НОВИНИ

Презентация на художника Мартин Пенев
/9 февруари, Залата на жирафите/

Тази седмица в Музея на хумора гостува Мартин Пенев - художник с интереси в областта на обекта, инсталацията, интерактивния дизайн, медийните изкуства и пърформанса. Заповядайте в Залата на жирафите този четвъртък, 9 февруари от 18 ч, за да се запознаете на живо с художника и неговата работа.Мартин Пенев (1985) живее и работи в София. През 2009 получава магистърска степен по специалност Теология от СУ Св. Климент Охридски, а през 2012 - магистърска степен по специалност Дигитални изкуства от Национална художествена академия в София. От 2010 участва с групови и самостоятелни проекти в редица фестивали и събития в България и чужбина. През 2018 печели наградата за млад художник БАЗА и през 2019 прави двумесечна арт резиденция в Residency Unlimited, Ню Йорк.

Сред груповите изложби са:
2017 – Разместване на пластовете. Младо изкуство в музея – СГХГ, куратор Владия Михайлова;
2018 – АРТ Старт: Млади художници, които да следим през 2018 – галерия Credo Bonum, Гьоте-интитут България (София), куратори Весела Ножарова, Даниела Радева, Стефка Цанева;
2019 - Open Art Files: Записки и бележки под линия – галерия Капана, Пловдив, куратор Вера Млечевска;
2022 - Изкуството като противодействие - Градска художествена галерия - Варна, куратор Румен Серафимов;
2022 - Self-splaining (a Triumph of Empathy) - Манифеста 14 Прищина / Проект „Западни Балкани“.

Сред самостоятелните му изложби са:
Чудна градска история -The Fridge, София, 2018, куратор Стефка Цанева;
Непредвидено - Институт за съвременно изкуство - София, 2018, куратор Яра Бубнова;
Обект на безпокойство - Swimming Pool, София, 2018, куратор Виктория Драганова;
Тук се случи - Институт за съвременно изкуство - София, 2020;
Теоретична ситуация - галерия Структура, София, куратор Мария Василева, 2021;
Вселената е батерия - POSTA, София, 2022, куратор Бояна Джикова.


GABROVO GAME JAM се завръща
/30 януари - 5 февруари 2023, Музей на хумора и сатирата/

След двугодишно прекъсване от 3 до 5 февруари 2023 в Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе петото издание на Gabrovo Game Jam, част от най-големия хакатон за разработка на игри в света - Global Game Jam (http://globalgamejam.org/). Реализацията на събитието разчита на регионално и национално сътрудничество между организации работещи в сферата на ИТ, културата, образованието, технологиите.

Домакин и организатор на Gabrovo Game Jam 2023 е Музеят на хумора и сатирата.
На инициативата партнира катедра КСТ на Техническия университет Габрово.
Спонсор на хакатона е глобалната агенция за дигитални платформи FFW*.

Какво представлява GGJ?

За 48 часа Gabrovo Game Jam ще събере в Музея любители на компютърни и настолни игри, програмисти, писатели, аниматори и художници. Обединени в отбори те ще направят игри по обща тема, която международните организатори Global Game Jam ще обявят в деня на старта. В годините назад е имало теми като: „Ритуал“, „Какво ще правим сега“, „Звукът от сърцебиенето“, „Ние не виждаме нещата такива, каквито са, ние ги виждаме такива каквито сме ние“, „Вълни”, „Зараза”, „Какво означава домът за теб?“, „Ремонт”. Практика в този формат е участниците да имат готова основна идея за игра. В деня на откриването идеите се споделят и намират своите екипи. В рамките на две денонощия игрите се разработват до ниво прототип, който може да се играе.

Gabrovo Game Jam не е просто състезание за разработка на игри, а място за среща със съмишленици и повод за нови приятелства.

Не пропускайте да се регистрирате!

Желаещите да се включат в хакатона имат възможността да се регистрират за участие до 25 януари 2023 на https://ggj.humorhouse.bg/. Официалният старт за участващите на място в Музея е в 17 часа на 3 февруари. В неделя, 5 февруари, ще бъдат обявени победителите. Оценяването ще става по стандартни критерии, а това което ще търси журито и ще донесе бонус точки на отборите са сюжети и персонажи в игрите, близки до Габрово и габровци – находчиви и пестеливи, предприемчиви, с чувство за хумор, както и присъствието на отличителни символи на града.

*
FFW е глобална агенция за дигитални платформи, която съчетава стратегия и дизайн – FFW създава завладяващи дигитални преживявания. С повече от 700 експерти в цял свят, екипът на компанията действам като навигатор за дигитални преживявания, на които редица клиенти се доверяват. Със седалище в Копенхаген, Дания, FFW е основана през 2000 и оттогава непрекъснато се разраства. Понастоящем има около 20 офиса в 11 държави , включително в САЩ, Германия, Франция и Великобритания. В България около 160 служители работят на четири различни места: София, Габрово, Велико Търново и Пловдив. Интердисциплинарни екипи, които работят за клиенти като Bitburger, Panasonic, Randstad, Pfizer и ZDF. В международен план сред клиентите на FFW са 21 от 2000-те най-големи компании в света. Компанията има амбициозни цели: Очаква се до 2025 броят на най-големите и клиенти в света да нарасне до 100. Тогава FFW ще бъде сред 100-те най-големи консултантски компании в света в областта на потребителското изживяване и mar-tech.


Кой е Сава Попов? Отключването на един архив
/8 декември 2022, Музей на хумора и сатирата/

Сава Попов (1914–1981) е писател, журналист, създател и главен редактор на вестник „Стършел“ в периода 1940–1941. Автор е на книгите „Дяволите в зимника“, „Дядо Господ по земята“, „Прости приказки“, но най-известното му произведение е „Хитър Петър“. Приживе е добре познат и ценен от своите съвременници в литературните и художествени среди.

Но защо днес не знаем нищо за Сава Попов?
Кои обстоятелства осигуряват памет за едни и забрава за други?
Каква е ролята на хората, работили в сянка до изявените и популярни автори за качеството на художествените им произведения?
Само „героичният“ живот ли може да бъде обект на изследвания, изложби или книги?

Заповядайте на 8 декември, четвъртък, от 18:00 часа на откриването на изложбата „Кой е Сава Попов? Отключването на един архив“ в зала 8 на Музея на хумора и сатирата в Габрово, когато чрез работата на кураторите Антон Стайков и Свобода Цекова ще имаме възможността да погледнем през различни призми и перспективи към отделните житейски и творчески епизоди от пътя на Сава Попов. И ще опитаме да потърсим отговорите на тези въпроси.

Входът е свободен, а изложбата ще остане в Музея до 30 април 2023.

Повече за изложбата вижте тук.


Представяне на фотоалбума „Строи се монумент”
/24 ноември 2022, Музей на хумора и сатирата/


По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, който бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”. Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.


Отворена позиция - Експерт събития/ музеен педагог
с направление “литература и книжен фонд”

Във връзка с изпълнението на проект „Адресът на сатирата – създаване на изложба от фонда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово и съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и експонирането й в реновирани пространства в Музея“, финансиран по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, съфинансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021,

Музеят на хумора и сатирата набира кандидати за длъжността Експерт събития / музеен педагог с направление “Литература и книжен фонд“.

Пълния текст на обявата ще откриете тук.


„Смехът и свободата“ - филм, посветен на половинвековната история
на Музея на хумора и сатирата

/Премиера - 3 ноември 2022, гр. Габрово/


На 1 април 2022 се навършиха 50 години от създаването на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Това бе повод, екипът на Музея и Българската национална телевизия да снимат документалния филм „Смехът и свободата“. За първи път на голям екран пред габровска публика, продукцията ще бъде представена на 3 ноември, четвъртък, от 18:30 часа в Зала Възраждане.

През половинвековната история на Музея в него се случват събития от национална и международна значимост, той е място за среща на някои от световните имена в сферата на комичното и сатирата в изкуството, литературата, театъра, киното. През годините са правени документални продукции, проследявали отделни моменти, но досега не бе създаван цялостен филмов разказ за историята на институцията и интересните личности, свързани с нея.

Филмът е базиран на проучване на режисьора Екатерина Минкова в архива на Музея, архивни кадри от филмите „Габрово се смее“, „Всички пътища водят към Габрово“, „Здравей, биенале“, „Габрово 75 – На своя земя“, „Меридиани на смеха“, „Светът според Тодор Цонев“ , интервюта с бивши и настоящи служители, интервюирани са и представители на журито и наградени творци от последното 25-то издание на биеналето, както и външни сътрудници на Музея.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община ГАБРОВО.

Посетете YouTube каналът ни, за да видите трейлъра.

***

СМЕХЪТ И СВОБОДАТА
Времетраене: 1:01:39
Вход свободен

Изпълнителен продуцент: Милен Иванов
Сценарий: Димитър Стоянович, Екатерина Минкова
Редактор: Милен Иванов
РТС: Юлиян Димитров
Оператор: Камен Колев
Режисьор: Екатерина Минкова
Анимация: FourPlus Studio


Откриване на изложбата D.I.Y. 2.0 на Георги Ружев

Заповядайте на 4 ноември, петък, от 19:00 часа на откриването на изложбата на Георги Ружев D.I.Y. 2.0 в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Следва парти, от 20:00, със сетове от автора: дръм енд бейс, електро трип хоп, пънк и ска.

Входът е свободен, а изложбата ще остане в Музея до 9 април 2023.

Повече за изложбата вижте тук.


Премиера на документалния филм „Смехът и свободата“

На 20 октомври от 19:00 часа в голямата зала на Регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала, София, ще отпразнуваме 50-годишния юбилей на Музея на хумора и сатирата в Габрово. С копродукцията на Българската национална телевизия и с екипа на Музея ще обърнем поглед назад, но и напред, за една качествена и критична оценка на случилото се досега, за едно още по-успешно бъдеще на институцията.

Половинвековната история на Музея на хумора и сатирата е изпълнена със събития от национална и международна значимост. Музеят се превръща в място за среща на някои от световните имена в сферата на изкуството, литературата, театъра, киното.

Във филмът са представени архивни кадри и интервюта с творци и хора, свързани с любопитната история на институцията. На премиерата ще имате възможността да се срещнете с екипа, създал филма, както и с част от участниците в него.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община ГАБРОВО.

***

СМЕХЪТ И СВОБОДАТА
Времетраене: 1:01:39
Прожекцията е в рамките на паралелната програма на Фестивала за свободен театър ACT 2022
Вход свободен

Изпълнителен продуцент: Милен Иванов
Сценарий: Димитър Стоянович, Екатерина Минкова
Редактор: Милен Иванов
РТС: Юлиян Димитров
Оператор: Камен Колев
Режисьор: Екатерина Минкова
Анимация: FourPlus Studio

Очаквайте и габровската премиера на 3 ноември, четвъртък, от 18:30 часа в Зала Възраждане.


Музеят на хумора и сатирата подкпрепя младежката инициатива
„С грижа и усмивка в Балкана“


От петък до неделя ще се състои първата част от инициативата „С грижа и усмивка в Балкана“, която Дирекция „НП Централен Балкан“ ще проведе в партньорство с музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово, по Програмата на Министерството на околната среда и водите „Младежи за околна среда“.

В инициативата ще се включат ученици от три габровски училища, част от Младежката доброволческа общност на Музея, които ще посетят Национален Парк „Централен Балкан“. В рамките на лагера, възпитаниците на Национална Априловска гимназия , Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” и СУ „Райчо Каролев” ще се включат в образователни и изследователски дейности, проведени на територията на парка и в хижа „Дерменка“.

Как климатичните промени се отразяват на биоразнообразието е основната тема на инициативата и за да се запознаят с нея, младите хора ще придобият знания за конкретни видове и местообитания. Ще бъдат насочвани и подпомагани дискусии по съпътстващи теми, като отговорно потребление, кръгова икономика, енергийна независимост, екологично и устойчиво земеползване.

В неделя ще бъде проведена доброволческа акция за почистване от отпадъци в района на хижата.


Шаржовете на Чакъров срещат публиката с емблематични фигури
от света на изкуствотоНа 13 октомври от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата е откриването на изложбата "Васил Чакъров - Чак. Шаржове, карикатури, колажи", курирана от д-р Ружа Маринска.
Васил Чакъров е художник, когото публиката познава предимно като живописец и график. Творбите в тази изложба обаче го представят в една по-малко позната светлина – тази на карикатурист, автор на шаржове и колажи.

Повече за изложбата вижте тук.


Нова временна изложба в Музея!


От 6 октомври до 13 ноември в Музея на хумора и сатирата може да разгледате 50-те най-добри карикатури от World Press Cartoon 2022. Заповядайте да се насладите на тази нова временна изложба в Музея!

Повече информация за изложбата, вижте тук.


О Б Я В А
за Счетоводител (съвместява служител: Човешки ресурси)


МУЗЕЙ „ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА“ – Габрово, обявява свободно работно място за длъжност Счетоводител – по заместване.

Основна цел на длъжността:

• Приема, съхранява и предава парични средства и води касова книга;
• Подготвя ведомост за трудовите възнаграждения и платежните документи и осчетоводява първичните счетоводни документи;
• Участва в инвентаризации на МОЛ;
• Контролира правилното оформяне на отчетните документи на МОЛ;
• Предава и получава оформени документи в обслужващите финансови институции, изготвя удостоверения и служебни бележки по изплатени възнаграждения, изпълнява и други конкретно възложени задачи, свързани с дейността.

Области на дейност:

• Организация и изпълнение на счетоводната отчетност на музея;
• Контрол върху приходите и разходването на финансови средства.

Изисквания към кандидатите:

• Минимална образователно-квалификационна степен: висше икономическо образование;
• Да не са осъждани за престъпление от общ характер по глава V и VI, раздел I от Особената част на Наказателния кодекс;
• Отговорност, организираност, умения за работа в екип;
• Компютърна грамотност.

Необходими документи за кандидатстване:

• Заявление – свободен текст;
• Автобиография;
• Копие на документ за придобито образование;
• Копия на документи, удостоверяващи трудовия стаж;
• Копия на документи, удостоверяващи квалификация (при наличие на такава).

Ние предлагаме:

• Основно стартово месечно трудово възнаграждение – 1000 лв; За служител: Човешки ресурси – допълнително възнаграждение от 177.50 лв.
• Платен годишен отпуск - 27 дни;
• Работа в амбициозен екип;
• Периодични медицински прегледи, организирани от работодателя;
• Работно облекло.

Място за подаване на документите:

Документите се приемат от 21.09.2022 г. до 21.10.2022 г. и на място в Музей „ Дом на хумора и сатирата, гр. Габрово, ул. „Брянска“ № 68.

Подборът на кандидатите за обявената длъжност ще се проведе на два етапа: подбор по документи и събеседване с допуснатите кандидати.

Допуснатите до интервю кандидати ще бъдат уведомени за датата, часа на започване и мястото на провеждане на интервюто на посочената от тях електронна поща.

По време на интервюто кандидатите ще бъдат оценявани по следните компетентности:

• Академична компетентност (първоначална професионална подготовка; учене през целия живот);
• Професионална компетентност (опит в работа с контрагенти и фискални устройства);
• Комуникативна компетентност и умения за работа в екип;
• Административна компетентност.

Лице за контакт: Ивелина Йонкова – 066806989

Предоставянето на личните данни е доброволно, тяхното обработване, ползване в процеса по подбор и съхраняване ще се извършва в пълно съответствие със Закона за защита на личните данни.

20.09.2022
Комедийно шоу - СМЯХ ПО БЪЛГАРСКИ

Кога: 30 септември, 18:00
Цена на билета: 10 лв
Телефон за резервации: 066 807 229

След като обиколи България и част от Европа, един от пионерите в стендъп комедията - Георги Николов - Жорони (познат от комеди триото Нема К'во), представя своето самостоятелно шоу - #СМЯХПОБЪЛГАРСКИ в „столицата на хумора“ – Габрово.

Домакинът на събитието също не е случаен – Музеят на хумора и сатирата.

Казват, че „от цялата душа, могат и смеят само благородните сърца*“. Може би това е причината Жорони да организира в рамките на по-малко от месец три представления с три различни каузи. Сумата от продадените билети за спектакъла в Габрово ще бъде предоставена за закупуване на нови издания за специализираната библиотека на Музея, която предстои да бъде реновирана и достъпна за всички в рамките на проект „Адресът на сатирата“**.

Елате, за да се потопите в магията на балканския, неподправен хумор...без капка цензура! Цели 70 минути ще бъде комично, иронично, на моменти лирично, със сигурност различно и 100% епично.

Темите в шоуто:

- БГ традициите
- Бебета, детство, родители
- Един баща и бисерите на дъщеря му
- Как да оцелееш в брака с рускиня
- Много се*с, по-малко се*с, никакъв се*с
- Венеция, гондоли, любов
- Студентската бригада, забранените сайтове и един щатски затвор
- Един българин в Сибир, ама като заврян зет
- Кой е испанецът Рикардо МарФин и защо е с Петя, и какво направи с българските жени
- БГ Черноморието, нудисткия плаж и случките там
- Български ТВ формати, гурме, влюбването, агресивният онлайн маркетинг
- Кино, олимпиада и още нещо...

---

Запознати твърдят, че след това шоу, усмивката Ви ще стане маалко по-широка.

Поради наличието на „пикантен“ хумор, шоуто не се препоръчва за лица под 16 години... освен ако не искат да пораснат доста по-бързо...

* цитат от Шандор Петьофи
** Проект „Адресът на сатирата – създаване на изложба от фонда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово и съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и нейното експониране в реновирани пространства в Музея“, финансиран по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, съфинансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021Гостуваме на OPEN BUZLUDZA 2022!

Ще ни откриете на фестивала OPEN BUZLUDZA 2022 в събота, 20 август, като в импровизирания павилион на Музея на хумора и сатирата ще си припомните за емблематичната ни изложба НОНУМЕНТ. Не сме пропуснали да вземем и мобилната изложба Карикатура от 25. Габровско биенале.

Естествено ще можете да закупите любопитни сувенири.

Освен това, всички, които досега не са успели да участват в радио-балета „Нонумент” - носител на национална награда ИКАР 2020 на САБ в категория „Съвременен танц и пърформанс“, ще имат възможността да го направят в неделя, 21 август от 11:30 часа, пред самия паметник Бузлуджа.

Очакваме ви!


ОБЯВА във връзка с набирането на кандидати за Ръководител на проект - работа на граждански договор


Във връзка с изпълнението на проект BG05M9OP001-2.004-0042 „Адресът на сатирата – създаване на изложба от фонда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово и съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и нейното експонирането в реновирани пространства в Музея“, Музей „Дом на хумора и сатирата“ - Габрово търси Ръководител на екипа за управление на проекта.

Изпълнителят:

- Носи пряка отговорност за изпълнение на административния договор за безвъзмездна финансова помощ и организацията на работата и изпълнението на функциите на членовете на екипа за управление на проекта;
- Организира, ръководи и контролира цялостната дейност на екипа в изпълнение на проекта;
- Организира цялостната дейност за управление на проекта и възлага индивидуални задачи;
- Отговаря за планиране на тръжните процедури, управление на рисковете, одобряване на графици за изпълнение на отделните дейности;
- Контролира подготовката на отчетните документи, които се отчитат в ИСУН 2020 и отговаря за своевременното отчитане на дейностите;
- Контролира спазването на времевия график за изпълнение на проекта и на всички дейности по проекта;
- Проследява напредъка по изпълнение на индикаторите и предлага корекции в случай на забавяне;
- Осъществява контакти с хора и организации, които са пряко въвлечени в изпълнението на проекта;
- Участва в подготовката и изпълнението на тръжните процедури;
- Отговорен е за комуникацията с партньора по проекта;
- Отговорен е за комуникацията с Програмния оператор;
- Подписва всички първични счетоводни документи и оригинали на фактури;
- Изпълнява и други конкретно възложени му задачи от директора на Музея във връзка с изпълнението на сключения договор за безвъзмездна помощ.

Минимални изисквания към кандидатите:

• Минимална образователно-квалификационна степен – магистър;
• Да притежават компютърна грамотност;
• Владеене на английски език;
• Да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер;
• Опит на ръководна позиция (ръководител или еквивалент) в изпълнението на поне един договор за изпълнение на проект, финансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове и/или Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство/Норвежкия финансов механизъм;
• Умения за работа с Информационна система за управление и наблюдение - модул за управление на договори и отчитане.

Възнаграждението за изпълнение на гражданския договор за действително отработеното и отчетено време по проекта, е на база часова ставка - в размер на 3.82 лв., в т.ч. осигурителните вноски за сметка на работодателя, в размер на не повече от 7334.40 лв. за целия период на договора - дата на приключване на договора за БФП 27.04.2024).

Необходими документи за кандидатстване:

1. Заявление за допускане до подбор;
2. Професионална автобиография;
3. Декларация, че лицето не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер;
4. Копия на документи, удостоверяващи придобитата образователно-квалификационна степен;
5. Копия на документи, удостоверяващи професионалния опит;
6. Копия от документи, удостоверяващи допълнителната квалификация - удостоверения, сертификати и др. (когато кандидатът притежава такива).

Подборът на кандидатите ще се извърши на два етапа: по документи и събеседване.
До втори етап от процедурата се допускат кандидати, представили в срок документи, удостоверяващи изпълнение на посочените минимални изисквания.
Документите се подават лично или чрез пълномощник в деловодството на Музея.
Срок за подаване на документи – 02.08.2022 г., до 16.30 ч. по Email: accountant@humorhouse.bg или в Деловодството. Допуснатите до събеседване кандидати ще бъдат уведомени за дата, място и час на провеждането му.
За контакт: 066806989 – г-жа Йонкова.
Предоставянето на личните данни е доброволно, тяхното обработване, ползване в процеса по подбор и съхраняване ще се извършва в пълно съответствие със Закона за защита на личните данни.

Информация за проекта:

Проектът на Музея „Дом на хумора и сатирата” и Норвежкият университетски колеж за зелено развитие (HGUt) е с продължителност 22 месеца с бюджет от 770 652.17 лв., от които 655054,33 лв. предоставени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство – Норвежки финансов механизъм - 2014-2021 г. и 115 597.84 лв. национално финансиране.
Включва ревитализиране на три музейни пространства, създаване на постоянна изложба от фонда на Музея с работно заглавие „Адресът на сатирата” и временна изложба адресираща ролята на сатирата в обществените процеси, създадена с участието на различни общности.
В създаването и представянето на изложбите е силно застъпено използването на иновативни технологии и средства, които осигуряват нов поглед към културното наследство, ангажиращо преживяване на публиките и въвличане на различни социални, културни и етнически групи и общности.
Партньорът разработва иновативна методология за създаване на изложби чрез общностно куриране. Организират се 4 обучения за музейни специалисти, които повишават компетентността им и подобряват качествено управлението на културно наследство от институцията.
В рамките на проекта Музеят създава нова библиотечна услуга, която ще осигури достъпност до уникалния му специализиран книжен фонд. Създават се две нови работни места в Музея за специалисти, които ще работят за привличане на нови публики. Разработва се предприемачески план със срок на изпълнение пет години.
За постигане на поставените цели и заложените резултати са предвидени 12 дейности. Чрез предвидената дейност за информация и публичност ще се повиши обществената осведоменост относно дейностите по проекта, Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ и приноса на ФМ на ЕИП 2014-2021 г. и държавите донори на национално, регионално и/или местно ниво.

Гостуваме на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ!
22-24 юли, 2022
И тази година гостуваме на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ.

Не пропускайте да посетите и изнесения ни музеен магазин, където и през трите дни на фестивала ще можете да си вземете за спомен традиционни и нетрадиционни габровски сувенири, както и специалната ни серия от 25. Габровско биенале.

На 23 юли от 15:00 до 16:00 часа ще сме в младежката зона с настолната игра Terra Futura.

В нея, нашите партньори от Българска фондация Биоразнообразие, повдигат въпроса за климата и бъдещето на планетата.

Очакваме ви!

Участието ни в УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ е част от съпътстващата програма на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството с тема „Икономия на средствата“.

---

Темата за климатичните промени и техния ефект върху хората и природата все още остава неразбрана в обществото ни. Сложните процеси в климатичната система често не могат да бъдат обяснени разбираемо, а осъзнаването на причинно-следствените връзки понякога изисква специални компетенции. Екипът на Българска фондация Биоразнообразие и проект Climate Game On иска да промени това по един нетрадиционен начин – чрез игра, която провокира размисъл по темите за природните ресурси и околната среда, производството и консумацията. Игра, която е подходяща е за деца и младежи над 10 години, предизвиква участниците да изградят своя собствена стратегия и търсят нееднозначни отговори. Именно с настолната „Тера Футура“ – Земя на бъдещето, БФБ се опитва по разбираем начин да покаже важността на грижата за природата и да достигне до най-широк кръг от хора.

Има много начини да изградите своята икономика. Можете да поемете по бърз маршрут, водещ до голямо замърсяване, или можете да предприемете по-малки стъпки, но с грижа за природата. В началото на всеки ход ще избирате карта и ще я поставяте на вашата територия. Това ще активира всички карти в колоната и реда, в който сте поставили новата карта. Така че помислете два пъти къде ще поставите една от тях и как искате да се развивате.

Замърсяването е критичен компонент на играта. Използването на международен транспорт и ускоряването на производството ви може да ви донесе ресурси по-бързо, но създава високо замърсяване, което може да блокира вашите карти и дори да ви попречи да спечелите някои от вашите ресурси. От друга страна, внимателното му използване може да доведе до победа.

Играта приключва, когато всички играчи изградят своята територия от 9 карти, в мрежа от 3 ? 3. В края, всеки играч активира своята територия за последно, но този път въз основа на тайната карта за точки, която притежава. Играчите получават точки за победа на база на ресурсите и стоките, които са придобили по време на играта, а бонус точки се печелят от събраните „тайни карти“.

Опитайте се да бъдете по-ефективни от опонентите си, да развиете своята кръгова икономика и да спечелите играта.

Дизайнер: Petr Vojtech
Художник: Jindrich Pavlasek
Издатели: Albi; Albi Polska; Time Slug StudioПтиците около нас - градска обиколка за наблюдение на птици в централната
част на Габрово с Българско дружество за защита на птиците

22 юли, 2022
Кога: от 11:00 до 13:00
Стартова точка: Пред Музея на хумора и сатирата
Вход: Свободен

Присъединете се към нас за градска обиколка за наблюдение на птици в централната част на Габрово с експерт от Българско дружество за защита на птиците (по поречието на реката).

Ще наблюдаваме птици, за някои от които дори не сме подозирали, че обитават центъра на Габрово. Препоръчително е участниците да носят бинокли, ако имат възможност. Започваме в 11:00 часа със сборен пункт пред Музея на хумора и сатирата, след което ще се отправим към централната градска част - там където река Синкевица се влива в река Янтра, като самото наблюдение ще продължи около 2 часа.

Събитието е част от съпътстващата програма на 25. Биенале на хумора и сатирата в изкуството с тема „Икономия на средствата“.Соларни дни в Габрово с „Грийнпийс“ – България
15 - 17 юли, 2022
Начало: 15 юли, 20:30
Място: Музей на хумора и сатирата
Вход: Свободен

Заповядайте между 15 и 17 юли на нашия соларен уикенд. Ще можете да гледате прожекция на филма на Patagonia – We the Power, посветен на енергийни общности в Европа, да се насладите на концерт, захранен с енергия от слънцето, да рисувате заедно с децата си и да се включите в разговори за това как сами да произвеждаме енергия от възобновяеми източници и да бъдем енергийно независими.

***
Събитието е част от съпътстващата програма на 25-ото Биенале на хумора и сатирата в изкуството с тема „Икономия на средствата“. Всички дейности ще се проведат в Музей „Дом на хумора и сатирата“, който отбелязва своята 50-годишнина и ще са със свободен вход.

Събитието също така е част от кампанията на „Грийнпийс“ за забрана на рекламите на изкопаемите горива. Подкрепете петицията сега: https://act.gp/Ban-Fossil-Fuel-Ads-Sponsorships.

КРАТКА ПРОГРАМА ПО ЧАСОВЕ:
Петък
20:30 Откриване с прожекция на документалния филм We the Power и тематична дискусия
Събота
10:00 – 13:00 Соларно кафене на тема „Енергия от покрива“
16:00 – 19:00 Дискусия как да си направим енергиен кооператив
20:30 Соларен концерт на суинг група Wet Pebbles + DJ set by ELEN
Неделя
10:00 – 12:00 Занимания за деца и родители: слънчеви рисунки и по-ниски сметки

ПОДРОБНА ПРОГРАМА

ПЕТЪК, 15.07, 20:30
Ще открием събитието с прожекция на документалния филм WeThePower, а след него ще направим и кратка тематична дискусия. Той разказва историите на различни общности от Европа, които отнемат властта от големите енергийни компании, за да я върнат в ръцете на хората. Филмът проследява историите на приятели, семейства и визионери, които разрушават бюрократичните ограничения пред себе си, за да произвеждат сами енергията, която им е необходима.

СЪБОТА, 16.07
В събота сутринта, от 10:00 до 13:00, ще разговаряме за енергийната независимост и възможностите пред хората да се обединяват, за да я постигнат, а следобед, от 16:00 до 19:00 ще ви разкажем какво е енергиен кооператив.

След това, от 20:30 ч. ви очаква концерт на група Wet Pebbles, която изпълнява музика в стил суинг и боса нова, популярни песни в поп-суинг аранжимент. Артистите също така пишат авторска музика и импровизират на сцената. Инструментите на групата ще бъдат захранени от нашата преносима соларна система.
Слънчевите артисти, които ще се погрижат за доброто ни настроение в събота вечер, са:
Бояна Желязкова – цигулка и вокал
Невена Григорова – барабани и вокалевена Григорова – барабани и вокал
Teddy Velvet – електро-акустична китара и вокал
Данаил Брезов – бас

Вечерта ще завърши с DJ сет от ELEN с подборка трип-хоп, R&B и лека елетронна музика.
Елен е позната с различните си творчески превъплъщения и активности. Тя е част от диджейския колектив на Melformator и освен участията си с проекта, нейното име се свърза с artnewscafe, FLUCA - Austrian Cultural Pavilion, Kapana Fest, Wakeъп, Кръгче, BLENDER, ПРОГГ+, White House, Oh, Sunday! и други.

НЕДЕЛЯ, 18.06
Неделната сутрин, от 10:00 до 12:00 ч., ще бъде посветена на рисуване за деца на тема „Енергия от слънцето“ с Елиза Ковачева-Цокова от художествена школа „Елиза арт“. Родителите са поканени на соларно кафене, на което ще си говорим как да намалим сметките си, като използваме възобновяема енергия. Рисунките на децата ще бъдат изложени за две седмици в Дома на хумора и сатирата като част от постоянната изложба „Град Градина“.

ТРАВМА И ТРИВИЯ - Представяне на арт книга на Невена Екимова
30 юни, 2022

Начало: 18:00
Място: Музей на хумора и сатирата
Вход: Свободен

Заповядайте пред Музея на хумора и сатирата на 30 юни от 18 часа на питие, музика и разговор с авторката. Можете да закупите книгата на място. Вход свободен!

***
Съдбовното и баналното се оглеждат едно в друго в "Травма и тривия" - най-новото печатно издание на художничката Невена Екимова.

В двуцветно изпечатаната на ризограф книжка, ръчно изработена от рециклирана хартия, текстове в документален стил и стихотворения за възрастни си партнират с фантасмагорични илюстрации от странна приказна вселена. Авторката изследва визуалните и смислови възможности, които предлага комбинацията текст-изображение, за да създаде напрежение между външния и вътрешния свят на своите герои. Сред вдъхновенията й са стендъп комедията, меметата, детските книжки с картинки и японското аниме. Най-голяма заслуга за "Травма и тривия" обаче имат ежедневието и близкото обкръжение на авторката, които по-добре от всичко успяват да онагледят трагедията, комедията и абсурда на живота.

"Травма и тривия" е третата собственоръчно издадена книга на Невена Екимова. Печатана е в No Point Atelier, с. Баланите. www.nopointatelier.com

Проектът се реализира с финансова подкрепа от Национален фонд Култура.

***
Невена Екимова е художничка, която живее и работи в родния си град Габрово. Учи съвременно изкуство и филм в Норвегия и Исландия, завършва Художествената академия в Гьотеборг, Швеция. Освен че участва в изложби и издава книги, Невена често си сътрудничи с публични организации за създаването на мащабни интерактивни инсталации за деца и възрастни.

www.nevenaekimova.com
Instagram: @kakalelkaУстойчиви практики в дизайна и модата: издание Габрово
25 юни, 2022
Начало: 16:00
Място: Музей на хумора и сатирата
Вход: Свободен

Устойчиви практики в дизайна и модата е серия от дискусии и презентации в пет български града - Русе, Бургас, Габрово, Варна и Пловдив - по инициатива на Институт Лист - Унгарски културен институт в София. Студио Комплект са съорганизатор и партньори в проекта като куратори и водещи на дискусиите. Събитието запознава широката публика с разнообразни практики, които формулират важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация. На фокус са иновативните и по-близки до природата модели за добиване на суровините и тяхната употреба. Всеки един от избраните български градове е домакин на дискусия по темата устойчивост с двама гост лектори от Европа, както и на пътуваща изложба с примери за устойчиви модни и дизайнерски марки от страните на Вишеградската група.

В Габрово с презентация и включване в дискусия участват:

Katalin Huszar от Унгария се определя като CMF дизайнер, а именно защото прилага хибриден начин на работа, съчетавайки в практиката си фокуса върху цветовете, материалите и нужния финиш. В момента тя е базирана в Барселона и работи за автомобилната индустрия. Като приоритет за себе си тя определя изграждането на концепции за бъдещето в сферата на дизайна и експеримента с нови материали, изследователската дейност и сътрудничеството с експерти от други области. Един от проектите, които дизайнерката активно развива през последните години е notjustuseless. Идеята е да се събират използвани пластмасови сламки в централни градски части с много заведеният и от тях да се създадат нови обекти, инсталации и текстури. Така чрез дизайнерската намеса отпадъците получават нов живот.

Prasklo е младо студио за арт-дизайн от Прага на художничката Petra Svejdarova и Klara Vaculikova, която се занимава с менажирането на марката. Petra Svejdarova създава уникални вази от стъклени или кристални отпадъчни материали и суров бетон. Празни бутилки от барове, стъклени съдове от антикварни магазини или кристални парчета от престижната бохемска стъклария, предназначени да бъдат изхвърлени за дребни дефекти - авторката ги събира, напуква ги с огън и студена вода. Тя оформя стъклото в ласкави творения, подчертавайки красотата на стъклото като благороден материал, който заслужава да бъде поставен на бетонен пиедестал. Петра създава с ръцете си всяка ваза индивидуално като скулптура и всяка една е уникална.Представяне на книгата „Сан сан, Япония“ от Юлияна Антонова
21 юни, 2022
Начало: 18:00
Място: Музей на хумора и сатирата, Зала на жирафите
Вход: Свободен

„Сан сан, Япония“ е посветена на любовта. Не тайнствената и не мечтаната. Онази – разпознаваемата, простичката, сърдечната, уловимата, видимата. Без усложнен процес на дешифриране на чувството. Интересувам се от чувствата на японците.
Несъзнателно се стремя да се срещам и да разговарям с обикновените хора тук. Това са моите уроци на отношение на добрия индивид към света и околните.
Учтивост, елегантност в изказа, финес, преклонение пред тихата елегантност, всичко това е „мияби“ – един от най-старите традиционни идеали, които ще откриете в общуването с моите герои. При тях липсва грубост, преднамереност, иронизиране.
Срещам ги навсякъде, учат ме да остарявам бавно и красиво, да чакам спокойно, защото „истинското търпение е да се търпи нетърпимото“ с достойнство. Споделени от тях истории предавам в „Сан сан, Япония“. – Юлияна Антонова-Мурата

***

Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, след което немска филология и психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е преподавател в Медицинския университет в София. Като дългогодишен дипломат и съпруга на японец тя има възможността да живее на различни места по света – Германия, Русия, Англия, Китай, които опознава с любопитство и описва с любов. Има дипломатически специализации в Индия и Хърватия. Сърцето й обаче завинаги остава в Япония, където живее и до днес със семейството си.
Авторката е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух. Талантът да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението да говори с хората така, че да разкрият дълбините на сърцата си и дарбата да го опише изящно като в японска гравюра, превръщат книгите „Моши моши, Япония“ и „Уки уки, Япония“ в бестселъри.

Книгата ще може да бъде закупена на място. Имате възможност да получите личен автограф.Стефан Вълдобрев представя „КНИГА ЗА ПЕСНИТЕ“ в Музея на хумора и сатирата
16 юни, 2022Начало: 18:00
Място: Музей на хумора и сатирата, Зала на жирафите
Вход: Свободен

Книгата е нещо повече от музикална биография на твореца. Тя е своеобразен мост от чувства и случки, преплетени в едно, които ни отвеждат до една човешка територия. В нея ни е позволено да бъдем точно такива, каквито сме - уязвими търсачи на щастие, хранещи се с музика и изкуство.

„Книга за песните”, издание на Книгомания, е първа книга на Стефан Вълдобрев, която може да се определи като литературен албум от текстове, поезия и биографични истории. В нея той се проявява като умел разказвач, описвайки честно, чувствено, без маниери и преструвки творческия процес по създаването на 41 песни, като се обхваща периодът от 80-те години до днес.

Изданието повежда читателя на една вълнуваща разходка: как от случайно хрумване, срички, каламбур или произволна словесна или музикална фраза, пречупена през контекста на обществените събития и през призмата на личния живот на артиста може да се създаде хит.

Очаквайте още и изпяване на подбрани за случая песни с акустична китара, не без помощта на публиката.

Стефан Вълдобрев издава „Книга за песните“ по случай своя 50-ти юбилеен рожден ден през 2020 г. по време на пандемията. Но представянето на произведението 2 години по-късно няма да е обичайното. Творчество на Стефан Вълдобрев може да се усети с една определена настройка на сетивата, затова се подгответе за вълнуващо преживяване, което ще ви докосне по различен начин.

Ще можете да закупите „Книга за песните“ на място и да получите автограф от Стефан Вълдобрев.Нашата кауза е българската природа
4 юни, 2022Начало: 10:30
Място: Музей на хумора и сатирата, Зала на жирафите
Вход: Билет за Музея

Ден преди Световния ден за опазване на околната среда, на 4 юни, събота, нашите приятели от Зелени Балкани и Спасителния център за диви животни ще гостуват в Музея на хумора и сатирата с два уъркшопа и кинопрожекция, насочени към опазването на българската природа. Събитията са част от съпътстващата програма на 25-тото Габровско биенале.
От 10:30 продължаваме с презентация на Спасителния център за диви животни и курс по оказване на първа помощ на животни с водещ д-р Руско Петров.
От 13:30 за най-малките предстои забавна работилница посветена на санитарите на дивата природа – лешоядите, включваща презентация, интерактивни мащабни пъзели и игри. Компания на участниците ще правят макети на диви животни в реални размери.
От 15:00 е прожекцията на „Хроника на една сбъдната мечта“. Филмът е епизод от документалната кинопоредица на Зелени Балкани и Фонд за дивата флора и фауна, отразяваща етапите от реинтродукцията на три, от четирите вида лешояди у нас – белоглав, черен и брадат. Основен герой в повествованието е черния лешояд (Aegypius monachus), познат и под прозвището „картал“. Филмът е с английски субтитри.
Очакваме ви!

---
Зелени Балкани е национална нестопанска организация, работеща в обществена полза за опазване, изучаване, възстановяване и управление на биологичното разнообразие на България и Балканския полуостров.
Опазването на редки и застрашени от изчезване видове е сред основните приоритети на Зелени Балкани.
Работата на Зелени Балкани е насочена към:
• преки консервационни дейности за опазване на видовете;
• ограничаване на лимитиращите фактори, водещи до изчезването или намаляването на популациите на видовете;
• опазване на местообитанията на видовете;
• провеждане на мониторинг за състоянието на популациите на редки видове;
• разработване на Планове и Стратегии за опазване на видовете;
• подобряване на законодателството, свързано с опазването на видовете;
• създаване на капацитети за опазване и изследване на биоразнообразието;
• подпомагане осъществяването на контрол от страна на отговорните институции върху заплахите за видовете, свързани със закононарушения;
• образователни и информационни дейности, насочени към повишаване на екологичната култура на хората и осигуряването на подкрепа за природозащитните дейности. Приоритет в работата на Зелени Балкани е опазването на редките видове птици. Това е свързано с факта, че голяма част от застрашените видове са именно птици, както и че голяма част от специалистите в организацията са орнитолози.
Д-р Руско Петров - Ветеринарен лекар, Оперативен управител на Спасителния център за диви животни в Стара Загора, Отговорник доставки, Сътрудник прием пациенти и реанимация.
Руско е оперативния управител на Спасителния център. Той, също, отговаря за доставките на храни и материали за дейността на Центъра, а те са толкова разнородни и трудно откриваеми в нашата действителност, че е цяло изкуство да се справяш успешно с тази задача. Освен с доставките, Руско работи в Реанимацията. Благодарение на него Центъра разполага с десетки доброволци "под ръка", дейност, която преди появата му е доста изоставена. Заедно с това той поема и координира голяма част от сигналите на намерени или ранени диви животни, постъпващи в Центъра.Климатични кризи: изкуство и активизъм
23 май, 2022

 

Начало: 17:00
Място: Музей на хумора и сатирата
Вход: Свободен

Визуалният ни разказ ще ви разкрие някои от най-вълнуващите проекти на съвременното изкуство, посветени на природата и взаимодействието ни с нея.
Мащабни, откровени, дръзки, иронични – примерите разказват за сложните взаимоотношения между човека и заиобкалящата го среда, чийто културен образ е синтез от разносъставни възгледи.
От одушевена и благородна „майка природа“ до безжизнена съвкупност от ресурси, разбирането за нея дефинира хода на бъдещето ни.
Затова и съвременното изкуство реагира ярко и интензивно като изследва тези процеси, предлагайки необикновени идеи и перспективи за размисъл.

Лектори на събитието са изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today (www.ARTandCulture.today).ПОБЕДИТЕЛИТЕ В 25. ГАБРОВСКО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА


Щастливи сме да обявим носителите на наградите в 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството.

Раздел Съвременно изкуство

От 39 произведения на 37 артисти, избрани от жури в състав Даяна Кембъл Бетанкур, Лука Ло Пинто и Юнг Ма,

Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство се присъжда на:

Даша + Жанар (Дария Пугачова и Жанар Берекетова) от Украйна и Русия За пърформънс, видео документацията Камъни

 

 

 

Награда на град Габрово за млад обещаващ автор се присъжда на:

Денис Шантар от Украйна За апликацията с намерени/събрани платове Пишман славянин 

 

 

 

 

 

 

 


Почетно споменаване:


Елинор Аурора Осгор от Норвегия За анимационния филм Пропуснати връзки
 

 Раздел Карикатура

От 81 карикатури на 69 карикатуристи, избрани от жури в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нилс Бо Бойесен и Райма Супрани,

Голямата награда Златен Езоп в раздел Карикатура се присъжда на:

Ивайло Цветков от България Без заглавие, пастел, гваш
 

 

 

 

 

 

 

 
Награда за карикатура се присъжда на:


Олекси Кустовски от Украйна Сеяч, смесена техника

 

 

 

 

 

 

 

 Честито на победителите!

 


25. ГАБРОВСКО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА - ОТКРИВАНЕ
20-24 май, 2022

20 май, 19:00 часа: Официално откриване на изложбите и награждаване на участниците
20 - 24 май 2022 - събития по повод откриването
Изложбите продължават до 30 септември 2022.


Темата на тазгодишното издание е „Икономия на средствата”.
645 художници от 77 държави изпратиха 1 100 творби, от които журито избра за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в изложбата в раздел „Карикатура” и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство.
Третата изложба, курирана от художника Олав Вестфален и озаглавена „Тренинг за чувствителност”, представя 18 художници от 9 държави.

Церемонията по откриване на изложбите и награждаването на лауреатите ще се състои на 20 май 2022 от 19.00 часа в Музея на хумора и сатирата – Габрово, а събитията по откриването продължават до 24 май. Не пропускайте да запазите тези дати в календара си!

Акценти в програмата 18 - 24 май:

18 май Гьоте институт, София 18:30 - Откриване на паралелна част от кураторската изложба „Тренинг за чувствителност“, куратор: Олаф Вестфален

20 май Музей на хумора и сатирата, Габрово 19:00 - Откриване на изложбите и награждаване на участниците, последвано от тур в Биеналето и DJ парти с Аннна и Васил Владимиров

21 май 18:30 - 20:30 Габровски карнавал с тема: „Кот доди - гад доди“

23 май Музей на хумора и сатирата, Габрово 17:00 - Климатични кризи: изкуство и активизъм Лекция на изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today

24 май Музей на хумора и сатирата, Габрово 12:00 - 18:00 - Ritual Gatherings Festival & Forum гостува на 25. Габровско биенале. Дневно парти с много музика и среща-разговор за екологични дейности и добри практики

18, 19 и 21 май 20:30, Депо за неопасни отпадъци, Габрово - Премиера на танцово-театралния имърсив спектакъл „Последният залез“

Биеналето се организира от Музея на хумора и сатирата с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата.


РАЗКАЗИ ЗА МАСА | Представяне на новата книга на Стоян Николов-Торлака

22 май, 2022


 

 

 

 

 

Начало: 11:00
Място: Зала на жирафите
Вход свободен

Пътува ли ви се до вълшебно място, където българският дух е жив и непроменен, такъв, какъвто може да бъде открит в старите книги? Ако отколешните времена ви липсват или ви изпълват с любопитство, билетът за тях се крие в света на Диви дол. Макар и измислено място, то е и всяко село и малко градче по българските земи, за което се сетите. Там времето тече бавно и еднообразно, а всеки ден се случва нещо, за което се говори с месеци.

Нелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са “Разкази за маса” - новата книга на Стоян Николов-Торлака. За онези от вас, които се сблъскват с името му за пръв път, ще кажем, че дебютира като автор през 2014-та със „Северозападен романь“. Дотогава нищо подобно не е излизало от печат на българския пазар: книга, изцяло написана на диалект - от диалозите до авторовия текст. По образование историк, Стоян Николов се чувства в свои води, разказвайки за миналото. Торлака сам издава литературата си. „Попов мост“ е неговото издателство, което се грижи за това книгите му да видят бял свят.КОРИЦИТЕ НА ПРАС ПРЕС | Изложба на карикатуристите от Прас Прес
Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов

19 май, 2022


 

 

 

 

 

Начало: 18:30
Място: Галерия Орловска 10

Прас Прес стана на пет, все още невъзпитан, млад и дързък. Липсват му първите седем, ще кажат ехидно кибиците. Така си е, ще кажем примирено ние. Но я елате на 19-ти май в галерия Орловска 10 да видите какво не му липсва на рожденика. Не му липсва хъс и упоритост да ви убеждава пет години в несъстоятелността на политическия ни елит. Не му писна да ви дърпа до ръба на локвата, където се плацика демокрацията ни. И не престана да ви призовава да отстоявате вашата и нашата свобода. И хич не се умори да ви поднася на тепсия всяко лицемерие, наглост и лъжа, дошли от който и да е по света и у нас.

Заредени са 30 легендарни, майсторски изпълнени корици на Прас Прес, висящи на стените на гостоприемната галерия и копнеещи за вашите адмирации. Не тези на силните на деня, а на вашите адмирации. Защото пет години бяхме заедно и ще бъдем така и занапред. Карикатуристите на Прас Прес Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов ви канят на 19-ти в галерията. Елате ги вижте, може и да купите, може и да не харесате, а пък те може и да почерпят.ПЕРФЕКТНАТА ДЕФОРМАЦИЯ | Лекция на Чавдар Николов
19 май, 2022


 

 

 

 

 

Начало: 17:00
Място: Зала на жирафите
Вход свободен

Карикатурата се появява през 16 век, като забавление в ателиетата на художниците от Рим и Венеция. Съзнателната деформация на видимите недостатъци на човешкото лице, се запазва и развива до ден днешен, като се развива обособено като отделен жанр в карикатурата. Ние го наричаме шарж от френското charge, a британците го наричат caricature, за да го отделят от ситуационната карикатура , която за тях е cartoon. „Целта на карикатурата е както целта на всяко изкуство – да разкрие истината за нас. Но карикатуристът го прави чрез перфектна деформация, а художникът - по пътя на перфектната визуализация“ думи на Анибал Карачи, дал първата формулировка що е карикатура.

Във втората от серия лекции, посветени на карикатурата, Чавдар Николов ще говори за развитието на карикатурният портрет от 16 век до наши дни:
1. Италия. Карачи,Бернини, Занети, Геци;
2. Влиянието на „физиогномиката“ върху развитието на карикатурата през 18 в. Де ла Порта, Льо Брюн, Филипон, Домие, Андре Жил;
3. Британският принос “Vanity Fair” на Пелегрини, американското продължение на “Vanity Fair” – Алфред Фрю, Паоло Карето, Ралф Бартън. Титаните на деформацията от 20 век във Великобритания Джералд Скарф, Роналд Сърл, Рарф Стедман;
4.Българският модел – Ал. Божинов, Ал. Добринов, Д. Донев, Ст. Десподов.INTRO TO SENSITIVITY TRAINING | Съпътстваща изложба към 25. Габровско биенале
18 май, 2022


 

 

 

 

 


Куратор: Олав Вестфален
Начало: 18:30
Място: Галерията на Гьоте-институт България

Тази изложба представлява предистория и въведение в Sensitivity Training, една от трите изложби, които предстои да бъдат представени на 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата, което ще се проведе между 20-и и 24-и май 2022 г.

Тазгодишното издание на Габровското биенале поставя акцент върху темата "Икономия на средства" и е посветено на екологични и икономически проблеми като намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме, оперирайки като цивилизация, изправена пред социален и екологичен катаклизъм. Именно в този контекст Sensitivity Training се фокусира върху основните социални нагласи, които могат да бъдат толкова голяма част от проблема, колкото и това, което изгаряме, какво ядем или кого караме да върши мръсната ни работа.

Макар че всички творби във "встъпителната" изложба в Гьоте-институт използват хумор, те представляват доста различни художествени подходи, вариращи от карикатурни и гротескни до емоционално натоварени и психологически сложни, като по този начин анонсират някои от темите и модалностите на по-голямата биенална изложба. Надяваме се, че те ще ви накарат да искате да видите още творби на тези художници и техните колеги в Габрово.

Междувременно, заповядайте в галерията на Гьоте-институт България, където ще бъдат изложени работи на артистите: Кашя Фудаковски, Camp Solong (Дафна Меймон и Итън Хейс-Чут), Лаура Пиентка и Олав Вестфален. Селекцията включва видео и арт инсталации, керамика и карикатури, които боравят с инструментите на гротескната или "абсолютната" комедия под една или друга форма.

* Информация за откриването на биеналето: https://www.facebook.com/events/352193683397213/
* Подробности около 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата: https://biennial.humorhouse.bg/
*Повече за участниците в съпътстващата изложба в Гьоте-институт България: https://www.goethe.de/ins/bg/bg/ver.cfm?event_id=22955979РАДОЙ РАЛИН – НАЧИН ДА ОЦЕЛЯВАМЕ БЕЗ ДА СЕ СНИШАВАМЕ
12 май, 2022


 

 

 

 

 

Начало: 18:00
Място: Музей на хумора и сатирата, Зала на жирафите, етаж 2
Вход свободен

Когато преди 50 години Стефан Фъртунов налива основите на Дома на хумора и сатирата в Габрово, той вгражда в съзиданието крилатата мисъл на Радой Ралин: „Светът е оцелял, защото се е смял”.
Пет десетилетия по-късно вдъхновеното от сатирика и съграденото от визионера продължава да разнася славата на Габрово по цял свят.На 12 май от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата габровската публика ще има възможността да се запознае с поуките на Радой Ралин за това как да оцеляваме без да се снишаваме. Трябва само да се отзовете на поканата ни и да станете част от събитието, на което ще представим литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин „Просто живях” и фототипното издание на изгорената книга „Люти чушки”.
Пътеводители във вашето странстване из историята и литературата ще бъдат Росица Чернокожева и Кин Стоянов.
---
За „Просто живях...” Литературна анкета с Радой Ралин”:
Литературната анкета с Радой Ралин "Просто живях..." на издателство „Боян Пенев“ е много ценна и интересна от психографска и дори психоаналитична гледна точка. Тук е целият душевен свят и на анкетирания Радой Ралин, но и на анкетиращия Вихрен Чернокожев. Тук двамата разкриват своя интелект, своята чувствителност, своите усети, своите идеи. Тук са две личности в един доверителен диалог. Радой Ралин - изключително широко скроен, винаги с ясна гражданска позиция, с неговата житейска и творческа Одисея, и Вихрен Чернокожев - ерудиран и почтен, с не по-малко дързост към предизвикателствата.
Това е анкета, която се чете на един дъх; захванеш ли я - няма оставяне. Това е "възстановка", представителна извадка на няколко поколения живот. Тя би могла да бъде повод и за по-сетнешни литературноисторически и психографски изследвания.


На снимката: Стефан Фъртунов и Радой РалинПОСЛЕДНИЯТ ЗАЛЕЗ
18, 19, 21 май, 2022


 

 

 

 

 

Начало: 20:00
Място: Регионално депо за неопасни отпадъци - Габровo
Представленията са със свободен достъп с предваритeлна регистрация.
Запазете билета си тук: https://bit.ly/37Rtrkp

„Последният залез” е танцово-театрален имърсив (immersive – потапящ) спектакъл с режисьори Коста Каракашян, Антония Георгиева (Studio Karakashyan, България) и Carlos Aller (Frantics Dance Company, Германия), чиято премиера ще бъде през май в рамките на официалната програма на 25-ото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата с тема „Икономия на средствата”, в партньорство с Музей „Дом на хумора и сатирата”, „Грийнпийс“ – България, Екологично сдружение „За Земята”, Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово, Гьоте-институт България, Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала” и Plentix.

Представленията на 18, 19 и 21 май ще се състоят на открито из пространствата на Регионалното депо за неотпасни отпадъци - Габрово, което се намира на 10 минути с транспорт от центъра на града. Артистите ще преведат публиката през различните пространства на Депото по залез слънце, като освен визуалното, сетивното преживяване ще бъде водещо, потапяйки всички в едно дистопично бъдеще, в което не сме се обърнали към устойчиви източници на енергия навреме. Като наши зрители, моля имайте готовност да се движите и да гледате изпълнението на крак.

Темата за отрицателното влияние на изкопаемите горива и експлоатацията им ще бъде представена чрез дистопичен портрет на бъдеще без устойчива енергия, но и с всичките негативни ефекти върху въздуха и човешкото здраве, които вече са реалност в България.

Идеята, обединяваща екологията и танца, произлиза от работата на Коста Каракашян и Ангел Бондов („Грийнпийс“ – България) по време на уъркшоп за артисти и еколози, организиран от Музей „Дом на хумора и сатирата” в Габрово.

„Последният залез” е ко-продукция с Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства” и Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала”.

Компаниите за изкопаеми горива използват рекламата и спонсорството, за да представят дейността си в благоприятна светлина, докато всъщност продължат да работят постарому с разрушителен ефект за хората, околната среда и климата. Те използват рекламни трикове, които представят изкопаемите горива като „чисти“ и безопасни за здравето ни, като прикриват факта, че именно те допринасят за задълбочаването на климатичната криза.

Проектът „Последният залез” застава зад кампанията на „Грийнпийс“ за забрана на рекламите и спонсорството от компаниите за изкопаеми горива. Целта е до октомври тази година да съберем един милион подписа на граждани от Европейския съюз, като за България необходимият брой подписи е 12 000. Тази подкрепа ще задължи Европейската комисия да разгледа законодателното предложение да забраним рекламите и спонсорството от компании за изкопаеми горива, подобно на забраната за реклама на цигари заради вредните им ефекти върху здравето.

Подрепете кампанията тук: https://act.gp/ban-fossil-fuel-ads-dance

Творчески екип:
Режисьори: Антония Георгиева, Коста Каракашян, Карлос Айер
Изпълнителен продуцент: Деляна Ангелова
Хореографи: Коста Каракашян & Карлос Айер
Драматург: Антония Георгиева
Танцови артисти: Александър Цеков, Искра Дукова, Искра Даскалова, Кръстьо Методиев, Александра Тальокова, Сюзън Георгиева, Биляна Цолова, Селене Мартинез Жирон, Карлос Айер
Творчески консултант: Диего де ла Роса
Сценограф: Борис Далчев
Костюми: Пола Попова
Композитор и звуков инженер: Георги Атанасов
Фотограф и оператор: Борис Урумов
ПР & Маркетинг: Тодор Бърганов
Графичен дизайн: Хасан Халилов

Консултанти - Грийнпийс: Ангел Бондов, Габриела Петкова, Меглена Антонова, Десислава Микова, Божидар Николов50 ГОДИНИ МУЗЕЙ НА ХУМОРА И САТИРАТА
1 април 2022: Ден на отворените врати

 

 

 

 

 

 ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА


11:00  КАК ГАБРОВО СТАНА СТОЛИЦА НА ХУМОРА*
Откриване на новата експозиция, зала 2

12:00 – 13:30  ПРИЕМАНЕ НА ПОЗДРАВЛЕНИЯ И ОФИЦИАЛНИ ГОСТИ
Зала на жирафите

16:30  СВОБОДАТА ДА ОСМИВАШ
Лекция на Чавдар Николов, зала 7А

18:00 НЕПОРОЧНИТЕ МОМИ
Откриване на изложба политически шаржове на карикатуристите от Прас Прес Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов., зала 7

19:00 – 20:00  КОНЦЕРТ НА БЛУС РОК ГРУПАТА "THE BLUE JAM WAYS"
Зала на жирафите

През целия ден най-малките ни почитатели могат да участват в играта НАРИСУВАЙ МИ ШЕГА.

*Изложбата „КАК ГАБРОВО СТАНА СТОЛИЦА НА ХУМОРА“ се реализира с финансовата подкрепата на Министерство на културата.
Дарители: "Плам Пласт" ООД, Николинка Хинкова, "Търтей консулт" ООД, АМК ЕООД Габрово
Партньори: Държавен архив – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, РИМ Габрово.
25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството - 2022
Тема:Икономия на средствата


Започна подготовката по организацията и провеждането на 25-тото издание на най-стария международен конкурс, провеждан от Музея на хумора и сатирата от 1973 година насам. Продължилата ситуация с коронавирусната пандемия в страната наруши традицията Биеналето да се случва през нечетна година, ала организаторите му са твърдо решени да продължат неговия възход. Затова канят художници от България и чужбина да изпратят творби за конкурса, който през 2022 година има тема Икономия на средствата.

Биеналето се състои от две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство – както и от курирана изложба, която за 25-тото издание бе поверена на художника Олаф Вестфален. Биеналето ще се открие на 20 май 2022 г. в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Изложбите продължават до 30 септември 2022 г.

Авторите могат да участват през уебсайта на Биеналето www.biennial.humorhouse.bg , където са публикувани пълните условия и формулярът за участие. Попълненият онлайн формуляр с техните предложения трябва да се изпрати до 17 януари, 24:00 централноевропейско време.

Биеналето се организира от Музея на хумора и сатирата с подкрепата на Община Габрово и Министерството на културата на Р. България.

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ВДЪХНОВЯВАЩИ ТВОРБИ!

17.12.2021

О Б Я В А


Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово търси амбициозен и креативен експерт за създаване и разпространение на музейни текстове и съдържание, свързано с творческата продукция.
Той или тя трябва да притежава:
- умения за създаване, адаптиране, популяризиране и разпространение на текстово съдържание /което информира, образова, мотивира и забавлява/ за каталози, изложби, музеен уеб-сайт, експозиционни материали, брошури, социални медии и др.;
- езикови умения и умения за професионално редактиране на текстове – отлични и за двата езика: български и английски;
- много добри познания и интерес към развитие в областта на новите технологии и интернет;
- развита способност за изследване/ проучване, внимание към детайла и изчерпателност;
- умения за създаване на концепции, планиране на издания/продукции и събития;
- умения за професионална комуникация с творци и институти, посолства, музеи и галерии, колекционери и др.;
- познания за изкуствата с акцент на хумора и сатирата;
- интерес към световните музейни информационни практики.

В допълнение към опита и уменията, търсим:
- отлични умения за работа в екип, позитивно поведение;
- способност да инициира самостоятелно дейности;
- умение за работа под напрежение и ефективно управление на времето;
- способност да анализира и решава самостоятелно и в сътрудничество с останалите членове на екипа.

Размер на основната работна заплата: в диапазона от 830 до 1230 лв.

Изисквания към кандидатите:
1. Висше образование в следните области – изкуства, филологии и други хуманитарни, педагогически, социални, стопански и правни науки;
2. Дигитална компетентност - доказва се с практически изпит;
3. Езикови умения и умения за професионално редактиране на текст на български и английски език - доказват се с практически изпит;
4. Умения за създаване на музеен текст и съдържание - доказват се с практически изпит.

Необходими документи за кандидатстване:
- Мотивационно писмо, представящо досегашния опит и интереса на кандидата към позицията;
- Професионална автобиография /CV/;
- Копие от документ за придобита образователно-квалификационна степен;
- Копие от документи за владеене на английски език – дипломи, сертификати /ако притежава такива/;
- Портфолио или отделни материали, свързани с опита и уменията на кандидата; текстове, създадени от кандидата;
- Копие от документи, удостоверяващи професионалния опит /трудова книжка, служебна книжка, осигурителна книжка или граждански договори/ - ако притежава такива;
- Копие от документи, удостоверяващи квалификация /при наличие на такава/.

Документите се приемат до 16.30 ч. на 07.01.2022 г. по имейл: info@humorhouse.bg или на място в деловодството на Музея.

Подборът ще се извърши по документи, събеседване и практически изпити по:
1. дигитална компетентност;
2. езикови умения и умения за професионално редактиране на текст на български и английски език;
3. умения за създаване на музеен текст и съдържание.

Кандидатите, допуснати до събеседване, до 12.1.2022 г. ще бъдат уведомени за мястото, датата и часа на провеждането му.

За справка: 066 807229 /вътр. 245

Предоставянето на личните данни е доброволно, тяхното обработване, ползване в процеса по подбор и съхраняване ще се извършва в пълно съответствие със Закона за защита на личните данни.

13.12.2021
П Р О Г Р А М А
м. декември 2021

Временни изложби в Музея:

България в европейския пъзел - творби от художествения фонд на Музея
Карикатури без граници - творби от художествения фонд на Музея
Стършел на 75 - гостуваща изложба шаржове и автошаржове
Някои го предпочитат аналогово - изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев
МЕМОРИАЛ.Класически проект в съвременното изкуство - самостоятелна изложба на Андрей Врабчев;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

03.12.2021

П Р О Г Р А М А
м. ноември 2021

Временни изложби в Музея:

Стършел на 75 - гостуваща изложба шаржове и автошаржове
Някои го предпочитат аналогово - изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев
МЕМОРИАЛ.Класически проект в съвременното изкуство - самостоятелна изложба на Андрей Врабчев;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

11 ноември
18:00 ч. - Откриване на изложбата Стършел на 75 - гостуваща изложба шаржове и автошаржове (етаж 3, фоайе)

10.11.2021
“Ах, това Вариете” - онлайн архив на Експерименталния сатиричен вариететен театър – Габрово
Никой не е забравен, нищо не е забравено.

Музеят на хумора и сатирата представя новия си осъществен проект, озаглавен “Ах, това Вариете” - онлайн архив, посветен на Експерименталния сатиричен вариететен театър в Габрово.

Вариететният театър в Габрово е емблематична институция, съществувала в периода 1985 - 1999 под един покрив с Дома на хумора и сатирата и пометена от вихъра на промените, подобно на много други културни институции в България.

Онлайн архивът, създаден под формата на достъпен и лесен за навигация уебсайт, обхваща ключови моменти от историята на театъра - играни пиеси и личности, започнали кариерата си именно във Вариетето, които днес са утвърдени актьори, режисьори, хореографи и музиканти. Сред художествените ръководители на театъра са именити театрали като Николай Николаев, Вили Цанков, Сотир Майноловски и Николай Георгиев, а актьорския си прощъпулник на фамозната въртяща се сцена са направили Деница Шопова, Николай Кипчев, Нона Йотова, Къци Вапцаров, Пепа Попзлатева, Тео Елмазов. От по-младото поколение артисти, играли във Вариетето, са Орлин Павлов, Йоана Захариева и Стефан А. Щерев, а на гастрол са идвали звезди като ВГ Трик, Никола Анастасов, Камелия Тодорова, Стефан Мавродиев и много други. В раздел „Лица” е отредено място както за творческия екип, така и за техничиеския екип, спомогнал за осъществяването на продукциите. Онлайн архивът изобилства от фотографии, биографии, видео записи на пиеси, интервюта и хронологично подредени отзиви от пресата.

Архивът е достъпен на www.variete.humorhouse.bg

Музеят на хумора и сатирата сърдечно благодари на Държавен архив - Габрово и Регионална библиотека “Априлов - Палаузов” за оказаната помощ при събирането на архивни материали.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

29.10.2021

Проектът "Чувство за хумор"

“Чувство за хумор” е нова видео поредица, в която през тази есен публиката ще гледа 20 хумористични видео истории с популярни личности, посветени на Музея на хумора и сатирата, Габрово и габровския карнавал. Кратките хумористични видеа се разпространяват в социалните канали на на Музея във платформите Facebook, Instagram и Youtube-канала. Отделно от онлайн разпространението им, видеата ще могат да бъдат гледани, a историите чути и от широката публика благодарение на медийното партньорство на Dir.bg, БНР - Радио София и предаването “100 % будни” по БНТ 1.

Хуморът е чудесно средство за справяне със социалната дистанция и изолацията по време на пандемия и екипът на Музея на хумора и сатирата и на проекта “Чувство за хумор” приема присърце мисията да "достави" смях и добро настроение на зрителите. Това, че смехът удължава живота не е просто клише, а научен факт - освобождаването от стрес има положителен ефект върху здравето и укрепва имунната система, освен че значително подобрява и психическото ни състояние. “А светът е оцелял, защото се е със смях ваксинирaл" - казва един от участниците, перифразирайки мотото на Музея “Светът е оцелял, защото се е смял”, съчинено от сатирика Радой Ралин.

В проекта участват множество любими хумористични лица: Любо Нейков, Стефан Вълдобрев, Мария Силвестър, Ненчо Илчев, Христо Гърбов, Мая Новоселска, Стефан Щерев, Дони, карикатуристът Чавдар Николов, журналистите Найо Тицин и Ива Дойчинова, режисьорите Теди Москов и Димитър Коцев-Шошо, и др.

Проектът се реализира от “Музея на хумора и сатирата” в колаборация с журналиста Даниел Ненчев (един от водещите журналисти в сферата на културата и изкуството през последните 15 години, чиято заслуга е всички тези популярни личностида се превърнат в „рекламни лица“ на Столицата на хумора.) и платформата за изкуство и култура Plakat Kombinat с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово. Зад камерата е габровецът Добрин Кашавелов, дизайн и анимация - Анна Симеонова и Светлин Балездров, фотограф - Росина Пенчева.

26.10.2021

МУЗЕЯТ НА ХУМОРА И САТИРАТА ОСТАВА ОТВОРЕН!

Във връзка cъс Заповед № РД- 01-856/ 19.10.2021 на Министъра на здравеопазването и с цел превенция срещу епидемията от коронавирус от 21 ноември 2021, Музеят на хумора и сатирата е отворен само за посетители, които представят валидни изискуеми документи – зелен сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване или отрицателен ПСР и/или антигенен тест. Допуснатите посетители е необходимо да спазват противоепидемичните мерки: маски, дезинфекция на ръцете, отстояния и др. Музеят влиза в есенен режим на работа от понеделник, 25 октомври 2021 година.
За всички онези, които не разполагат със зелен сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване или отрицателен ПСР и/или антигенен тест, Музеят е подготвил богата онлайн програма - поредиците „неСметни богатства“, „Чувство за хумор“ и „Ах, това Вариете“ - които предстои да бъдат излъчени в страниците на Музея във фейсбук и инстаграм, както и в Youtube-канала.

20.10.2021

П Р О Г Р А М А
м. октомври 2021

Временни изложби в Музея:

Някои го предпочитат аналогово - изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев
МЕМОРИАЛ.Класически проект в съвременното изкуство - самостоятелна изложба на Андрей Врабчев;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

15.10.2021
П Р О Г Р А М А
м. септември 2021

Временни изложби в Музея:

МЕМОРИАЛ.Класически проект в съвременното изкуство - самостоятелна изложба на Андрей Врабчев;
Фото-смях - фотографии от фонда на Музея;
Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

10 септември
18:30 ч. - Откриване на изложбата МЕМОРИАЛ. Класически проект в съвременното изкуство на Андрей Врабчев (зала 6)

16 септеври
18:30 ч. - Кристо. От Габрово до Триумфалната арка - откриване на изложбата в Българския културен институт в Париж

29 септември
18:00 ч. - Някои го предпочитат аналогово - откриване на изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев (зала 7)

20.09.2021
П Р О Г Р А М А
м. август 2021

Временни изложби в Музея:

Фото-смях - фотографии от фонда на Музея;
Image Show? - самостоятелна изложба на J Pank (Йордан Панков);
Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

25 - 28 август - ЛЯТНО КИНО С ФРЕНСКИ КОМЕДИИ

25 август
20:30 - Каприс - 2014, режисьор: Еманюел Муре; в ролите: Виржини Ефира
Клеман, учител от началния курс, е на седмото небе: Алисия, известна актриса, която той обожава, му става приятелка. Всичко се обърква, когато среща Каприс, млада обсебваща и експанзивна жена, която хлътва по него. Междувременно, най-добрият му приятел Тома се сближава с Алисия…

26 август
20:30 ч. - Момчетата и Гийом – хайде на масата - 2012, режисьор: Гийом Галиен; в ролите: Гийом Галиен, Андре Маркон, Франсоаз Фабиан
Първият спомен, който пазя от майка си, е когато бях на четири или пет години. Тя ни канеше за вечеря, братята ми и мен, провиквайки се: „Момчетата и Гийом, хайде на масата!”, а последния път, когато говорих с нея по телефона, преди да прекъсне, ми каза: „Целувам те, мила”; да кажем, че между тези две изречения се случиха някои недоразумения.

27 август
20:30 ч. - Пред погледа на всички - 2017, режисьор: Анес Жауи; в ролите: Анес Жауи, Жан-Пиер Бакри, Леа Дрюкер
Кариерата на Кастро, някогашна звезда от малкия екран, е в упадък. Днес, неговият шофьор, Маню, го води на освещаването на жилището на дългогодишната му приятелка, продуцентката Натали, която се е нанесла в красива къща близо до Париж. Елен, сестрата на Натали и бивша съпруга на Кастро също е поканена. Когато били млади, те споделяли еднакви ценности, но славата превърнала Кастро в прагматик (или по-скоро циник), докато Елен останала вярна на убежденията си. Дъщеря им Нина, която пише книга отчасти вдъхновена от живота на родителите си, също присъства. Докато Кастро става безпомощен свидетел на неумолимия спад на рейтинга си, Елен се опитва отчаяно да наложи участието на афганистанска бежанка в предаването си. А през това време, празненството кипи…

28 август
20:30 ч. - Пердри (Жизнена необходимост) - 2019, режисьор: Ерван льо Дюк; в ролите: Суон Арло, Мод Уайлър, Фани Ардан
Животът на Пиер Пердри се преобръща, когато в живота му нахлува загадъчната Жулиета Уеб. Като същинска стихия тя привнася копнеж и безпорядък в душевния му мир и живота на семейството му, като принуждава всеки от тях да заеме полагащата му се роля и да заживее пълноценно.

05.08.2021
П Р О Г Р А М А
м. юли 2021

Временни изложби в Музея:

Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов - фотографска изложба;
Image Show? - самостоятелна изложба на J Pank (Йордан Панков);
Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

19 юли
18:00 ч. - Представяне на стихосбирката "Солени молекули" на Калоян Христов (зала 3; вход - свободен)

22, 23, 25 юли - Образователно-творчески ателиета, посветени на екологичния фестивал УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ и отличието "Европейски зелен лист", чийто носител за 2021 година е град Габрово:

22 юли
11:00 - 12:30 ч. - Рециклирай в полезни вещи (зала 4; входна такса - 5 лв.; притежателите на карта "Приятели на хумора" ползват отстъпка от 20%)

23 юли
11:00 - 12:30 ч. - Градско градинарство (зала 4; входна такса - 5 лв.; притежателите на карта "Приятели на хумора" ползват отстъпка от 20%)

25 юли
10:00 - 11:00 ч. - Гостуваме на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ (ще ни откриете в Детския център; вход - свободен)

09.07.2021
П Р О Г Р А М А
м. юни 2021

Временни изложби в Музея:

Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов - фотографска изложба;
Image Show? - самостоятелна изложба на J Pank (Йордан Панков);
Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

9 юни
16:00 - 18:00 ч. - Откриване на младежко състезание за идеи в партньорство с Община Габрово (зала 6)

17 юни
18:00 ч. - Представяне на книгата на проф. Димитър К. Димитров "Излекувай се със смях" (зала 5; вход - свободен)

18 юни
18:30 ч. - Откриване на фотографската изложба "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" и скултура от фонда на Музея (Зала 7; вход - свободен)

25-26 юни
Уъркшоп с екологични организации и художници - предшестващо събитие от програмата на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството - 2022.

07.06.2021
Предстоящо събитие
Представяне на книгата „Излекувай се със смях” на проф. Димитър Димитров ( 1952 - 2020)


На 17 юни от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата ще се състои габровската премиера на стихосбирката „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров . Тя е издание на Академично издателство „Талант“ на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, чийто основател е проф. Димитров. В нея са събрани над 100 стихотворения, епиграми и пародии, групирани тематично в три раздела: „Страсти човешки“, „Политически калейдоскоп“ и „Пародии и закачки“. Автор на корицата и карикатурите е Марина Горелова. Част от стиховете по злободневни проблеми са били публикувани и на страниците на вестник „Стършел“, чийто дългогодишен сътрудник е Дим К. Дим.

Книгата ще представи главният редактор на хумористичния седмичник „Стършел“ – Михаил Вешим, автор на предговора към изданието, който споделя: "Виждал съм хора с многобройни научни титли пред името, но без чувство за хумор. Те се боят и от най-леката шега, от незлобливия виц, не допускат около себе си ирония или самоирония… Не за друго, а за да не ги помислят за лекомислени, за повърхностни, за незадълбочени. Чувството за хумор смятат за недостатък, а смеха – за празна работа. Дим К. Дим бе обратният случай. На своите титли и звания той гледаше самоиронично, шегуваше се с тях и със себе си. А към хумора се отнасяше сериозно – не като към хоби, а като към важно и отговорно занимание.
Книгата „Излекувай се със смях!”, с карикатурите на художничката Марина Горелова, е събрала най-доброто от хумористичното и сатиричното творчеството на автора Дим К. Дим. Творби, които няма да излетят като дим от комин, а ще оставят следа - спомен за един ведър човек, разностранен талант. За който спокойно може да се казва: „Смешна му памет!“."


10.06.2021

Предстоящо събитие в събота, 15 май, 11:00 ч.
Среща с художника и куратор Олаф ВестфаленПоради продължаващата пандемична обстановка и предвид международния мащаб на събитието, 25-тото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството се отлага за май 2022 година, когато Музеят ще отбележи и своята 50-годишнина. През настоящата година ще предложим на публиката няколко събития, с които да въведем темата на биеналето: икономия на средствата, в контекста на екология и начин на живот, както и икономия на изразните средства в изкуството и хумора. Биеналето ще включи конкурсна секция, в която предложения от цял свят ще бъдат избрани от жури, както и кураторска изложба на художника Олаф Вестфален.
В събота, 15 май, от 11:00 ч. Олаф Вестфален ще говори за идеите зад заглавието на кураторската изложба „Как да развием чувствителност”. „Интересува ме амбивалентният хумор, който не завършва с очевидна поанта, а остава в движение, поставяйки под въпрос нещата, които смятаме, че знаем. Искам да покажа артистични изкази, които са или твърде малко, или твърде много, или на грешното място, ситуации, изображения, предмети, които третират споделената реалност на зрителите като ластик, който трябва да се разтегне до точката на скъсване”, споделя Вестфален.
Олаф Вестфален е роден през 1963 в Хамбург. Учи в Хамбург и Калифорнийския университет в Сан Диего. Днес живее в Стокхолм. Негови творби са представяни в Музея Уитни в Ню Йорк, в Института за съвременно изкуство, Лондон, в Шведския институт в Ню Йорк, Музея Модерна в Стокхолм, Кунстферайн Бранденбург в Потсдам и в Музея Фридерицианум в Касел. Творчеството му е представено в колекции като Музей Далас, Център Помпиду, Музея Модерна и Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.
Олаф Вестфален е „художник, който винаги работи с хумор, ала рядко се спира пред забавното.” Концептуалните му произведения често приемат формата на игри, забавление или карикатури, целящи да изложат на показ културните „слепи места” на съвременното общество. Той играе от двете страни на високото и ниското, произвеждайки масмедийна комедия и карикатури. Освен като художник, Вестфален има богат опит и като куратор.

13.05.2021

П Р О Г Р А М А
м. май 2021

Временни изложби в Музея:

Image Show? - самостоятелна изложба на J Pank (Йордан Панков);
Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Три пъти вътрешности - самостоятелна изложба на Невена Екимова;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

14 май
18:30 ч. - Откриване на самостоятелната изложба Image Show на J Pank (Йордан Панков) (зала 6; вход - свободен)

15 май /събота/
11:00 ч. - От Олелийня до карнавал - детско творческо и образователно ателие за изработване на карнавални маски (зала 8; такса за участие - 5 лв.)

21 май
21:00 ч. - Нощ в музея и Пижамено парти (вход - свободен)

22 май
17:00 - 19:00 ч. - Габровски карнавал. Олелийня пред Музея на хумора и сатирата.

07.05.2021
П Р О Г Р А М А
м. април 2021

Временни изложби в Музея:

Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Три пъти вътрешности - самостоятелна изложба на Невена Екимова;
Защо така сериозно? - самостоятелна изложба на Хубен Черкелов;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

9 април
18:00 ч. - Концерт на група „Хумбертина” - Мариана Екимова (пиано, вокал) и Невена Екимова (вокал), изпълняват композиции за пиано и глас под общото заглавие „Тъмно сърце”. (зала 7; вход - с предварително записване)

23 април
18:00 ч. - Миграции в студиото на артиста II - откриване на самостоятелна изложба на Роберт Баръмов (зала 7; вход - свободен)

08.04.2021
Предстоящ концерт!
На 9 април 2021, 18.00 ч., в Дома на хумора и сатирата група „Хумбертина” ще изнесе необичаен концерт. Сформирана специално за изложбата "Три пъти вътрешности", групата, състояща се от Мариана Екимова (пиано, вокал) и Невена Екимова (вокал), изпълнява композиции за пиано и глас под общото заглавие „Тъмно сърце”. Създадени по различно време и на различни езици, песните в концерта имат обща тема - тъмната страна на любовта. Освен класици на тъгата като Ник Кейв и Серж Генсбур, ще се чуят и непознати за широката публика песни, както и изненадващи находки от българския фолклор.

07.04.2021На 1 април Музеят на хумора и сатирата навършва 49 години от началото на своето съществуване. Дали и тази година ще минем "по-евтино", т.е. без посетители и специални гости, зависи изцяло от поредната заповед на Министъра на здравеопазването. Ала ние вече сме подготвили резервен вариант.

Празникът по случай Деня на шегата започна още на 28 март с виртуално гостуване на две български училища в чужбина - училище “Пейо Яворов” в Брюксел и училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. Пред учениците представихме две от най-популярните образователни програми на Музея: „Габровски хумор“ и „Карнавал“. Включиха се 30 семейства от училището в Брюксел и над 60 семейства от училището в Ню Йорк.

Изненадата за стотици български деца ще е онлайн участието на любимия илюзионист и приятел на Музея - Дани Белев - габровец, с прекрасно чувство за хумор. Габрово, освен Столица на хумора, е и градът, в който се провежда най-голямото магично събитие в България - "Златна котка". Гостуването на Дани Белев е подарък за любителите на илюзионното изкуство.

Във фейсбук страницата на Музея ще бъде публикувана изложбата Quo vadis?- латински сентенции с графичен коментар от Борис Димовски. Макар и карикатурите да са рисувани през 80-те години, а самите сентенции са на над 2000 години, тяхното съдържание продължава да бъде актуално и днес. За изложбата Радой Ралин пише:"Боговете на Елада бяха поети, а боговете на Рим – държавници! Рим беше немислим само с една митология, упование на изкуството и художествената самодейност. Рим беше тоталитаристична държава, представляваща империя с разноезични и разноплеменни народи, които, за да бъдат държани векове под робство, трябваше римско право. Рим имаше свой обществен живот, диктатори и трибуни, философи и нероновци, а имаше отпор срещу тиранията в тези крилати фрази, които, преследвани в своето време, отлетяха в нашата епоха, та да и бъдат мерило за чест!“

В навечерието на празника екипът на Музея повдига завесата и на един от новите си проекти – онлайн изложбата „Ах, това Вариете“. Тя цели да освежи спомените за някогашния бляскав Експериментален сатирично-вариететен театър, който за поколения габровци, а и не само, остана просто Вариетето.

Независимо от обстоятелствата, ще празнуваме силата на хумора и сатирата, които са ни дадени като мощен имуностимулатор в днешното объркано и тревожно време!

30.03.2021


П Р О Г Р А М А
м. март 2021

Временни изложби в Музея:

Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Три пъти вътрешности - самостоятелна изложба на Невена Екимова;
Защо така сериозно? - самостоятелна изложба на Хубен Черкелов;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

26 март
18:00 ч. - Миграции в студиото на артиста II - откриване на самостоятелна изложба на Роберт Баръмов (зала 7; вход - свободен)

28 март
Онлайн среща с децата от училище "Христо Ботев" в Ню Йорк. Музеят на хумора и сатирата разказва за габровския хумор, карналава и своята история.

30 март
Откриване на изложба Фото-смях, представяща творби от фонда в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък

02.03.2021
П Р О Г Р А М А
м. февруари 2021

Временни изложби в Музея:

Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Три пъти вътрешности - самостоятелна изложба на Невена Екимова;
Защо така сериозно? - самостоятелна изложба на Хубен Черкелов;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Альоша и котката. Видео инсталация на Камен Стоянов и Катарина Свобода;
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

12 февруари
18:00 ч. - Откриване на изложбата Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея (зала Стефан Фъртунов; вход - свободен)

05.02.2021
П Р О Г Р А М А
м. януари 2021

Временни изложби в Музея:

Три пъти вътрешности - самостоятелна изложба на Невена Екимова;
Защо така сериозно? - самостоятелна изложба на Хубен Черкелов;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
В това време на друго място. 100 години чешки комикс - гостуваща изложба на Чешкия културен център, София;
Альоша и котката. Видео инсталация на Камен Стоянов и Катарина Свобода;
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

22 януари
18:00 ч. - Откриване на самостоятелна изложба на габровската художничка Невена Екимова (зала 7; вход - свободен)

13.01.2021