АРХИВ 2017


Дело 113 - гостуваща изложба
Карикатура
/2 - 25 март 2017, Зала "Стефан Фъртунов"/

Изложбата "Дело 113", любезно предоставена от галерия "Сезони" в София, представя творби на членовете на "Дружеството на невъзпитаните карикатуристи". Точно така, сред плеадата регистрирани в България дружества и сдружения съществува и такова. Негови членове са българските карикатуристи Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Ивайло Нинов, Иван Кутузов-Кути, Илиян Савков, Маргарита Янчева, Христо Комарницки и Чавдар Николов. От 1 март 2017 г. Дружеството пуска и свой сатиричен вестник "Прас-прес", който започва съществуването си като двуседмично издание с амбицията да стане седмичник.

На прицел в настоящата колекция от 85 карикатури е правосъдната реформа. Изложбата призовава хората да бъдат бдителни и взискателни, да отстояват гражданските си позиции, да защитават правата си. Всъщност изложбата е своеобразно продължение на миналогидшната с лайтмотив "113", в която авторите изразяват социално ангажираната си позиция във връзка с тъжната новина за изпадането на България на 113-то място в класацията за свободата на словото в света.

Новата изложба на "непослушните" творци показва както карикатури, създадени през последните години, така и такива, които отразяват уникалния поглед на всеки автор по актуални събития от динамичното българско ежедневие.

В края на крайщата зрителят е този, който ще се съгласи или не с една или друга авторова интерпретация. Именно противоречивата природа на карикатурата, лeсният достъп, който предлага и възможният широк отклик я правят така привлекателна.


Морето ни/не е до колене - гостуваща изложба
Живопис, графика, фотография и нови медии
/8 декември 2016, 3ала "Стефан Фъртунов"/

Изложбата е артистична изява на повече от 20 студенти и 11 преподаватели от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Студентите са от бакалавърска и магистърска степен на специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“, а преподавателите – от катедра „Визуални изкуства“. Поводът за изложбата е отбелязването на студентския празник, 8 декември, който Домът на хумора и сатирата вписа трайно в програмата си за поощряване на студентското творчество още през 2011 г.

Голяма част от общо 70-те показани произведения са създадени специално за изложбата. В селекцията се открояват различни художествени стилове, направления и жанрове, претворени в живописни платна, графики, фотографии, обекти и нови медии, които интерпретират темата метафорично. Всъщност, темата за творческия двубой между майстора и калфата, между учителя и ученика има трайни следи в историята на българското обучение по изкуство и занаяти. Тя носи предивизвикателството и дръзновението на младостта към опита и разумния скептицизъм на зрялата възраст, но тя е и универсален начин младите художници да опознаят себе си, да открият своя начин на изразяване и да осъществят индивидуалната си комуникация със света.

Много от представените преподаватели са лауреати на отличия за изкуство, а възпитаниците им – носители на седем награди от национални конкурси. През последните години техни изложби са реализирани в градовете Констанца, Санкт Петербург, Белград, Букурещ и Ялова (Турция).

...И очите на рибите се изпълват със сълзи - творби от художествения фонд "Хумор на народите"
Карикатура, плакат, графика, скулптура
/2 февруари - 31 март 2017, Зала 5/

Подбраната тематична колекция представя 74 произведения на 51 автори от Китай, Монголия, Република Корея, Тайван и Япония. Творбите са част от художествения фонд на Дома на хумора и сатирата, постъпвали през годините като дарения от участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството, както и от самостоятелни гостувания в Музея.

Във фокуса на показаните произведения е основната заплаха на нашето съвремие - сблъсъкът между човека и природата, водещ до безогледна експлоатация на природните ресурси, невиждано досега замърсяване на въздуха, почвата и водата, катастрофално унищожаване на животински и растителни видове, самонадеяна намеса в природата на гените. Наименованието на изложбата "...И очите на рибите се изпълват със сълзи", взаимствано от плакат на японския художник Коджи Миуа, е силна метафора на необратимото посегателство на човека над природата.

Сред показаните автори се открояват имената на утвърдени графици като Сусуму Ендо, У.Г.Сато, Такея Митани, Коджи Миуа и други, чието творчество е ценно богатство за всяка една музейна колекция. Графичната част от изложбата допълват шест пластики на японските творци Кеиче Шимидзу, Широ Хаями и У.Г.Сато. Карикатурният жанр е представен от 23 автори, чиито творби съчетават традиционната рисунка с модерните технологии.

Домът на хумора и сатирата е сред малкото български музеи, в които се съхранява подобно разнообразие от съвременно изкуство от Източна Азия.

Коледари от Падеш - гостуваща изложба от Румъния
Фотография
/11 ноември - 30 декември 2016, Зала "Стефан Фъртунов"/

Тази година Домът на хумора и сатирата открива петото годишно време - карнавалното - с изложба фотографии на Теодор Дадалау-ДОРУ и Маринел Тира от Румъния. Изложбата представя съхранена фолклорна традиция в северозападна Олтения (историческа западна покрайнина във Влашко), известна под името Пицъръи.

Традицията Пицъръи е свързана с Бъдни вечер. Основна роля в нея играят децата, които изпълняват коледни песни, придружавани от своите родители или баби и дядовци из цялото село. Друга важна роля имат "старецът и старицата", всъщност млади хора, облечени в носии и маски от овча кожа. Подготовката за празника Пицъръи започва дълго преди Бъдни вечер. Майки и баби шият вълнени торби, в които децата да слагат бонбоните, събрани из селото. Традиционен компонент е и специално изработената пръчка от леска, около която се навива спирала от липово дърво и се опушва. Момчетата започват да подготвят маските си още по Великден, когато се колят агнета, а обработената овча кожа се украсява с пискюли, рога от животни и други. До късно през нощта на Бъдни вечер селото ехти от изпълненията на народни певци и музиканти, а празникът завършва с общо хоро, на което маскираните свалят своите маски.

По повод откриването на карнавалния сезон Домът на хумора и сатирата предлага прожекции на документалния филм "Карнавално Габрово-1973 година" от фонда на Музея в часовете 10.00, 12.00, 14.00 и 16.00

ПРАЗНИЧНИ ДОКОСВАНИЯ В ЦВЯТ И КОПРИНА - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Рисунки върху коприна
/14 декември 2016, Зала 5/

Кой не очаква Коледа?! Малчуганите пишат писма до Дядо Коледа, очакват мечтаните подаръци и рисуват цветни рисунки с приказни сюжети. Възрастните се качват на машината на времето, за да се върнат назад и изживеят отново онази топлина, пъстрота и глъч, която коледните им спомени пазят така ревниво.

По традиция Домът на хумора и сатирата поверява коледното настроение в ръцете на малки художници от Габрово. За първи път тук своя празнична изложба показват възпитаници на Детската школа за приложни изкуства с ръководител Ива Пенчева. Изложбата отбелязва и 10-годишнината от създаването на школата. Досега Детската школа е работила по три проекта, финансирани от Програма "Култура" на Община Габрово. Те са: "Най-дългата рисунка върху коприна в България", "Най-дългият копринен килим на Балканите" и "ПроАрт: Изкуството и пространството".

Изложбата представя 80 творби на 48 художници на възраст от 5 до 15 години, усвоили техниката и тънкостите на рисуването върху коприна. Тематиката в пъстрите платна е богата и разнообразна - красотата на природата, българските традиции, габровските забележителности, карнавалните емоции и други.

На откриването на изложбата ще бъде показан 3D мапинга "Копринените картини оживяват", показан на живо през лятото на тази година.

КОЛЕДНИ ЗВЕЗДИ - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО
Детски рисунки
/12 декември 2016, Зала 5/

Изложбата представя творческата продукцията на три извънкласни детски школи по изобразително изкуство в Габрово: Школата по енкаустика с ръководител Румен Трифонов, Детската школа "Приложни забавления" и Детската школа по изобразителни изкуства при Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий" с ръководител Марияна Трифонова.

Зимни сюжети, градски пейзажи, приказни мотиви, природа, икони, библейски сцени, маски и колажи изпълват 160-те изложени рисунки на 33 млади художници, включени в подбора на двамата преподаватели за тазгодишната коледна изложба в Дома на хумора и сатирата.

Школата по енкаустика, ръководена от художника Румен Трифонов, скоро ще навърши 25 години. За това време от нея са излязли няколко поколения професионални художници, архитекти, учители по изобразително изкуство и въобще хора, които продължават да носят изкуството дълбоко в сърцето и душата си. Показаните графики позволяват да се усети сериозната работа с по-големите възпитаници, които се подготвят за изпити във висши училища. Посетителят в музея трудно би пропуснал да забележи създаденото вече чувство за хумор у малките художници, помагащо им да погледнат на заобикалящия ги свят с весело настроение и усмивка.

ЖЕЛЯЗНОТО МАГАРЕ - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА
Живопис, скулптура, графика, пластика
/15 декември 2016, Зала 6/

Организирана в две различни пространства, в Дома на хумора и сатирата и Галерия "Орловска 10" в Габрово, изложбата представя резултатите - 35 творби - от тазгодишния творчески пленер, проведен в село Долен, Община Сатовча. Пленерът е част от културната програма "dolen SUMMER ART", съвместно дело на Сдружение "Артерия" и Галерия "Орловска 10". Участници в пленера и изложбата са деветима автори: Антон Колев, Веселин Митев, Мариана Сърбова, Адриана Сърбова, Невена Ваклинова, Иван Николов, Весела Петрова, Мария Койчева и Ива Съйкова.

Изложбата е формално провокирана от родопска легенда, приказка за желязното магаре или още приказка за непослушни деца от село Долен. Приказката разказва за дракос, свирепо същество, което излиза след полунощ във формата на желязно магаре със светещи очи. Притихнало в дерето, пресреща закъснели пътници, хипнотизира ги и ги превръща в дракоси. В историята присъстват и джуджета, които щракат с пръсти и омайват наивните души.

Пленени от легендада за желязното магаре, деветимата млади автори развиват сюрреалистичната сюжетна линия, размахвайки четки, длета и шпакли, за да се потопят в едно лудо и свободно творчество. То е инспирирано от дълбоки културни пластове, невидими за простото око, ала проникнали в уникалните родопски гласове, къщи, багри, вкусове и аромати, в мекотата на общуването. Девет "железни магарета" преследват себеподобни творчески дракоси, заобиколени от верни щракащи джуджета.