АРХИВ 2018


Карикатурен десант
Тръмп – девет месеца по-късно (от най-добрите карикатуристи в света)
Карикатура
/5 октомври 2017 - 28 февруари 2018, Зала 6/

Тази тематична колекция е специално подбрана от американския карикатурист Дарил Кейгъл, който управлява интернет сайта за карикатура www.Cagle.com. Изложбата включва 131 политически карикатури на 66 водещи редакционни карикатуристи от цял свят. Това е първото мащабно представяне на съвременна американска редакционна карикатура в залите на Дома на хумора и сатирата.

Ето как представя колекцията Дарил Кейгъл:
"Изложените тук карикатуристи са част от моя вестникарски синдикат (CagleWorld.com). Повече от половината вестници в САЩ са абонирани за него, така че тази изложба показва карикатурната гледна точка за Тръпм , която виждат повечето американски читатели. Една трета от Америка подкрепя Тръмп. Защо тогава тук няма карикатури в подкрепа на Тръмп? Редакционната карикатура е негативна художествена форма. Карикатури, които казват нещо приятно са слаби карикатури. Американските редактори често се жалват за липсата на „про-Тръмп“ карикатури.

Редакционните карикатуристи разчитаме на „клишета“, които ни позволяват да рисуваме карикатури, предаващи сложни идеи с минимум думи. Палитрата ни от клишета се ограничава до образи, които читателите биха разпознали и когато има една единствена тема, доминираща новините (Тръмп) и една единствена гледна точка (анти-Тръмп), ставаме свидетели на едни и същи чудовища, пинокиовци и нацисти, които се повтарят до безкрай. Но чудовищата са забавни и още поне три години ще гледаме чудовища ала Тръмп.

Чрез вестникарския синдикат Кейгъл читателите на вестиници в САЩ се запознават с много карикатури от международни карикатуристи, но читателите по света рядко виждат американски редакционни карикатури. Тази изложба е вашата възможност да добиете представа за обществения дебат в САЩ, а той изглежда като Годзила, Кинг Конг, Франкенщайн, , Ку Клукс Клан, Дракула, Хитлер и Сатаната."


Коледни звезди - детско творчество
Рисунки
/14 декември 2017 - 9 февруари 2018, Зала "Планета Габрово"/

Духът на Коледа завладява Дома на хумора и сатирата. По традиция главни майстори на празничното настроение са децата, затова и тази година Музеят запазва част от изложбеното си пространство за техните греещи рисунки и вдъхновяващи мечти.

Изложбата "Коледни звезди", подредена в любимата на децата зала "Планета Габрово", представя годишната продукция на 82 малки художника от пет школи по изкуствата в Габрово, които обхващат значителна част от извънкласните занимания в областта на изкуствата в града.

За успешното сътрудничество Домът на хумора и сатирата благодари на Школата по изобразително изкуство с ръководител Елиза Ковачева-Цокова; Школата по приложно изкуство с ръководител Ива Пенчева; Школата по изобразително изкуство с ръководител Божидар Ковачев; Школата по изобразително изкуство "Арт свят" с ръководител Милена Колева и Сдружението по изкуствата към Народно читалище "Априлов-Палаузов 1861" с ръководител Ема Вертерова.

Нека празнуваме заедно с изкуството на младите таланти на Габрово!

Планета ГАБРОВО
Детска развлекателна зала за деца от 5 до 105 години

/Зала 4/

В навечерието на рождения ден на Дома на хумора и сатирата - 1 април - отвори врати обновената постоянна изложба "Планета ГАБРОВО". На планетата на смеха, веселието и забавленията няма забрани. Тук децата от 5 до 105 години могат да гледат, да слушат, да пипат, да пеят и да се смеят на воля.
Полутайте се из лабиринтите от любопитни кътчета, изпълнени с приключения и приятни изненади!
Потопете се във феерията от светлини и звуци!
Запознайте се с обитателите на Планетата на смеха и отправете към тях своето послание!
Забавлявайте се в компанията на причудливи кукери, приказни герои, карнавални персонажи!
Фотографирайте се с габровските котки без опашки в Котешката къща!
Заповядайте на планета ГАБРОВО!
Включете се в забавните атракции!
Влизате тъжни - излизате усмихнати!