ИЗЛОЖБИ / ПОСТОЯННИ

Огледалната зала
"Най-важното правило в реалността е да не се изгубиш в собствените си илюзии"*

На 18 септември 2020 отвори врати новата Огледална зала в Музея на хумора и сатирата. Тя е реализация на една легендарна зала, каквато мнозина от посетителите са убедени, че съществува в Музея, а някои дори твърдят, че са я посещавали на младини. Истината обаче е, че такава зала в Музея на хумора и сатирата не е съществувала досега. Имало е няколко криви огледала, разположени в две от фоайетата на сградата, още през 70-е години, при създаването й.

Известен като Столица на хумора, Габрово е град, в който местните се гордеят със способността си да се самоиронизират и забавляват останалите със своята пестеливост, а туристите го избират като дестинация с очакването да попаднат на място забавно, духовито и предприемчиво. Габровските огледала в новата зала отговарят именно на това търсене - те са криви, смешни и атрактивни. Отразяват духа на габровския хумор, като преобразяват човек без големи харчове. Огледалната зала е най-новата постоянна изложба в Музея, разположена на първия етаж, непосредствено до новия сувенирен магазин. В нея са представени поредица от различни авторски криви огледала и оптически илюзии. Гостите ще се видят в нова светлина в Габровските селфи кабинки, ще се разкрасят почти без пари с Габровската пластична хирургия и ще се загубят и намерят в най-малкия, но много объркващ Габровски огледален лабиринт. Най-ценният обект в залата е бляскавото яйце Габерже с кранче (зер цяло яйце е много за една манджа!). За него една друга легенда разказва, че наследниците на Александър III са искали да го купят, но спестовните управници на Музея на хумора сметнали, че ще изкарат повече от билетчетата за вход ако го задържат.

Новата зала представя серия от арт инсталации, проектирани от младата габровска художничка Невена Екимова, участничка в две от изданията на Габровското биенале и автор на любимата на децата зала „Град Градина”, която беше открита в Музея през април 2019. А две от атракциите - въпросното яйце Габерже с кранче и Калейдоскопът за двама - са дело на друг участник в последното Габровско биенале - търновският художник Пламен Кондов.

Новата Огледална зала е реализирана с подкрепата на:

Програма "Култура" на Община Габрово
Обществен дарителски фонд Габрово
Фондация Америка за България
Автосервиз Експрес Габрово
Ноубъл Графикс ООД
Студио FourPlus
Кранпроект ЕООД
Интер Пауър ООД
МДМТ ЕООД
Кафе Библиотеката
Студио БръмБър
Станчо Атанасов
Иван Колев

* Цитат от филма „Генезис“, САЩ, 2010


Филмирани габровски шеги
/Етаж 3, фоайе/


Във връзка с проект за изграждане на нов сувенирен магазин и съпътстващото го преустройство на зала 1 в Дома на хумора и сатирата, постоянната изложбата „Корените на габровски хумор”, обновена за последно през 2012 година във връзка с отбелязването на 40-годишнината на Музея, бе демонтирана през май 2020 година. Предстои изграждането на модерна изложба, представяща историята на този местен феномен на нематериалното културно наследство, но осъществяването ще отнеме време.

Междувременно, щипка габровски хумор предлага филмовата поредица „Зодия Габровец”.Тя включва 10 епизода филмирани габровски шеги, компилация от популярни, не толкова популярни и съвременни анекдоти, в центъра на които е самоиронизираната габровска пестеливост.

Идеята за филмиране на габровските шеги и анекдоти принадлежи на копманията Box Vision със седалище в Габрово. В края на 2018 година, с подкрепата на програма „Култура” на Община Габрово и театрална трупа „Гаргара”, Box Vision заснема 47 анекдота. През 2019 са заснети още 67 анекдота, но вече с участието на актьори от ДТ „Рачо Стоянов”- Габрово.


Раят
/Етаж 3, фоайе/

Еклектична изложба, чийто фокус са 8 прекрасни гоблени на българския художник Борис Димовски /илюстратор на книжката "Габровски анекдоти"/ на тема "Ако Адам и Ева бяха чистокръвни габровци". Смешни сцени от Рая представят габровския начин на живот. Българска малка пластика и подходящи "райски" вицове подсилват усещането за вечната актуалност на отношенията между мъжа и жената.
Да живее карнавалът!
/Зала 8/

Адресирана към най-широка публика, постоянната изложба "Да живее карнавалът!" отвори врати обновена и в ремонтирана зала по време на тържествената церемония по откриване на карнавалния сезон на 11 ноември, 2006 година.

Изложбата е резултат от проучвателската и събирателската работа на Дома на хумора и сатирата в областта на маскарадната празничност и е знак на признание към дарителите, предоставили материали специално за случая. Благодарение на контактите на Дома с карнавални градове от цял свят, публиката ще се запознае с характерни карнавали от Австрия, Белгия, България, Германия, Мексико, Франция, Швейцария, Япония и др.

Показани са оригинални карнавални костюми, маски, аксесоари и рекламни материали. Пестеливият текст, дублиран на английски език, прави възможно разглеждането без екскурзовод. Особено място е отредено на българската маскарадна традиция чрез илюстриране на моменти от карнавали в Габрово, Шумен, Ямбол, Перник, Раковски, Русе.

По-подробно е представен габровският маскарад - от началото на 20-ти век до наши дни. Чрез своя карнавал Габрово стана част от голямото семейство на Фондацията на европейските и средиземноморските карнавални градове. В тази изложбена зала всяка година на 11 ноември, в 11ч. 11м. се открива карнавалният сезон в България. Множество фотоси подчертават ролята на Дома на хумора и сатирата за привличане на деца и младежи към карнавалните традиции (за целта се организират целогодишни образователни програми).

Залата разполага с видеоекран за прожекции на документални и образователни филми за карнавалите по света. Експозицията е отворена за нови попълнения и ценните нови дарения веднага намират място в нея.
Маската - лицето на празника
Африкански маски и скулптури
/Зала 7A/

Домът на хумора и сатирата притежава уникална колекция от африкански маски, ритуални предмети и аксесоари. Тя е попълвана в продължение на десетилетия чрез откупки и дарения от частни колекционери - ценители на африканското изкуство и илюстрира обредното празнично веселие на африканските народи.
Празниците на африканските народи се отличават със своята самобитност. Богатата символика, темпераментният фолклор и мощната традиция им придават пищност и неповторимост, напомняща за първобитния празник, а в него не съществува граница между сериозното и смешното.

Включени са маски /за протекция и инициация, а също и танцувални "мирни" маски/, както и скулптурни фигури и етнографски предмети. Могат да се видят маски от Замбия, Буркина Фасо /на племето БОБО/, от Конго /на племената БАСОНЖЕ и БАПЕНДЕ/, Танзания /на племето МАКОНДЕ/, Нигерия /на племето ЙОРУБА/, фигурки от Нигерия и Гана /на племето АШАНТИ/, музикални инструменти от Нигерия и Замбия, и др.
Важно място се пада и на древноафриканските мъдрости, които сполучливо илюстрират отделни ритуални предмети.


Грехът - българска възрожденска живопис
/ Зала 8/

Изложбата показва подбрана колекция от 48 копия на стенописи и фрагменти от стенописи, които се намират в 20 различни църкви и манастири из България. Основни тематични кръгове в колекцията са: "Адам и Ева - изгонване от Рая", "Митарствата на душата" и "Страшният съд". Те са дали свобода на множество духовно извисени възрожденски живописци открито да осмиват и бичуват вечни човешки недъзи и пороци. Оригиналните фрески датират от началото на 18 век.

Изложбата е обект на поклоническия туризъм и свързващо звено между Дряновския и Габровския (Соколски) манастири.