милена Йоич, Дария Василянска, Сюлейман Сеферов, Анатолий Станкулов и други. Чуждестранният отбор включва Хавиер Пераса (Уругвай), Йоже Петернели (Словения), Ласло Тенк (Унгария), Гоша МалгожатаКоренкевич (Полша), Мария Ганоци (Унгария), Леендерт Криенс (Холандия), Карлос Перес Бусио (Франция) и други.


ГАБРОВСКИ ШЕГИ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис, графика, карикатура
/5 февруари - 30 април, 2015, Зала 5/

Не, зад заглавието на изложбата не стои литературна колекция от печатни издания на това габровско словесно богатство, белязало историята на града. Факт е, че габровският хумористичен фолклор е обиколил света на повече от 25 езика, достигайки и Страната на изгряващото слънце преди две години. Но настоящата изложба има друга цел, а тя е да разкрие влиянието на това местно нематериално културно наследство върху творчеството на автори от България и чужбина, вдъхновени от вицовете и анекдотите, които се разказват за габровци.

Тематичната колекция "Габровски шеги" е посветена на 155 години от обявяването на Габрово за град и представя 230 живописни платна, графики и карикатури на 28 автори от 5 страни.

Своеобразен център в изложбата са творбите на Борис Димовски - над 200 рисунки, илюстрации и карикатури, които сякаш разказват неписаната история на Дома. Уловил безпогрешно първите перипетии, прозрения, надежди и ентусиазъм още в самата зора на институцията, Димовски е увековечил извечните черти на габровеца, превърнали го в жилав и устойчив на времето български типаж. В неговите шаржове от 1973 г. първият директор Стефан Фъртунов е видян като самотен Сезиф, понесъл на плещите си тежкото бреме да създаде общ дом за сатирици и хумористи от цял свят.

Изложбата включва илюстрации на габровски анекдоти на Пламен Пенов и Росица Рачева; живописни платна на габровците Мара Атанасова, Драган Немцов, Миньо Бонев и Йорданка Шиякова. Свои тълкувания на феномена "габровски шеги" са оставили българските карикатуристи Георги Чалъков, Румен Драгостинов, Ивайло Нинов, Стоян Дечев, Йвайло Цветков и Досю Столаров. И ако за българските автори габровският хумор съвсем не е чужд за разбиране, то творци като Феликс Бютнер и Волфганг Шлегел от Германия, както и Хилда Солис от Мексико, са си послужили с доза магически реализъм, за да предадат закодирана мъдрост в габровските анекдоти.


НЕ ОСТАРЯВАЙ, ЛЮБОВ! - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Фотография, скулптура
/9 февруари - 30 април, 2015, Зала 5/

Тематична колекция от 66 фотографии на 58 автори от Аржентина, Австрия, Белгия, Беларус, Великобритания, Виетнам, Германия, Иран, Литва, Латвия, Малайзия, Норвегия, Русия, Румъния, Турция, Унгария, Украйна, Франция, Чехия, Финландия, Швейцария, Южна Корея, Япония и България представя реакциите на влюбените хора по света.

Темата за любовта е непресъхващ извор на вдъхновение за фотографи от различни поколения. Техните черно-бели и цветни снимки са уловили хора, които отдавна са изживели любовта, други са влюбени в момента, а трети очакват любовта да ги споходи утре. Има и късметлии, които не излизат от състоянието на влюбеност през целия си живот. Та кой доброволно би се отказал от сладкото пленничество на любовта?! Тя е емоцията, която придава особен смисъл и цвят на човешкото съществуване. И ако циниците твърдо смятат, че парите въртят света, то романтиците не спират да вярват, че това прави любовта.

Триизмерност на вечната тема за любовта придават творбите на шестима български скулптори: Димитър Рашков, Димитър Сотиров, Георги Чапкънов, Петьо Александров, Пламен Братанов и Петко Йорданов.

НАШЕНЦИ - ПРЕДИ И СЕГА - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Детски рисунки
/1 - 20 април, 2015, Зала 6/

Изложбата е посветена на 125 години от рождението на обичания писател-хуморист и художник Чудомир и представя изкуството на възпитаници на школа "Арт линия" от Казанлък с ръководител Ваня Запрянова. 38 талантливи млади художници показват 56 рисунки, вдъхновени от любими персонажи на Чудомир.

Школата "Арт линия" е създадена през 2001 г. и се занимава с обучение по изобразителни и приложни изкуства за деца и възрастни. Любопитен факт е, че тя е създател на най-дългата рисунка на Казанлък (20 м.) и е инициатор и създател на най-дългата рисунка на България (1 000 м.) Няколко книги са илюстрирани с рисунки на деца от "Арт линия", а школата е представяла самостоятелни изложби в Москва, Петербург и Мунаката (Япония). Малките творци са лауреати на конкурси в Япония, Украйна, Русия, Македония, България и Белгия.

Това е първото гостуване на школата в залите на Дома на хумора и сатирата - част от първоаприлската програма на музея.


ФЕКО - 30 ГОДИНИ ОБЕДИНЕНИ КАРИКАТУРИСТИ - МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА
Карикатура
/1 - 30 април, 2015, Зала 7/

Музеят "Дом на хумора и сатирата" е организатор и домакин на сборна международна изложба карикатура, посветена на 30 години от създаването на Федерацията на организациите на карикатуристите по света (ФЕКО). Изложбата включва 60 творби на 30 представители на ФЕКО-организации от 14 страни, включително и България. Домът е колективен член на тази организация, която отдавна е надскочила европейските граници, привличайки членове от Австралия, Япония, Египет, Аржентина, Израел, Тайван, Корея и Иран.
Федерацията на организациите на карикатуристите е създадена като Федерация на европейските организации на карикатуристите през 1984 г. от Петер Нювендейк (председател на Холандското сдружение за карикатура), Боб Винке (председател на Белгийското сдружение за карикатура), Лес Лили (председател на Клуба на карикатуристите във Великбритания), Ане Василевски (председател на Дружеството на македонските карикатуристи) и Сенаид Сердаревич (председател на Дружеството на хърватските карикатуристи). През 1985 г. Петер Нювендейк става първият генерален председател на ФЕКО. Логото на ФЕКО проектира британският карикатурист и лауреат на международни награди Роланд Фиди. Организацията издава свое списание - ФЕКОНЮЗ и поддържа своя Интернет страница. Настоящ генерален председател на ФЕКО е Бернар Бутон (Франция), който лично ще открие изложбата.

"ФЕКО - 30 години обединени карикатуристи" е специален акцент в първоаприлската програма на Дома на хумора и сатирата. Пълната колекция може да се види ТУК, а всеки участник ще получи цветна дипляна на изложбата.
СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Плакат
/3 - 28 март, 2015, Зала 6/

Изложбата е поредна изява на Музея "Дом на хумора и сатирата" в чест на 155 години от обявяването на Габрово за град. Тя търси отговори на вечния въпрос за оцеляването на света, а деветнадесет автори от България, Иран и Япония недвусмислено отговарят чрез своите творби - най-лесният начин е чрез усмивка и смях. Показаните 34 плаката от музейния фонд създават очарователна вселена от усмихнати човешки лица, стилизирани персонажи и алегории зад познати предмети. Сред представените автори са носители на награди за плакат от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата като Милена Абанос, Люба Томова и Ненко Атанасов.

Съвсем не случаен е изборът на заглавието на изложбата. Автор на крилата фраза и емблематично мото на Музея "Светът е оцелял, защото се е смял" е поетът-сатирик Радой Ралин по поръчка на първия директор на Дома Стефан Фъртунов. Първото публично появяване на мотото е в каталога на Първото международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика през 1973 г. От тогава до днес то е спечелило хиляди последователи, приятели и партньори на Дома на хумора и сатирата по света.

БЪЛГАРСКА КАРИКАТУРА - КЛАСИЦИ И СЪВРЕМЕННИЦИ - 20.-21. ВЕК - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/2 декември 2014 - 22 февруари 2015, Музей на карикатурата, Варшава, Полша/

Изложбата е последната за тази година изява на приятелските връзки и традиционния културен обмен между Музея на карикатурата във Варшава и Музея "Дом на хумора и сатирата".

Подбрана колекция от 100 творби на 50 български художници-карикатуристи от началото на миналия век до наши дни открехва прозорец за полската публика към повече от половинвековното развитие на българската карикатура и сатирична рисунка. Сред представените автори са безпорните класици Александър Божинов, Илия Бешков, Александър Жендов, Марко Бехар, Наум Хаджимладенов, Стоян Венев, Борис Димовски и други. Ала специално място е отредено и на съвременни карикатуристи и участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, които не отстъпват на своите "учители" в пристрастието си към хумора и сатирата, когато изразяват болките и тежненията на съвременниците си.

Изявата изпълнява ролята и на своеобразна покана към съвременните полски майстори на карикатурата и сатиричната рисунка да участват в предстоящото 22. Международно биенале - Габрово 2015.


20 ГОДИНИ ПРЕД СЦЕНАТА - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА СВЕТОСЛАВ ДРАГИЕВ
Фотография
/6 ноември, 2014 - 25 март, 2015, Зала 7/

Тази изложба несъмнено ще впечатли две групи почитатели - тези на музиката и онези на художествената фотография, защото в първата си самостоятелна изложба в Дома на хумора и сатирата художник-фотографът СВЕТОСЛАВ ДРАГИЕВ представя 40 цветни фотографии на моменти от концертите на български и чуждестранни изпълнители от 90-те години на миналия век до днес.

Фотографията привлича Светослав Драгиев още от ученическите му години, но на концерта на Ян Гилън в София през 1992 г. той усеща и първите тръпки към рок-фотографията. Оттогава не пропуща концерт. Работил е като фоторепортер на свободна практика за редица музикални издания, натрупвайки богат архив от концертите в България. От 1998 до 2008 г. е официален фотограф на "София Мюзик Ентерпрайсис". Основател е на On Stage Media - интернет медия за музикални събития в България; основател и председател на УС на Сдружение "Фотоклуб Осмо изкуство"; инициатор и организатор на семинари, практически курсове и пленери по фотография. През последните години е продуктов мениджър и дилър на фототехника. Председател е на "Фотографски системи" ООД - дългогодишен партньор на Дома на хумора и сатирата и един от спонсорите на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.


GAUDEAMUS IGITUR... - СБОРНА ИЗЛОЖБА НА СТУДЕНТИ-ХУДОЖНИЦИ И ТЕХНИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ "МЕТАЛ" НА НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ - СОФИЯ
Скулптура
/4 декември, 2014 - 3 март, 2015, Зала 6/

За четвърта поредна година Музеят "Дом на хумора и сатирата" отбелязва студентския празник с жанрова изложба на студенти-художници и техните преподаватели, провокирани от идеята за "хумор и сатира в изкуството". Тазгодишните гостуващи автори са 41 бивши и настоящи студенти от специалност "Метал" в Националната художествена академия - София и шестима техни преподаватели: проф. Богомил Николов, проф. Димитър Делчев, проф. Велислав Минеков, проф. Иван Славов, доц. Кирил Матеев и доц. Емил Бачийски.

Изложбата включва както произведения и задания, изпълнявани в академичните ателиета, така и самостоятелни творчески решения на младите автори и техните преподаватели. Сред експонатите са и наградени творби от последните издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата: "Басня" на доц. Емил Бачийски, удостоен с наградата "ГАСКАР" през 2009 г. и творбата "Сговорна дружина планина повдига" на Михаела Каменова, носител на награда за скултура на "Скални мотериали" АД-Русе от 2013 г. Но всъщност основателят на специалността "Метал" и почетен гражданин на Габрово проф. Георги Чапкънов отдавна е превърнал в емблематични посланици на града скулптурните си композиции около сградата на музея.

КАРИКАТУРЕН ДЕСЕНТ
39. НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА КАРИКАТУРАТА - СОФИЯ 2014

Карикатура
/16 октомври, 2014 - 10 февруари, 2015, Зала 5/

По традиция всяка година Домът на хумора и сатирата приема в залите си подбрана колекция от творбите, участвали в ежегодния преглед на най-добрите постижения в съвременната родна карикатура. Габровци и посетителите на музея могат да се насладят на злободневните теми от българското ежедневие и типично нашенски проблеми, вълнували 24 изявени български карикатуристи през тази година. Подбраните 160 творби изобилстват от политическа сатира, шаржове на популярни личности и обществени фигури, теми като Украйна, поредната банкова криза, битовата престъпност и ширещите се измами, както и всичко онова, което заслужава безкомпромисната критика на българските карикатуристи като авангард на гражданското общество в страната. Изложбата открива самият председател на секция "Карикатура" към СБХ г-н Любомир Михайлов.


НЕКА ДА Е КОЛЕДА! - ИЗЛОЖБА ДЕТСКО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
Детски рисунки
/11 декември, 2014 - 2 февруари, 2015, Зала 5/

Домът на хумора и сатирата обича да спазва традициите, а Коледата се случва един път в годината. Без надеждата в искрящите очи на децата, грейналите им лица и звънките им гласове, без яркоцветните им рисунки тя би била просто немислима. Затова в края на всяка календарна година музеят отваря част от изложбените си зали за творчеството на малки художници от Габрово, възпитаници на детски школи по изобразително изкуство. Това е безпорно оптимистичен финал на година, наситена с разнообразни събития и инициативи.

Като парченца от пъзел близо 200 творби тази година рисуват образа на светлия празник. Много деца са преминали през 21-годишната Детска школа "Енкаустика" с ръководител Румен Трифонов, но в настоящата изложба участват 20 от тях, с най-новите си творби, вдъхновени от коледната тематика.

Рисунки акварел и пастел, рисувани стъкла, колажи, карнавални маски представят творческите постижения на 38 малки художници от Детската школа "Приложни забавления" при Центъра за работа с децата "Габровските смехоранчета" и Школата по изобразителни изкуства при Народно читалище "Св.св.Кирил и Методий - 1928". Техен преподавател е г-жа Мариана Трифонова. И за да е празникът истински, организаторите са подготвили музика, танци и актьорски изпълнения.