ИЗЛОЖБИ / ПЪТУВАЩИ

Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА показва разнообразни тематични изложби в България и чужбина, които се включват в годишния календарен план на изложбите.

Габровска сметка - творби от художествения фонд "Хумор на народите"
Вицове, анекдоти, илюстрации
/1 април - 3 май 2017, Регионален исторически музей, Шумен/

Навръх рождения си ден и по повод навършването на 45 години от основаването на Музея, Домът на хумора и сатирата показва изложбата "Габровска сметка" в град Шумен. Може да се каже, че изложбата е своеобразно символично връщане към началото на институцията, равносметка за изминатия път и надежда за бъдещето.

Тематичната колекция "Габровска сметка" включва подбрани габровски вицове и анекдоти с илюстрации на големия Борис Димовски (1925-2007). Всички те се съхраняват в художествения фонд "Хумор на народите". Димовски е един от безспорните визуални тълкуватели на габровския хумор. Творчество му е вградено в темелите на Дома на хумора и сатирата, а илюстрациите му, прославили габровския хумор, му спечелват вечното признание на габровци и честта да бъде обявен за почетен гражданин на Габрово. Във фонда "Хумор на народите" се съхраняват над 513 творби на карикатуриста, откупки и дарения от негови изложби, а в по-ново време - дарения от роднините му. Не по-малко ценно е създаденото от Борис Димовски в интериора на Музея, както и серията габровски хумористични сувенири, изработени по негови проекти, които всеки посетител с удоволствие отнася за спомен.

Днес габровските вицове и анекдоти са разпространени на повече от 40 езика в света. Наскоро станаха достъпни и за японската публика. Няма съмнение, че те са безценно културно наследство, което пренася житейски правила и принципи, извадили от тежка ситуация не един балканджия. Изложбата не цели да превърне присъстващите на вернисажа в по-пресметливи хора от самите габровци, но със сигурност ще ги изпрати с усмивка.

Специално за посетителите на изложбата организаторите предлагат архивни кадри от откриването на юбилейната изложба на Борис Димовски " Кво Вадис? Латински сентенции с графичен коментар" на 14 февруари 1986 г. Встъпителните думи към изложбата са на Радой Ралин, а кадрите целят да припомнят раздялата с Борис Димовски преди десет години.

Усмивката на Гагарин - дарена колекция
Карикатура
/31 март - 8 май 2017, Галерия "Видима", Севлиево/

В навечерието на 45-годишнината от основаването на Дома на хумора и сатирата, Музеят гостува в галерия "Видима" в град Севлиево с подбрана колекция на тема Космос и космонавтика. Изложбата представя с по една карикатура 33 творци от България, Германия, Израел, Куба, Малайзия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Швеция. Тя е част от цялата изложба, включваща 64 произведения на 61 автори от 20 страни, която бе показана в рамките на събитието "Карикатурен десант" в Дома на хумора и сатирата през 2016г. Изложбата е дарена на Музея с право да пътува из страната. Колекцията е плод на международен конкурс, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва през 2011 г.

Може ли да се иронизира толкова сериозна тема като космическата? В това предизвикателство се включват утвърдени карикатуристи като Алексей Кустовски, Андрей Рижов, Валериу Курту, Михаил Златковски, Сергей Тюнин, Дмитрий Скаженик и други. Български интерпретации по темата предлагат рисунките на художниците Ивайло Цветков, Йовчо Савов, Трайко Попов и Валентин Георгиев.

Душата има форма на сърце - творби от художествения фонд "Хумор на народите"
Фотография
/14 февруари - 31 октомври, 2017, МАИР "Боженци"/

Често, когато казваме, че "душата ни боли", неволно посягаме с ръка към сърцето. А колко може да понесе една душа или едно сърце от любовта, приятелството, привързаността, състраданието, радостта от близостта на любим човек и красотата на заобикалящия ни свят? Отговорът е простичък - всичко, особено ако е поднесено с доза хумор.

Това се опитва да внуши малка изложба от 22 фотографии от художествения фонд на Дома на хумора и сатирата, която ще бъде открита в навечерието на празниците на любовта и жената в МАИР "Боженци". Тя е част от тематична колекция, обхващата 66 фотографии от 23 страни. Важно е да се отбележи, че освен преобладаващите европейски автори, изложбата включва творби на фотографи от Иран и Виетнам. Изложените български фотографи са Иван Бошнаков и Снежина Козарева. Черно-бели и цветни, фотографиите са станали част от художествения фонд на Музея "Дом на хумора и сатирата" чрез участието си в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Някои от тях са отличени с награди в раздел "Фотография", а други са просто дарени от авторите им.

Целта на изложбата "Душата има форма на сърце" е да стопли и отвори широко душите и сърцата на посетителите на прага на очакваната пролет.


Празниците на българина - творби от художествения фонд "Хумор на народите"
Живопис
/20 януари - 20 февруари 2017, Художествена галерия "Жорж Папазов" - Ямбол/

Тематичната колекция "Празниците на българина" включва 27 живописни творби на 18 български художници, творили през последните години на ХХ и началото на ХХІ век. Платната са подбрани от общо 1 579-те живописни творби, които се съхраняват в художествения фонд "Хумор на народите" на Дома на хумора и сатирата.

Българинът умее да празнува - цветно и звучно! Затова от показаните творби блика истинско жизнерадостно настроение и ярък колорит. Празникът изпълва душата на всички персонажи, родени изпод четката на безпорни майстори, като Енчо Пиронков, Емил Стойчев, Недко Солаков, Иван Попчев, Цветан Колев, Стоян Венев, Кирил Божкилов, Наум Хаджимладенов, Никола Николов, Илия Милков, Николай Алексиев, Калина Атанасова, Ганчо Карабаждаков и други.

Показаните творби са участия на художниците в различни издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, както и дарения след самостоятелни изложби в Дома на хумора и сатирата.

Тематичната колекция "Празниците на българина" вече е показвана в Дупница, Севлиево, Полски Тръмбеш, Казанлък, Асеновград, Русе, Пловдив и Попово.

Финес на върха на молива - самостоятелна изложба на Паоло Далпонте (Италия)
Карикатура
/28 септември 2016 - 15 декември 2017, МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово/

Изложбата на италианския илюстратор, живописец и карикатурист ПАОЛО ДАЛПОНТЕ представя 36 творби от второто гостуване на автора в Дома на хумора и сатирата. По време на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2015 той лично получи присъдената му специална награда за карикатура на Министерството на здравеопазването.

Носител на повече от 40 награди от международни конкурси, Паоло Далпонте е роден в Поя ди Ломазо, Италия, където продължава да живее и работи. Завършил е Националния институт по приложни изкуства в Тренто. Сътрудничи на редица издателства и преподава техники за рисуване с молив във вечерни курсове. Творчеството си е представил в 42 самостоятелни изложби по света.

Заглавието на изложбата - "Финес на върха на молива" - е чиста метафора на стила на художника. Той предпочита черно-бялата техника, а моливът е неговият най-подходящ инструмент за обрисуване на предметите в тънки подробности. Според Далпонте отсъствието на цвят води до един по-хладен поглед върху предмета, една по-скоро аналитична, а не емоционална гледна точка.