АРХИВ 2016

ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ ...ГАБРОВО - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/23 октомври - 23 ноември 2016, зала "Флорин Йосуф", Окръжен център за опазване и промотиране на културното наследство, Търгужиу, Горж, Румъния/

Подбраната колекция представя 20 карикатури на 14 автори от 7 държави и принадлежи към Златните колекции на Музея "Дом на хумора и сатирата". Емоционалното внушение на творбите е, че в продължение на 44 години творци от цял свят свързат частица от живота си с град Габрово и музея - най-често като участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата или в тематични национални и регионални конкурси, или като творци, представящи самостоятелно творчеството си в Дома, както и просто като гости на града по време на карнавала в Габрово.

Показаните карикатури изобилстват от находчиви идеи и изображения. За едни Габрово е родното място на бащата на бившата бразилската президентка Дилма Русеф, която бърза да посети града на корените си; за други пътят към Габрово е познат дори на облаците, стига човек да тръгне по дирята им; за трети табелките към Брюксел може и да са объркващи, но не и към Габрово, а някои дори рисуват Дома като класическа героиня на пиедистал, пред която са обожателите й "музиканти", ала не кои да е, а представители на български и чуждестранни периодични хумористични издания.

Изложбата включва както карикатури от първото Биенале през 1973 година, така графични поздравления по случай 40-годишнината на музея, но каквато и интерпретация на темата да предлагат, едно е безспорно - връзката с Дома на хумора и сатирата и Габрово е вечна. Тя е посланието и наследството, оставено от поколения карикатуристи за онези, които идват след тях.


КАРИКАТУРИСТИ" - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/15 септември - 31 октомври 2016, Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" - Казанлък/

Изложбата "Карикатуристи" е отново на път, а поводът е специалната програма по случай 25-годишнината на Национален парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН. В продължение на повече от две години изложбата бе показана в редица посолства на Република България по света със съдействието на Министерството на външните работи. Турнето из България се осъществява в сътрудничество с Националния парк. По повод първия учебен ден изложбата гостува в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък.

"Карикатуристи" е посветена на един от най-наболелите проблеми на съвременното общество - опазването на околната среда. Представените 22 творби (част от общата колекция от 79 карикатури на 65 автори от 21 страни) на български и чуждестранни карикатуристи отправя настоятелен апел към хората по света за повече грижи към природните богатства, като едновременно предупреждава, че нехайното отношение към околната среда неминуемо води до трагични последици.


ГАБРОВО - ОТ СЕРИОЗНОТО ДО СМЕШНОТО - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ И ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Фотография
/14 - 28 септември 2016, Художествена галерия - Русе/

В продължение на две седмици гражданите и гостите на град Русе ще имат възможност да се запознаят със забележителностите на Габрово като столица на хумора, уловени от камерата на габровския фотограф Радослав Първанов и впечатлили още 19 фотография от България и чужбина (Германия, Швейцария, Литва, Русия и Иран). Изложбата се осъществява по идея и с любезната подкрепа на проф. Венелин Терзиев, преподавател в Русенския университет "Ангел Кънчев" и изпълнителен директор на "Скални материали" АД-Русе. Името на проф. Терзиев се нарежда сред големите благодетели на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

Познат на габровската публика с активното си участие по проекти, свързани с родното Габрово и България, фотографът Радослав Първанов представя 30 цветни фотографии на панорамни изгледи от Габрово и емблематични сгради и паметници в града. Нощните му снимки на Габрово, на Карнавала на хумора, както и красивите кадри от Соколския манастир и Етнографския музей на открито "Етър" със сигурност ще развълнуват всеки посетител на изложбата.

Самостоятелната изложба на Радослав Първанов допълват 35 хумористични фотографии, част от основния художествен фонд на Дома на хумора и сатирата. Те пресъздават индивидуалните импресии на фотографи, които са имали непосредствен досег с уникалния характер и дух на Габрово като град в полите на Балкана.


НАЯВЕ И НАСЪН - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Фотография
/1 май - 30 септември 2016, МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово/

Цяло лято пациенти, лекари и медицински персонал в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово ще имат възможност да възстановяват физическия и психическия си баланс и чрез смехотерапия. Домът на хумора и сатирата им предлага подбрана изложбата от 20 фотографии, съхранявани в художествения фонд "Хумор на народите". Творбите са създадени както през последните десетилетия на 20-и век, така и в днешно време, разкривайки един нестандартен, изненадващ поглед на фотообектива. Във фокуса на фотографиите са поставени общочовешкият копнеж за любов и мир, смисълът на човешкото съществуване, естественият досег с красотата на заобикалящата ни природа и животинския свят, както и леката усмивка, предизвикана от човешките реакции.

Колекцията представя разнообразие от житейски ситуации и емоции - смях и болка, радост и страдание в човешкото лице, контрастта между младостта и старостта, между красивото и грозното, между реално съществуващото и мечтаното. С чувство на радост и оптимизъм фотографи от Америка, Аржентина, Белгия, България, Германия, Дания, Коста Рика, Иран, Русия, Украйна и Чехия водят зрителя из лабиринта на своите съновидения и реални възприятия.


КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ - 2016
ИГРА НА АБСУРД - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА МАЙЯ ЧОЛАКОВА
Карикатура, илюстрация, сатирична рисунка
/6 октомври - 10 декември 2016, Зала 6/

Художничката Майя Чолакова е четиринадесетият поред носител на Специалната награда на Дома на хумора и сатирата, която се връчва на ежегодната Национална изложба на карикатурата в София от 2003 г. насам. Част от наградата е покана за самостоятелна изложба в есеннния салон на Музея. Важно е да се подчертае, че Майя Чолакова е един от най-редовните участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, затова и настоящото й самостоятелно представяне е напълно закономерно и заслужено.

Завършила специалност "Илюстрация" при проф. Петър Чуклев в Националната художествена академия в София, Чолакова започва творческата си кариера като илюстратор, главно на книги за деца. Умело съчетава преподавателска дейност с изяви в областта на илюстрацията, графиката, сатиричната рисунка и графичния дизайн. От 1977 г. участва в национални и мeждународни изложби на илюстрацията, графичната сатира, екслибриса и графичната миниатюра.

Когато тръгва по пътя на смеха, Майя Чолакова приема за свои спътници метафората, стилизацията и ярката цветност. Онова, което я отвежда при сатирата, е опитът й да "нарисува" мъдростта и иронията в народните поговорки, пословици и латинските сентенции. Днес новите й спътници са алегорията, символиката, абсурдът. Майя Чолакова никога не престава да търси красотата, дори и зад кривата гримаса на абсурда.

Настоящата изложба включва 46 скорошни илюстрастрации, сатирични рисунки и карикатури.

КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ - 2016
УСМИВКАТА НА ГАГАРИН - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Карикатура
/6 октомври - 10 декември 2016, Зала 5/

Домът на хумора и сатирата продължава започналата през 2014 година инициатива да събира в есенния си салон карикатуристи от България и чужбина, както и да представя колекции на международни конкурси за карикатура. В тазгодишния творчески "десант" се включва Международният конкурс за иронична графика, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва, Русия.

Настоящата изложба показва 64 произведения на 61 автори от 20 страни, участвали в конкурс, започнал като идея през 2005 г. Целта на конкурса е да отбележи половинвековния юбилей от изстрелването на първия изкуствен спътник през 1957 г. Идеята на конкурса се осъществява едва през 2011 г., но попълването на колекцията продължава. Изложба с отличените творби вече е гостувала в Украйна, Азербайджан и Германия, а тазгодишната й обиколка из България включва и Дома на хумора и сатирата.

Може ли да се иронизира толкова сериозна тема като космическата? В това предизвикателство се включват утвърдени карикатуристи като Алексей Кустовски, Андрей Рижов, Паоло Далпонте, Камил Явуз, Валериу Курту, Михаил Златковски, Сергей Тюнин, както и техни колеги от Аржентина, Куба, Малайзия и Тайланд. Български интерпретации по темата предлагат рисунките на художниците Ивайло Цветков, Йовчо Савов, Румен Драгостинов, Трайко Попов и Валентин Георгиев.

"Усмивката на Гагарин" ще открият лично Андрей Рижов, Александър Клишченко и Станислав Ашмарин.

КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ - 2016
МАСЛИНАТА - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Карикатура
/6 октомври - 10 декември 2016, Зала 5/

Международният конкурс за карикатура, който се провежда в град Кирения, Кипър, е вторият салон, поканен да покаже своя подбрана колекция в рамките на "Карикатурен десант - 2016". Конкурсът има постоянна тема - "Маслината" - и започва като национален през 2007 г., но още на следващата година променя формата си и става международен.

Както подсказва и заглавието на конкурса, обектът, който вдъхновява и стимулира въображението на карикатуристи от цял свят, е древното маслиново дърво и неговите плодове. От насъщна храна, особено за южните народи, образът на маслината в карикатурите е извървял дълъг път, понасяйки върху себе си разнообразен символичен товар - философски, исторически, митологичен, та чак и технологичен. Темата открива допирни точки с други универсални теми, като например мира и живота, здравето и екологията, жените, мъжете и децата.

Изложбата представя копия на наградени творби от различни издания на конкурса - 63 рисунки на 59 карикатуристи от 24 страни, а сред показаните автори се нареждат имена, добре познати на габровската публика.

КАРИКАТУРЕН ДЕСАНТ - 2016
41. НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА КАРИКАТУРАТА-2016 - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Карикатура
/6 октомври - 10 декември 2016, Зала 5/

По традиция проектът "Карикатурен десант" задължително включва подбрана колекция от Националната изложба на карикатурата, която се организира ежегодно от СБХ и открива на 1 април в София. В тазгодишната изложба участват общо 38 български художници, но подбраната колекция в Дома на хумора и сатирата представя 19 от тях със 156 оригинални карикатури. Показаните автори са редовни участници в международните и националните конкурси за карикатура, организирани от Музея.

Съвсем понятно е злободневните теми, които вълнуват българското общество, да се окажат на върха на "копието" и на карикатурната общност. А това са политическа сатира и шаржове на лесно разпознаваеми личности, които са неизменно в светлината на медийните прожектори; съвременната заплаха от тероризма; бежанската криза; опазването на околната среда и проблемите на българското образование; новите зависимости от съвременните технологии; отношението на българите към културното наследство. Не липсват и творби с акцент върху мечтата за истинска обединена Европа. А жените-карикатурстки в изложбата изследват променените роли на мъжете и жените в съвременния свят.

Специални гости на откриването на изложбата ще бъдат карикатуристите Ивайло Цветков, Никола Георгиев-Кайо и Валери Александров-Валекс.

ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис
/15 септември - 30 ноември 2016, 3ала "Стефан Фъртунов"/

Изложбата представя подбрана колекция от 44 живописни платна на 27 автори от 10 държави, които са част от основния художествен фонд на Дома на хумора и сатирата. Това, което най-общо ги обединява, е темата за радостта от живота.

Показаните творби разгръщат широка панорама на живота в разнообразните му проявления. Затова независимо дали това са многофигурни композиции или не, човекът заема централното място на главен герой в почти всички подредени платна. Героите в картините се радват на простичките неща от живота; наслаждават се на природата; връщат се с умиление и носталгия към свидни спомени от вълшебното детство; отбелязват празници; повеждат зрителя към по-ирационалния свят на театрлното и цирковото изкуство или го потапят в атмосферата на бита.

Периодът, през който са създадени живописните платна обхваща края на 70-те години на миналия век до наши дни. На лице е многообразие от авторски гледни точки по темата, стилове, форми и цветни палитри. Някои творби разкриват реалистични форми, както и един прелестен наивизъм. Други са по-наративни. Присъстват и такива, в които формата е сведена до чиста геометрия - опростеност и плоскост, излъчващи позитивна енергия.

Погледнат през голямата призма на времето и пространството животът наистина е прекрасен. Колкото по-рано човек успее да проумее тази мъдрост, толкова по-дълготрайно ще е усещането му за щастие.

КУЧЕТА, КОТКИ, ГЛАРУСИ И РИБИ - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА НИКОЛАЙ ДОБРЕВ
Живопис
/9 септември - 31 октомври 2016, Зала 7/

Изложбата "Кучета, котки, гларуси и риби" е първата самостоятелна изложба на живописеца Николай Добрев в Дома на хумора и сатирата. Този ловешки художник, обаче, е дългогодишен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Настоящата колекция представя 34 платна, рисувани през последните три-четири години. Те разкриват една интимна вселена от морски сюжети - рибарски лодки, бели плажове, малки крайбрежни градчета и морска шир - които завладяват сетивата на зрителя и го пренасят в една синьо-бяла атмосфера на безтегловност и рефлексия. Спокойствието на лазурносиния и изумруденозеления простор в платната на Добрев нарушават единствено гларуси, крачещи по брега, птици, накацали по клоните, котки и кучета, обикалящи около семейната трапеза, както и осезаемото отсъствие на човека.

Николай Добрев е завършил живопис във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Член е на СБХ от 1982 г. Има над 20 самостоятелни изложби в редица градове в България, а негови творби се съхраняват в Националната художествена галерия в София, в художествени галерии из страната, както и в частни колекции в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Русия, Чехия, Канада, САЩ, Япония и други. Добрев е лауреат на награди за живопис от ХІV Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово (1999), Националната изложба на художниците-педагози - Велико Търново (2004), Нацоналното биенале на малките форми - Плевен (2006).

Изложбата е своеобразно идилично сбогуване с лятото, с неговия морски полъх, ухание на водорасли и всепоглъщаща синева. И така - до следващото лято!


ГАБРОВСКА СМЕТКА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Вицове, анекдоти, илюстрации
/8 септември - 31 октомври 2016, Исторически музей - Полски Тръмбеш/

След успешното гостуване на изложбата In Vino Veritas през февруари тази година, това е втора изложба, която Домът на хумора и сатирата показва в Историческия музей в Полски Тръмбеш. Поводът е празникът на града, като изложбата е част от празничната програма.

Тематичната колекция "Габровска сметка" представя габровски вицове и анекдоти, придружени от илюстрации на големия художник и карикатурист БОРИС ДИМОВСКИ (1925-2007). Той е един от безспорните визуални тълкуватели на габровския хумор. Творчество му е вградено в темелите на Дома на хумора и сатирата, а илюстрациите му, прославили габровския хумор, му спечелват вечното признание на габровци и честта да бъде обявен за почетен гражданин на Габрово. Във фонда "Хумор на народите" се съхраняват над 500 творби на карикатуриста, откупки и дарения от негови изложби, а в по-ново време - дарения от роднините му. Не по-малко ценно е създаденото от Борис Димовски в интериора на музея, както и серията габровски хумористични сувенири, изработени по негови проекти, които всеки посетител с удоволствие отнася за спомен.

Днес габровските вицове и анекдоти са разпространени на повече от 40 езика в света. Съвсем наскоро станаха достъпни и за японската публика. Няма съмнение, че те са безценно културно наследство, което пренася житейски правила и принципи, извадили от тежка ситуация не един балканджия. Изложбата не цели да превърне присъстващите на вернисажа в по-пресметливи хора от самите габровци, но със сигурност ще ги изпрати с усмивка.

На изложбата в Полски Тръмбеш ще се предлагат хумористични сувенири в габровски стил, а организаторите са подготвили и демонстрация на прочутата габровска пестеливост и сметкаджилък.

ПРАЗНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис
/10 септември - 7 октомври 2016, Регионален етнографски музей - Пловдив/

Подбраната колекция от 13 оригинални платна на 9 емблематични български живописци, част от богатия художествен фонд на Дома на хумора и сатирата, се посвещава на Европейските дни на наследството - 2016. Какъв по-европейски подход към живота от радостта да празнуваш и така да съхраняваш виталността на един цял народ!

А българинът умее да празнува - цветно и звучно! Затова от показаните творби блика истинско жизнерадостно настроение и ярък колорит. Празникът изпълва душата на всички персонажи, родени изпод четката на безпорни майстори, творили от началото на ХХ век до днес като Калина Атанасова, Мара Атанасова, Златю Бояджиев, Юри Буков, Ангел Василев, Стоян Венев, Никола Г. Николов, Енчо Пиронков и Наум Хаджимладенов. В техните пъстри творби ехтят кукерски чанове, думкат тъпани, препуска кушия, небето ехти от сватбарски веселия и карнавални шествия.

Показаните творби са участия на художниците в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, както и дарения след самостоятелни изложби в Дома на хумора и сатирата.

Част от тематичната колекция "Празниците на българина" вече е показвана в Дупница, Севлиево, Полски Тръмбеш, Казанлък, Асеновград и Попово.

ДЕТСТВО МОЕ, РЕАЛНО И ВЪЛШЕБНО - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Фотография
/21 юли - 30 септември 2016, Зала 5/

В разгара на най-дългата и мечтана ваканция - лятната - Домът на хумора и сатирата предлага на малки и големи посетители едно завръщане към магията на детството. То бързо отлита, но никога не се забравя; то е както споделено, така и дълбоко лично. Детството е времето, което ни формира такива, каквито сме днес - черно-бели или цветни.

Тематичната колекция включва общо 82 фотографии на автори от 24 държави. Разбира се, че в техния фокус са децата, безгрижните им игри и приключения, фантазиите, смешните и затрогващи истории, реакциите и мечтите им. По въпроса колко различно е да си дете в Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Ирландия, Румъния, Русия, Франция, Турция, Унгария, Чехия, Швейцария, както и в Аржентина, Виетнам, Индия, Иран, Корея и Малайзия може да се произнесе единствено зрителят, който успее да види тази мозайка от детски спомени, уловени от фотографския обектив.

ЯБЪЛКАТА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура
/21 юли - 30 септември 2016, Зала 5/

Особено вдъхновяваща за летния сезон и настроение, тематичната изложба "Ябълката" представя малка международна извадка на остроумни и необикновени тълкувания на символиката на този любим плод в карикатури, графики и рисунки, живописни платна и скулптури. Всичките 68 изложени дву- и триизмерни творби са част от основния музеен фонд "Хумор на народите".

Понесла тежестта на библейския образ на забранен плод, ябълката извървява дълга еволюция до логото на една от водещите технологични компании в света днес. По всеобщо съгласие тя е символ на здраве, красота и благодат. Британците я препоръчват поне по една на ден, ала като всяко материално нещо на този свят в символиката на този плод се открива и тъмна страна. В българския фолклор, например, ябълката изобразява още измамност, съблазън, грехопадение, та дори и смърт.

Но изложбата не цели да прави каталог на тълкуванията на ябълката като символ, а да акцентира върху оригиналния подход към темата на всеки един от представените майстори на хумористичното изкуство.

ПАМЕТНИЦИ И ПОКЕМОНИ
Дава ли Рачо Ковача десеткилометрови яйца?
/21 септември - 4 октомври 2016, Зала 6/

Настоящата изложба показва Габрово през екрана на играта Pokemon Go. Ако досега гражданите, местната власт и туристическата индустрия са се занимавали с това как изглежда един град, какъв е животът в него и какво преживяване осигурява на посетителите, то Pokemon Go предлага напълно нов начин на възприемане и взаимодействие с града.

Добавената реалност смесва физическия свят с образи, обекти и герои, които съществуват в устройствата, които носим със себе си. Светът на смартфоните и таблетите е плътно свързан със заобикалящата действителност видяна през камерата на устройствата и регистрирана от функциите за геолокация и вградения жироскопски сензор. Когато играете Pokemon Go, паметникът на Рачо Ковача се вижда на екрана, a телефонът ви регистрира, че вие се намирате именно там и камерата ви “гледа” към него.

Габрово е известен като града на стоте паметника. В Pokemon Go местата на взаимодействие между играча и града са именно “местата от интерес” - архитектурни забележителности, паметници и изкуство в публично пространство. В играта забележителностите са покемон спирки и тренировъчни центрове, където играчите се снабдяват с покемонски яйца, топки и елексири, тренират покемоните си или се бият помежду си.

Паметниците са средство за комуникация през времето. Чрез тях едно поколение отбелязва кои са важните личности и събития от близката му история, какви са подвизите и ценностите му, накратко какво иска да завещае на света. Разбира се, това е само намерение, с което приемащата страна на тази комуникация съвсем не е длъжна да се съобразява.

ЛАУРЕАТИ НА НАГРАДАТА "ГАСКАР" - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Рисунка, живопис, карикатура, скулптура, плакат
/21 май - 11 септември 2016, Зала "Стефан Фъртунов"/

Наградата на град Габрово - статуетката "ГАСКАР" - е втората по ранг престижна награда, която се връчва на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Тя е учредена през 1995 година като леко намигване към престижната награда на Американската филмова академия в съчетание с изконната способност на габровци да превръщат чувството си за хумор и самоирония в печеливша стока. Статуетката "Гаскар" е дело на габровския скулптор Митьо Солаков и представлява стилизирана котка, изработена от бронз.

Сборната изложба включва 67 творби в жанровете рисунка, живопис, карикатура, скулптура и плакат, създадени от следните 11 автори, всички от които лауреати на наградата "Гаскар": Питър Елоян (САЩ), Бодо Насал, Волфганг Шлегел и Лекс Древински (Германия), Рос Томсън (Великобритания), Людо Ходерис (Белгия), както и българските творци Емил Попгенчев, Антон Колев, Димитър Рашков, Емил Бачийски и Тодор Варджиев.

Всички показани творби са част от основния музеен фонд "Хумор на народите" и оформят прекрасна подколекция, родена от високата оценка и преклонение на габровци пред майсторството на тези изтъкнати творци.

ЛЕКС ДРЕВИНСКИ: ПЛАКАТИ - САМОСТОЯТЕЛНА ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Плакат
/21 май - 11 септември 2016, Зала "Стефан Фъртунов"/

Проф. ЛЕКС ДРЕВИНСКИ е 11-ият носител на наградата "ГАСКАР", с която бе удостоен на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 2015 г. Това е първата му самостоятелна изложба в Дома на хумора и сатирата, която представя 50 плаката, синтез на визуално изображение и минималистичен текст. Но г-н Древински е свързан с Междунардното биенале още от 1989 г., изпращайки за участие свои графики, рисунки и плакати. Днес в художествения фонд "Хумор на народите" се съхраняват 20 негови произведения, всичките от които дарени на Дома на хумора и сатирата.

Проф. Древински е роден през 1951 г. в Шчечин (Полша). Учи в Държавната академия на изящните изкуства в Познан и завършва с отличие класа по плакатно изкуство на известния проф. Валдемар Свежи. Кариерата му започва в Студиото за анимация в Познан, но през 1985 г. напуска Полша и заминава за Западен Берлин. През 1992 г. печели конкурс за поста професор във Факултета по графичен дизайн в Университета по приложни науки в Потсдам (Германия). От 2010 г. е професор във Факултета по графичен дизайн в Академията по изкуствата в Шчечин. От 2002 г. води свои рубрики в тримесечното издание 2+3D.

Лекс Древински е лауреат на повече от 170 награди и отличия от международни конкурси и събития в десетки държави по света. Освен наградата "Гаскар", в Българи печели и Голямата награда в Международното триенале на сценичния плакат - София 2007. Има повече от 60 самостоятелни изложби по света.

"Един плакат не се нуждае от коментар, той самият е коментар", казва проф. Древински, добавяйки "Намирам за предимство това, че трябва да се замисляте, когато гледате плакатите ми.

ГАБРОВСКИ ШЕГИ - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис
/11 август - 2 септември 2016, Художествена галерия - Балчик/

За първи път Домът на хумора и сатирата показва творби от музейния художествен фонд "Хумор на народите" в Художествената галерия в град Балчик. Настоящата изложба включва 15 живописни платна е и част от голяма тематична колекция, създадена във връзка с отбелязването на 155-годишнината от обявяването на Габрово за град. Целта на изложбата е да представи габровския хумор - живото културно наследство на града - в интерпретации на съвременни български и чуждестранни автори.

Габровските шеги са били вдъхновение за родените в Габрово живописци Драган Немцов, Миньо Бонев, Йорданка Шиякова и Стефан Монев. Дълбоко разбиране на символиката на габровския хумор разкриват платната на Кеазим Исинов, Георги Трифонов, Ради Неделчев и Ненчо Бакалски, а всяка изложба на тази тематика е буквално немислима без творбите на почетния гражданин на Габрово Борис Димовски. И тъй като габровският хумор отдавна шества по света, изложбата включва и чуждестранните платна "Секси вечер в Дома на хумора" на мексиканската художничка Хилда Солис и "Градинка с котка" на Феликс Бютнер от Германия.

Габровският хумор е безценна валута, която свободно минава граници и винаги е търсена от приятели, почитатели и спомоществователи.


ПРОТЕСТИРАЩИЯТ ЧОВЕК - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/1 юли - 31 август 2016, Зала 7/

Темата за протестиращия човек не е нова, ала изглежда никога и не губи своята актуалност. Вероятно човек се ражда с нагласата да недоволства, неодобрява, да се възмущава, да не се съгласява и да възразява по проблеми, жизненоважни за него. Езикът на карикатурата, индивидуалното проникновение и въображение на художниците-карикатуристи позволяват темата да бъде разгърната в безброй изненадващи интерпретации - както с обществена значимост, така и като чисто забавление.

Изложбата представя 56 творби на 44 автори от 23 държави. Част от тях са участници в 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, когато "Протестиращият човек" бе една от темите. Сред изложените творби има карикатури от страни от бившия социалистически блок, създадени преди три или четири десетилетия, когато майсторството на езиповския език бе задължително при изразяване или дори загатване на невинен протест.

Зрителят е този, който ще реши дали може да сложи знак за равенство между протестите на бебето в количка, което негодува срещу изкуственото хранене; затворения човек, който въпреки ограниченията, танцува, а в главата му има птица; засмените полицаи, които се прикриват с щитове срещу полуголи протестиращи жени или красивия котарак на високо дърво, мобилизирал цяла армия спасители.


БЕЗ ДИСТАНЦИЯ 450х450х450 - ГОСТУВАЩАТА ИЗЛОЖБА
Скулптура
/17 юни - 30 август 2016, Зала 6/

Изложбата представя 15 творби на 15 съвременни български скулптори. Тя е специално създадена за пространството на Зала 6 в Дома на хумора и сатирата, като показаните обекти са в един и същ формат - върху постамент и под прозрачен похлупак с формата на куб с ръб 45 см. Всеки скулптор разполага с 91 125 кубични сантиметра внимание.

Участници в изложбата са: Витали Халваджиев, Петър Наков, Орлин Иванов, Петър Илиев, Тодор Ламбов, Панчо Куртев, Павлин Радевски, Красимир Митов, Рашо Митев, Николай Маринов, Боян Пенчев, Емил Бачийски, Огнян Читаков, Минчо Тодоров и Камен Цветков. Емил Бачийски е носителят на наградата "Гаскар" от 19. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата и член на международното жури на 22. Биенале. Николай Маринов е дългогодишен участник в Международното биенале. Други автори са свързани с Националния симпозиум по скулптура в камък в Габрово (2007) и симпозиума "Форма" към НГПИ "Тревненска школа" в Трявна (2013).

Материалите, с които работят авторите, са дърво, восък, полиестерна смола, бетон, метал, пяна за топлоизолация. Трайното е представено с крехки материали, а обичайно пренебрегвани от окото форми и обеми се материализират в бетон. Някои от авторите работят с негативни пространства, отпечатъци, следи от присъствие, докато други маркират идеята за уловено пространство с макетоподобни инсталации.

Изложбата "Без дистанция" показва едно завръщане към модернизма, какъвто в България не се е случил през двадесети век, както и отказ от взаимодействие със заобикалящата ни политическа и социална реалност.

ГАБРОВСКА СМЕТКА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Вицове, анекдоти, илюстрации
/14 юли - 14 август 2016, Културен център "Морското казино", Бургас/

След успешен бърз "курс" по габровска предприемчивост и изобретателност в Регионалния исторически музей в Търговище, тематичната изложба "Габровска сметка" е на път към морето. Неин домакин е Културният център "Морско казино" в Бургас, който за първи път включва изложба на Дома на хумора и сатирата в лятната си програма.

Тематичната изложба представя габровски вицове и анекдоти, придружени от илюстрации на големия художник и карикатурист БОРИС ДИМОВСКИ (1925-2007). Той е един от безспорните визуални тълкуватели на габровския хумор. Творчество му е вградено в темелите на Дома на хумора и сатирата, а илюстрациите му, прославили габровския хумор, му спечелват вечното признание на габровци и честта да бъде обявен за почетен гражданин на Габрово. Във фонда "Хумор на народите" се съхраняват над 500 творби на карикатуриста, откупки и дарения от негови изложби, а в по-ново време - дарения от роднините му. Не по-малко ценно е създаденото от Борис Димовски в интериора на музея, както и серията габровски хумористични сувенири, изработени по негови проекти, които всеки посетител с удоволствие отнася за спомен.

Днес габровските вицове и анекдоти са разпространени на повече от 40 езика в света. Съвсем наскоро станаха достъпни и за японската публика. Няма съмнение, че те са безценно културно наследство, което пренася житейски правила и принципи, извадили от тежка ситуация не един балканджия. Изложбата не цели да превърне присъстващите на вернисажа в по-пресметливи хора от самите габровци, но със сигурност ще ги изпрати с усмивка.

НАШИЯТ ИЗБОР: СПОРТ И СМЯХ ЗА ЗДРАВЕ - БИЕНАЛЕ НА ХУМОРИСТИЧНО-САТИРИЧНАТА ДЕТСКА РИСУНКА
Детски рисунки
/22 май - 18 юли 2016, Зала 5/

Изложбата представя 224 селекционирани творби от тазгодишния конкурс за хумористично-сатирична детска рисунка на тема "Нашият избор: спорт и смях за здраве". Тя се допълва от 40 рисунки по същата тема на ученици от белгийския град Аалст, побратимен с град Габрово.

Трайният интерес на Дома на хумора и сатирата към поощряване на детското творчество и възпитаване на чувство за хумор у подрастващите датира още от далечната 1985 г., когато се провежда и първата мащабна изява на детско творчество. В различни години от своята история Домът се радва на подрепата на различни партньори в тази сфера от дейността си, най-дългогодишни и постоянни от които са Клуб "Приятели на Белгия" - Габрово и Фондация "People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo".

Тазгодишният конкурс се провежда под патронажа на Н.Пр. г-жа Анник Ван Калстър - посланик на Кралство Белгия в България. Творби за участие в конкурса представиха 242 млади художника от 10 училища и 8 школи по изобразително изкуство в област Габрово. Подбрана колекция от най-добрите рисунки ще бъде показана тази есен в общинската болница OLV, призната за една от най-добрите клиники в Белгия.

ГАБРОВСКА СМЕТКА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Вицове, анекдоти, илюстрации
/12 май 2016, Регионален исторически музей - Търговище/

Тематичната изложба представя габровски вицове и анекдоти, придружени от илюстрации на големия художник и карикатурист БОРИС ДИМОВСКИ (1925-2007).

Днес габровските вицове и анекдоти са разпространени на повече от 40 езика в света. Съвсем наскоро станаха достъпни и за японската публика. Няма съмнение, че те са безценно културно наследство, което пренася житейски правила и принципи, извадили от тежка ситуация не един балканджия. А ситуациите колкото се променят, толкова и се повтарят. Затова еднакво актуално би звучала максимата "Ако нямаш пари, иди в Габрово да видиш как се печелят. Ако имаш пари, иди в Габрово да видиш как се харчат."

Един от безспорните визуални тълкуватели на габровския хумор е художникът Борис Димовски. Неговото творчество е вградено в темелите на Дома на хумора и сатирата, а илюстрациите му, прославили габровския хумор, му спечелват вечното признание на габровци и честта да бъде обявен за почетен гражданин на Габрово. Във фонда "Хумор на народите" се съхраняват 390 творби на карикатуриста, откупки и дарения от негови изложби, а в по-ново време - дарения от роднините му. Не по-малко ценно е създаденото от Борис Димовски в интериора на музея, както и серията габровски хумористични сувенири, изработени по негови проекти, които всеки посетител с удоволствие отнася за спомен.


ФИНЕС НА ВЪРХА НА МОЛИВА - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ПАОЛО ДАЛПОНТЕ (ИТАЛИЯ)
Карикатура
/21 април - 31 август 2016, Зала 7/

Италианският илюстратор, живописец и карикатурист ПАОЛО ДАЛПОНТЕ гостува за втори път в Музея "Дом на хумора и сатирата". По време на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2015 той лично получи присъдената му специална награда за карикатура на Министерството на здравеопазването. Сега показва самостоятелна изложба от 125 карикатури, създадени през последните години.

Носител на повече от 40 награди от международни конкурси, Паоло Далпонте е роден в Поя ди Ломазо, Италия, където продължава да живее и работи. Завършил е Националния институт по приложни изкуства в Тренто. Сътрудничи на редица издателства и преподава техники за рисуване с молив във вечерни курсове. Творчеството си е представил в 42 самостоятелни изложби по света.

Заглавието на изложбата - "Финес на върха на молива" - е чиста метафора на стила на художника. Той предпочита черно-бялата техника, а моливът е неговият най-подходящ инструмент за обрисуване на предметите в тънки подробности. Според Далпонте отсъствието на цвят води до един по-хладен поглед върху предмета, една по-скоро аналитична, а не емоционална гледна точка. За някои тайни около раждането на една карикатура ще разкаже лично авторът.

Второто гостуване на Паоло Далпонте се осъществява с любезното съдействие на Италианския културен институт в София. Ето защо, специален гост на откриването на изложбата ще бъде неговият директор г-жа Луиджина Педди.


ПРАЗНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИНА - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Живопис
/22 март 2016, Исторически музей - Попово/

Българинът не чака повод, за да се весели, както и не държи на мястото на веселието. Празникът може да се състои в съседното кафене, у дома или сред природата. Но да е празник!

След градовете Дупница, Севлиево, Полски Тръмбеш, Казанлък и Асеновград тематичната изложбата "Празниците на българина", представяща 30 живописни платна на 22 български художници, гостува в Историческия музей в град Попово. В колекцията са включени творби на автори, творили от началото на 20. век до наши дни като Стоян Венев, Енчо Пиронков, Емил Стойчев, Дария Василянска, Калина Атанасова, Греди Асса, Недко Солаков, Иван Попчев, Цветан Колев, Наум Хаджимладенов, Мара Атанасова и други. Живописните творби са част от богатата живописна колекция на Музея ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА, наброяваща 1460 творби.

Многолюдни празнични сцени и композиции - сватби, Коледи, Трифон Зарезан или ежедневни забавления и танци, отпускащ разговор или тайнствено гледане на кафе - привличат вниманието на зрителя със своята игривост, пъстрота и приповдигнато настроение. Нестинарки, кукери, конни надбягвания, игри и карнавални шествия допълват картината на тази наистина празнична изложба.


УСМИВКАТА - ГОСТУВАЩАТА ИЗЛОЖБА НА КАЛИН НИКОЛОВ И ЦВЕТАН СТОЯНОВ
Фотография, рисунка, карикатура
/1 април - 20 юни 2016, Зала 6/

Един от акцентите в първоаприлската програма на Дома на хумора и сатирата по случай 44-ия рожден ден на музея и 40-ия рожден ден на малката планета ГАБРОВО е една "усмихната" в буквалния смисъл изложба. Тя е дело на творческия тандем КАЛИН НИКОЛОВ и ЦВЕТАН СТОЯНОВ и обхваща 59 фотографии на усмихнати лица и 15 карикатури и рисунки по теми от българската действителност.

Двамата художници са възпитаници на Националната художествена академия. Калин Николов е със специалност "Графика и графични техники", но рисува карикатури от 1973 г. Цветан Стоянов завършва специалност "Стенопис" и по настоящем е доцент в катедра "Рисуване" на Националната художествена академия. Водил е лекции и упражнения по фотография в НБУ. Напоследък снима хора, които се смеят, ала това се оказва трудно занимание.

"Мисля, че в днешния динамичен свят една такава изложба ще е като огледало на душата и човек, гледайки усмихнатите лица, неволно и той започва да се усмихва. Аз се надявам хората, които видят изложбата, да започнат да се усмихват повече и по-искрено", казва Цветан Стоянов и съвсем точно въвежда зрителя в позитивната атмосфера на изложбата "Усмивката". Именно Стоянов кани Калин Николов да нарисува своята визия за усмивката в карикатури.

Приликите между двамата автори не свършват дотук. И двамата са членове на СБХ, участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, художници с многобройни самостоятелни изложби в България и чужбина. Калин Николов работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, карикатурата, оформлението на книги и периодични издания. Цветан Стоянов обича да експериментира в областта на цвета, формата и композицията в живописта, декоративно-монументалните изкуства, рисунката и графичния дизайн. Като художник-фотограф търси интересното, любопитното и неочаквания ракурс.

Галерията от усмихнати образи в изложбата задължително ще накара посетителя да усети как ъгълчетата на устата му неуловимо се разтягат и върху лицето му се появява уникалната му усмивка. Нека посетителят не бърза да я скрие в джоба си, защото ако се усмихва по-често, заобикалящият свят ще му отвърне със същото.

IN VINO VERITAS - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Карикатура
/14 февруари 2016, Исторически музей - Полски Тръмбеш/

По случай Деня на лозаря Музеят "Дом на хумора и сатирата" показва тематична изложба карикатура от художествения фонд "Хумор на народите". Прочутата латинска сентенция IN VINO VERITAS интерпретират 42 карикатуристи и вероятни поклонници на Дионис или Бакхус от 17 държави: Азербайджан, Армения, България, Германия, Гърция, Иран, Испания, Италия, Китай, Латвия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, Франция и Холандия.

Какво е българското отношение към напитката на боговете? Ведър смях, симпатия и великодушие бликат от петте карикатури на големия Борис Димовски. Истории с бъчви на Георги Чалъков разкриват драматична семейна сага. Карикатурите на Майя Чолакова и Нежна Филипова са изпълнени с поезия, философия и намигване към зрителя.

Виното може да твори чудеса, а творбите на художниците излизат извън рамките на битовата тематика и застават на чисто човешки позиции. В изложбата няма диви страсти, а добре премерени и елегантни сюжети, които ни подсказват коя истина да търсим във виното. Сред представените чуждестранни автори се открояват Флориан Дору Крихана, Тудор Пал, Муса Гюмюш, Паоло Далпонте, Вангелис Павлидис, Серафим Бакулис, Миодраг Величкович и други.

ПОСЕЩЕНИЕ НА МУЗИТЕ - РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА РУМЕН ГАШАРОВ
Живопис
/25 февруари - 15 май 2016, Зала "Стефан Фъртунов"/

Ретроспективната изложба отбелязва 80-годишнината на съвременния български живописец РУМЕН ГАШАРОВ, чието продуктивно и дълголетно творчество е тясно свързано с развитието на Музея "Дом на хумора и сатирата". Не случайно броят на подбраните изложени картини е също 80, като 60 платна идват от ателието на художника, а 20 - от основния художествен фонд "Хумор на народите". Най-новата живописна творба в изложбата е създадена през настоящата година, а най-ранната - през 1966 г. В този 50-годишен отрязък от време Румен Гашаров остава верен на неповторимия си стил и предпочитаната тематика.

Художникът е роден в Пловдив през 1936 г. През 1962 г. завършва Художествената академия в София при проф. Илия Петров. През годините представя самостоятелни изложби в България, Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания, Италия и Русия. През 1977 г. печели Първа награда в Международната изложба "Хумор и сатира в живописта" в Габрово. Следват награди през 1984, 1987 и 1989 г. Творби на Румен Гашаров се намират в Националната художествена галерия в София, Софийската градска художествена галерия, Музея "Пушкин" в Москва, в 23 художествени галерии в България и множество български и чуждестранни частни колекции.

Определян като "родоначалник на българския поп-арт", Гашаров въвежда темата за малкия човек и неговия делник в съвременната живопис. Неговите картини са уловени мигове от житейски истории, мечти и приказки, напоени с гротеска, сатира и ирония. Творчеството на Румен Гашаров затваря в капсула една вселена от хора, заобиколени от вещи, на фона на домашни интериори, които привидно заплитат банални сюжети, но всъщност носят собствени послания.

2 + 2 - СБОРНА ИЗЛОЖБА на хърватските карикатуристи НЕНАД ОСТОИЧ и ДАМИР НОВАК и българските карикатуристи ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ и ТРАЙКО ПОПОВ
Карикатура
/1 април - 15 май 2016, Зала 5/

Сборната изложба на българо-хърватското "каре" карикатуристи, която заема специално място в първоаприлската програма на Дома на хумора и сатирата тази година, се осъществява по амбициозен проект на Международната асоциация на карикатуристите (MIKS) в Сисак - град-побратим на Габрово. Домът на хумора и сатирата е партньор по проекта в качеството си на домакин на първата изява на инициативата. Всеки от читиримата карикатуристи показва 15 свои творби по теми, които ги вдъхновяват. През 2017 г. изложбата ще гостува в град Сисак (Хърватия).

НЕНАД ОСТОИЧ е роден през 1965 г. в Госпич, Хърватия. Изучава журналистика в специалзиирано средно училище за култура и изкуства, а по-късно придобива бакалавърска степен като треньор по баскетбол. През 1984 г. завършва школа по анимация в Загреб филм с ментор Йоско Марушич. Доброволец във войната през 1991-1992 г., както и по време на операция „Буря“ през 1995 г. Заниманията му са в сферите на журналистиката, илюстрацията, карикатурата, анимацията, компютърните игри, спорта и хуманитарната дейност. Автор е на един анимационен филм и две компютърни игри. Илюстрирал е няколко детски книжки и учебници. Творчеството му е публикувано в редица национални и международни списания, електронни издания и уеб портали. Участник е в 50 международни изложби на карикатурата, а в последните години представя хърватската карикатура в Турция, Словения, Австрия, Белгия и др. Основател и организатор на Международната изложба на карикатурата в Сисак (MIKS).

ДАМИР НОВАК e роден е в Мали Михалевич (Хърватия), където и сега живее и работи. Завършва школа по кетъринг в Любляна (Словения), а след това и училище за противопожарни техници в Загреб. Увлича се по рисуването и прави първи опити в карикатурата. През 1980 г. става член на Дружеството на хърватските карикатуристи. Сътрудничи на местни и специализирани издания за хумор и сатира. Участва в много международни и национални фестивали на карикатурата. Лауреат е на 47 награди от международни конкурси в Хърватия, Италия, Австрия, Румъния, Македония, Канада, Корея, Китай, Сирия, Иран, Турция и други.

ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ е роден през 1964 г. в Троян. През 1983 г. завършва Средното специално художествено училище в София. От 1993 г. работи за вестниците „Пардон“, „Дума“, „Република“, сп. „Тема“ и др. В момента сътрудничи на в. „Монитор“ и „Телеграф“. Член на СБХ и президент на FECO – България (Федерация на организациите на карикатуристите). Участник във фестивали и салони на карикатурата в България, Сърбия, Македония, Италия, Франция, Белгия, Словакия, Румъния, Русия, Португалия, Полша, Турция, Бразилия, Колумбия, Израел, Иран и др. Носител на над 70 награди и отличия от международни конкурси за карикатура. Лауреат е на Специалната награда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ от 34. Национална изложба на карикатурата – София 2009, на Наградата за карикатура на Министерството на културата в 14. и 18. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово (1999, 2007) и на Наградата на Сдружение „Планета Габрово“ за творба на габровска тематика в 20. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011.

ТРАЙКО ПОПОВ е роден през 1955 г. Живее и работи в София. Член на СБХ от 1988 г. В периода 1975 – 1989 г. участва в десетки национални и международни конкурси за карикатура, илюстрация и плакат. След промените през 1989 г. заминава на работа в САЩ, където специализира концептуален дизайн и разработва софтуер за анимация. През 2000 г. създава собствена фирма за дизайн и продължава да твори карикатури предимно в дигитална технология. В момента работи като карикатурист на свободна практика и илюстратор на различни издания и събития. Хумористичното му творчество е отличавано с награди в България, Белгия, Франция, Италия, Румъния, Турция, САЩ, Канада и др. Лауреат е на Наградата за карикатура на Министерството на културата в 20. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011 и на Специалната награда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ от 38. Национална изложба на карикатурата – София 2013.

CHERCHEZ LA FEMME! - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Плакат, скулптура
/1 март - 15 май 2016, Зала 5/

Тематичният фокус на изявите на Дома на хумора и сатирата през месец март е многоликият образ на жената. Това потвърждава и специално търсеното заглавие на настоящата изложба - Cherchez la femme! - прословута фраза на Александър Дюма-баща, която придобива всеобщото тълкуване, че нищо важно или заплетено не се случва без намесата на жена.

Двадесет и двама графици-плакатисти от Полша, Турция, Корея и България и девет български скулптори "търсят жената" в безкрайните й превъплъщения - от муза и вдъхновителка до ловка изкусителка, която с лекота хвърля мъжете в лудост или нечувана глупост. Жената е способна на издържливост, коварство и омраза, ала тя може да бъде и крехка, невинна и слаба. Каквото и лице да показва, около него винаги грее ориол на красота и любов. Затова светът е немислим без жените!

Сред показаните автори са майстори на плаката и лауреати на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата като Джемалетин Йълдъз (Турция), проф. Тодор Варджиев, проф. Николай Младенов, Божидар Икономов, Милена Абанос, Люба Томова, Красимира Друмева и други. Изящните триизмерни интерпретации на образа на жената в изложбата принадлежат на Вежди Рашидов, Димитър Рашков, Петьо Александров, Маргарита Пуева, Димитър Сотиров и Михаил Шапкаров.

"Жена прави, жена разваля мъж", казват трезвомислещите българи и със сигурност имат право.

ФОТО-ЩРАК - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ФРАНСИСКО ПУНЯЛ СУАРЕС (ИСПАНИЯ)
Фотография
/17 март - 15 април 2016, Зала 7/

Изложбата представя 34 смешни фотографии на Франсиско Пунял Суарес - един от участниците в 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2015. Според думите на фотографа, "Хуморът е във всички нас. Живеем с него във всички обстоятелства. Сега, когато знаем как да го разпознаваме, превръщането му в художествен образ е задача, която изисква чувствителност, гледна точка и познание на някои истини за човешкия характер." Показаните фотографии разкриват един чувствителен изследовател и познавач на човешката природа, който когато излезе на улицата, търси образи, улавящи всички контрасти, преувеличения и двусмисленост, които съществуват.

Кой е Франсиско Пунял Суарес? Той е роден в Куба през 1950 г. Завършва журналистика в Университета в Хавана (1974), след което започва филмовата си кариера в Кубинския институт по кинематографично изкуство и индустрия (ICAIC). Режисьор на документални филми, помощник режисьор на кубински филмови дейци, продуцент към ICAIC. Печели първа награда на Фестивала на хумористичната фотография в Бойерос, Хавана (1988); провежда кино уършопове на Канарските острови; получава многократни покани за членство в жури : Международен фестивал ПортоКартун (Португалия, 2001 и 2002), Награда за графичен хумор Curuxa, Фене (2001, 2003 и 2004), "Карикатура от световната преса", Синтра и други. Негови хумористични фотографии са публикувани в испански електронни медии и международни хумористични списания.

"Една добра смешна фотография ще ни накара да се разсмеем и замислим. А смехът, силен или тих, открит или прикрит, неминуемо избухва, когато хуморът е налице, а това потвърждава, че всичко е възможно", казва фотографът.

Домът на хумора и сатирата искрено се радва, че фото изложбата на г-н Пунял също стана възможна.

ГАБРОВСКИ ФОКУС - ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД "ХУМОР НА НАРОДИТЕ"
Графика, скулптура
/14 януари - 15 април 2016, Зала 7/

Първата изложба в културната програма на Музея "Дом на хумора и сатирата" за 2016 г. насочва прожекторите към впечатляваща група габровски художници - графици и скулптори от различни поколения - чиито творби се съхраняват в основния музеен фонд. Изложбата е реверанс към таланта и приноса им за развитието на културата в града. Подбраната колекция е израз на благодарност за дългогодишното партньорство, утвърдило музея като международен център на хумора и сатирата в съвременните изкуства.

"Габровски фокус" обхваща 58 графики и рисунки на 21 художници. Част от тях са участвали в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Друга част са постъпили в музейния фонд като дарения след представени самостоятелни изложби в Дома. Сред габровските доайени в графичния жанр се нареждат Божидар Ковачев, Тихомир Русинов, Пейчо Тодоров и Иван Денчев. По-младото поколение представят Момчил Михайлов и Мария Коркинова. Цели 16 графики разкриват творческите търсения на Десислав Пънчев. Ранни творби на графици от средното поколение очертават любимата им тематика: котките на Йорданка Шиякова и Божидар Мечев, приказките на Богдан Фъртунов, любовните колажи на Иван Узунов, фигуралните композиции на Пламен Пенев, екслибрисите на Пенчо Пенчев. Оказва се, че автори, утвърдени в други жанрове, са били също изкушени да посегнат към молива, туша и перото: Адриан Новаков, Николай Цветанов, Георги Каралиев, Роберто Йонков, Никола Николов, Боряна Димитрова, Никифор Русков.

Другият жанр в изложбата включва 14 скулптури на 11 автори: Георги Балабанов (лауреат на Голямата награда "Златният Езоп", 2011), Драгомила Дойкин (носител на наградата "Млад талант" на Лайънс клуб, 2013), Николай Цветанов (лауреат на наградата на "Скални материали" АД-Русе, 2015). С по една творба са представени Никола Винев, Димитринка Грънчарова, Кина Хицова, Иван Кънчев, Ива Хаджиева, Николай Ръждашки. Сред изложените скулптури са и две статуетки, връчвани като награди на международни форуми на изкуствата в Габрово: "ГАСКАР" на Митьо Солаков (наградата на град Габрово в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата) и "КОТЕШКИ ОСКАР" на Адриан Новаков (награда на Международния фестивал на спектаклите за един актьор BGMOT).


ОВЦЕ И ВЪЛЦИ - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Карикатура
/4 февруари - 25 март 2016, Зала 5/

Подбраната колекция от 134 карикатури на 84 автори от 28 страни е резултат от 8. Международно биенале "МАЙСТОРИ НА КАРИКАТУРАТА" 2015. Това е изява с традиции, която се организирана от Регионалния етнографски музей - Пловдив, Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив и Дружеството на пловдивските карикатуристи.

В традиционното мислене силно поляризираната двойка вълк - овце не би могла да се възприема като нищо друго освен класически врагове. От едната страна е представителят на дивото и нечистите сили. Срещу него се изправя невинното агне, подкрепяно от типажите на овцата и овена. Колко равностойни са противниците като лидери или жертви и какви битки водят върху белия лист на карикатуристите разкриват именно "майсторите на карикатурата" от осмото издание на Международното биенале в Пловдив. Слабият срещу силния, звярът срещу беззащитния, схватката между доброто и злото са видяни със завидно въображение в разнообразни ракурси: философски, злободневен, криминален, сексуален, кулинарен, морален, магистратен, производствен, трагичен, но неизменно смешен или сатиричен. Често пъти съзнателно разменените роли подтикват зрителя към размишлението доколко обстоятелствата обуславят обществената нагласа за това кой е вълк и кой овца в съвременния живот.

КАК СЕ СТАВА ФОТОГРАФ? - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Фотография
/11 февруари - 25 март 2016, Зала 5/

Отговор на въпроса "Как се става фотограф?" дават габровски ученици от основния и гимназиалния курс. В увлечението им по фотографията те са напътствани и поощрявани от габровския фотограф Евгени Мичев, като в продължение на две години придобиват знания и умения по проект УСПЕХ 2013-2015.

Изложбата представя 68 черно-бели и цветни фотографии на 9 прохождащи фотографи. Темите, които ги вълнуват са типични за възрастта им, затова и обектите, запечатани от обективите им, носят заразяващ оптимизъм, настроение и младежки жар. От фотографиите надничат усмихнати лица, домашни любимци, цветя, къщи и улици, празнуващи хора и играещи деца.

Редом със своите възпитаници, габровският фотограф Евгени Мичев показва колекция от 30 портрета на девойки и жени. Фотографиите говорят за силно въображение, изтънчена естетика и дълбочина на внушенията - професионални качества, които фотографът с успех предава на своите ученици.


GAUDEAMUS IGITUR... - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА НА ФОТОГРАФА АНТОАН БОЖИНОВ И НЕГОВИ СТУДЕНТИ
Фотография
/4 декември 2015 - 25 март 2016, Зала 6/

По традиция Музеят "Дом на хумора и сатирата" отбелязва студентския празник като предоставя част от изложбеното си пространство за изява на студенти в определен жанр на изкуствата. Тази година покана да покажат своите постижения бе отправена към фотограф-художника Антоан Божинов и неговите студенти от специалност "Фотография" в Нов български университет - София и във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изложбата включва 123 фотографии на 59 студенти и курсисти, обучавани от Антоан Божинов. Част от подбраните творби са успешни курсови работи; друга част отразяват младежкия поглед върху разнообразни теми: хора и автомобили, витрини, строежи, улични сергии, протести, градски тържества и други.

И тъй като концепцията на тази традиционна декемврийска изява в Дома е да представя и преподавателите редом със студентите, настоящата изложба представя и 25 фотографии от два цикъла - "Автопортрети" и "Портрети на моите фейсбук приятел(к)и" - на фотограф-художика Антоан Божинов. Той е основател и председател на фондация ФОДАР, която организира едноименното международно фото-биенале с вече девет проведени издания. Антоан Божинов е участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово от 1983 г. През 2007 г. е удостоен с Наградата на Министерството на културата за фотография. Гостувал е със самостоятелна изложба фотография в Дома, както и с подбрана колекция фотографии, участвали в биенале ФОДАР.


СЕМЕЕН КВАРТЕТ - ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ФАМИЛИЯ ПОПГЕНЧЕВИ
Живопис
/29 октомври 2015 - 20 февруари 2016, Зала "Стефан Фъртунов"/

В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители - Домът на хумора и сатирата събира творчеството на три поколения художници от фамилия Попгенчеви. Мащабна колекция от 75 живописни платна проследява генетично предаваната любов към изкуството от бащата ЕМИЛ ПОПГЕНЧЕВ и майката СНЕЖИНА ПОПГЕНЧЕВА през дъщерята ЕМАНУЕЛА БАЙРАКОВА до внучката СТАНИСЛАВА БАЙРАКОВА. Ала независимо от призванието, което споделят, всеки един от тях разкрива собствен стил, естетика и внушшения.

Името на Емил Попгенчев е емблематично за Габрово, не само защото това е родният град на художника. Емил и Снежина Попгенчеви прекарват творческата си младост именно в Габрово, след което решително сменят планинския пейзаж с лазура на морето, премествайки живота и творчеството си във Варна. Но връзките с Габрово остават все така крепки през годините. И двамата са редовни участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. През 1987 г. Емил е удостоен с отличие; през 1999 е лауреат на специалната награда за живопис на МК, а през 2001 получава престижната награда на град Габрово - ГАСКАР. През 2003 г. проектира и изпълнява декоративното пано "Светът е оцелял, защото се е смял" върху западната фасада на сградата на музея. През 2007 художникът дарява на Дома на хумора и сатирата колекция от 45 свои и на съпругата си живописни платна, превръщайки се в най-големия български дарител през последните 20 години за фонда "Хумор на народите".

Дъщерята Емануела и внучката Станислава израстват в художническите ателиета и изложбените зали. Следват примера на родителите си и изпращат творби за участие в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. В настоящата изложба участват с общо 23 свои платна.

Семейният дух на изложбата ще допълни другата дъщеря на Емил и Снежина Попгенчева - Веляна, която ще има честта да представи забележителния квартет на габровската публика.


ВЕСЕЛА КОЛЕДА И БЕЗГРИЖНА НОВА ГОДИНА! - ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Детска рисунка
/9 декември 2015 - 31 януари 2016, Зала 5/

Цветни рисунки с коледни мотиви и приказни герои подгряват предпразничната атмосфера в Дома на хумора и сатирата. Сред не малкото традиционни изяви, с които вярната габровска публика свързва музея, е своеобразният годишен преглед на детското твърчество, създадено в детските художествени школи в Габрово. Защото именно от тези пъстроцветни, наивистични и трогателни рисунки се раждат бъдещите таланти на Габрово и България.

За първи път едновременно и на едно и също място се събират малки художници от четири габровски школи. Изложбата е "прощъпалник" за школа "Арт свят" с преподавател Милена Колева. Школата представя художествените умения на 57 деца със 119 рисунки.

За двадесет и трети път утвърдената детска школа "Енкаустика" ще покаже произведения на нови поколения художници, ръководени от преподавателя Румен Трифонов. Третата и четвъртата участващи в изложбата школи са съответно Детска школа "Приложни забавления" (основана през 2009 г.) и Ателието по изобразителни изкуства с преподавател Мариана Трифонова.

Детското изкуство носи светлата надежда за един по-добър и по-мъдър свят. Затова нека по-често се взираме в рисунките на децата, защото в тях са посланията за бъдещето.


КУКЕРЛАНДИЯ - ГОСТУВАЩА МЕЖДУНАРОДНА ФОТОИЗЛОЖБА-КОНКУРС
Фотография
/11 ноември 2015 - 31 януари 2016, Зала 5/

Български колорит към празничната атмосфера на 11 ноември тази година придава фотографската изложба "Кукерландия". Всъщност това е наименованието на маскарадния карнавал, организиран ежегодно от Община Ямбол и Община Тунджа. Под същото наименование се провежда и международната фотографска изложба - конкурс, а показаната в Дома на хумора и сатирата сбирка включва подбрани фотографии от шест поредни издания (2010-2015), изпратени от Художествената галерия "Жорж Папазов" в Ямбол.

"Кукерландия" е Земята на кукерите - маскирани и костюмирани фигури на учасници от различни краища на България, чиито ритуални танци и звън на тежки хлопки се вярва, че прогонват злото надалеч. Не случайно кукерски групи участват и в габровския карнавал през месец май - с надеждата, че злото ще отстъпи през доброто и че всяка следваща година ще бъде по-успешна от предходната.

РАЖДАНЕ НА СВЕТЛИНАТА - САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ВАЛЕНТИН АТАНАСОВ
Живопис
/19 ноември 2015 - 10 януари 2016, Зала 7/

Създадени преди години, платната и музикалното произведение на габровския художник ВАЛЕНТИН АТАНАСОВ се излагат по специален повод в Дома на хумора и сатирата. Това е настоящата 2015 г., обявена от ООН за Година на светлината и светлинните технологии. Изявата се осъществява в партньорство с габровския клон на Съюза на физиците в България.

Тематичната изложба "Раждане на Светлината" представя 43 живописни платна, част от цялостен цикъл творби, посветени на светлината. А светлината е многолика; нейните проявления откриваме както в природата, така и в човешката душевност и отношения. Платната на Валентин Атанасов искрят с ярки багри и настроение, разкриващи възприятието му за онези природни блага, които хората често приемат за даденост.

Художникът завършва Художествената гимназия в София, след което се дипломира по специалност стенопис в Националната художествена академия "Николай Павлович". Работи в областта на монументалното изкуство, живописта, графиката, дизайна, музиката и поезията. Създал е над 100 декоративно-монументални творби и хиляди живописни платна, графики, рисунки, запазени знаци и приложни проекти.