ИЗЛОЖБИ / ПЪТУВАЩИ

Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА показва разнообразни тематични изложби в България и чужбина, които се включват в годишния календарен план на изложбите.

Наука по законите на хумора - творби от художествения фонд "Хумор на народите"
Карикатура
/15 юли - 23 септември 2017, Творчески дом на БАН - Варна/

В чест на своята 45-годишнина Домът на хумора и сатирата показва тематични изложби от богатия си художествен фонд в редица български институции и културни центрове. Изложбата "Наука по законите на хумора" е специално подбрана за гостуването си в Българската академия на науките и нейните подразделения. Тя включва 34 карикатури на 32 художници от 19 държави, придобити от Музея във времето от 1976 до 2016 година включително.

Големите умове на световната наука твърдят, че тя е невъзможна без задължителната доза въображение. От друга страна, майсторите на перото и четката са категорични, че за да е истинска една художествена творба, тя трябва да се основава на факти. Къде се пресичат законите на хумора с тези на науката, призвана да решава сериозните цивилизационни проблеми на човечеството, разкривайки му нови хоризонти? Отговорите се опитват да дадат карикатуристи от Япония до Аржентина, дръзвайки да се гмурнат в дълбините на науката; да обрисуват през призмата на комичното влиянието и зависимостта ни от високите технологии; да прогнозират доколко бъдещия ни живот ще командват роботи и дали генното инженерство ще ни помогне да съхраним флората и фауната на планетата.

Организаторите на изложбата хранят скрита надежда показаните творби да провокират въображението на не един или двама представители на съмременната българска наука. А защо да не помечтаем и за ново откритие след тази изложба?

Личности и събития от историята на габровския хумор - мобилна документална изложба
Архивни фотографии, текст
/5-31 юли 2017, Технически университет-Габрово, сградата на библиотеката/

Мобилната изложба е част от голямата документална изложба "Личности и събития от историята на габровския хумор", организирана от Дома на хумора и сатирата в края на 2016 година. По проект тя бе частично финансирана от Министерството на културата, а неин мобилен вариант бе изложен в няколко учебни институции в Габрово: Националната Априловска гимназия, Математическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" и Професионалната гимназия по туризъм " Пенчо Семов".

Разположена в момента в сградата на библиотеката на Техническия университет в Габрово, изложбата предлага на настоящите и бъдещите студенти и техните преподаватели едно пътуване назад във времето и разказ за лицата и събитията, свързани с феномена "габровски хумор" и с полагането на основите на Дома на хумора и сатирата. Показатият документален и снимков материал е от архивния фонд на Дома, Държавния архивен фонд-Габрово, Регионалната библиотека "Априлов-Палаузов" и от частни лица.

Финес на върха на молива - самостоятелна изложба на Паоло Далпонте (Италия)
Карикатура
/28 септември 2016 - 15 декември 2017, МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово/

Изложбата на италианския илюстратор, живописец и карикатурист ПАОЛО ДАЛПОНТЕ представя 36 творби от второто гостуване на автора в Дома на хумора и сатирата. По време на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2015 той лично получи присъдената му специална награда за карикатура на Министерството на здравеопазването.

Носител на повече от 40 награди от международни конкурси, Паоло Далпонте е роден в Поя ди Ломазо, Италия, където продължава да живее и работи. Завършил е Националния институт по приложни изкуства в Тренто. Сътрудничи на редица издателства и преподава техники за рисуване с молив във вечерни курсове. Творчеството си е представил в 42 самостоятелни изложби по света.

Заглавието на изложбата - "Финес на върха на молива" - е чиста метафора на стила на художника. Той предпочита черно-бялата техника, а моливът е неговият най-подходящ инструмент за обрисуване на предметите в тънки подробности. Според Далпонте отсъствието на цвят води до един по-хладен поглед върху предмета, една по-скоро аналитична, а не емоционална гледна точка.