Design by Anton Ivanov, 51 aniversary of Museum of Humor and Satire

На 1 април 2023 година Музеят на хумора и сатирата отбеляза своята 51-годишнина. Емблематичната за Габрово културна институция възниква на основата на габровския фолклорен хумор и на развитата карнавална традиция, с идеята да служи на творците и на ценителите на хумористичното изкуство, да бъде дом на хумористите и сатириците, които винаги са недолюбвани от официалната власт. Създаден с ентусиазъм и амбиция да обхване широк спектър от проявления на комичното в световен мащаб, Музеят се утвърждава като безспорен популяризатор на съвременно хумористично и сатирично творчество в света още в края на 70-те години на миналия век.

Началото на международната дейност поставя първото Габровско Биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 1973 година. Следва възходяща поредица от национални и международни конкурси и прояви в областта на изкуството, литературата, фолклора, киното и театъра. Музеят публикува свое издание за хумор и сатирата – „Апропо”, което поставя нови стандарти за модерно специализирано
издание в България. Изгражда се уникален художествен фонд от хумористични и сатирични творби от цял свят. Габрово стои твърдо на картата на световните центрове на хумор.

Днес Музеят на хумора и сатирата е устремен към модернизация на своите архитектурни пространства, налага се с активно присъствие във виртуалното пространство, преориентира дейността си към изява и подпомагане на млади съвременни автори, крои смели планове за бъдещето.

Но зад всичко казано стоят хиляди творци от страната и чужбина и една малка армия от хора, споделили част от професионалния си път с Музея.

Текст: Галина Бонева; Дизайн банер: Антон Иванов