НОВИНИ

Климатични кризи: изкуство и активизъм
23 май, 2022

 

Начало: 17:00
Място: Музей на хумора и сатирата
Вход: Свободен

Визуалният ни разказ ще ви разкрие някои от най-вълнуващите проекти на съвременното изкуство, посветени на природата и взаимодействието ни с нея.
Мащабни, откровени, дръзки, иронични – примерите разказват за сложните взаимоотношения между човека и заиобкалящата го среда, чийто културен образ е синтез от разносъставни възгледи.
От одушевена и благородна „майка природа“ до безжизнена съвкупност от ресурси, разбирането за нея дефинира хода на бъдещето ни.
Затова и съвременното изкуство реагира ярко и интензивно като изследва тези процеси, предлагайки необикновени идеи и перспективи за размисъл.

Лектори на събитието са изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today (www.ARTandCulture.today).


ПОБЕДИТЕЛИТЕ В 25. ГАБРОВСКО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА


Щастливи сме да обявим носителите на наградите в 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството.

Раздел Съвременно изкуство

От 39 произведения на 37 артисти, избрани от жури в състав Даяна Кембъл Бетанкур, Лука Ло Пинто и Юнг Ма,

Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство се присъжда на:

Даша + Жанар (Дария Пугачова и Жанар Берекетова) от Украйна и Русия За пърформънс, видео документацията Камъни

 

 

 

Награда на град Габрово за млад обещаващ автор се присъжда на:

Денис Шантар от Украйна За апликацията с намерени/събрани платове Пишман славянин 

 

 

 

 

 

 

 


Почетно споменаване:


Елинор Аурора Осгор от Норвегия За анимационния филм Пропуснати връзки
 

 Раздел Карикатура

От 81 карикатури на 69 карикатуристи, избрани от жури в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нилс Бо Бойесен и Райма Супрани,

Голямата награда Златен Езоп в раздел Карикатура се присъжда на:

Ивайло Цветков от България Без заглавие, пастел, гваш
 

 

 

 

 

 

 

 
Награда за карикатура се присъжда на:


Олекси Кустовски от Украйна Сеяч, смесена техника

 

 

 

 

 

 

 

 Честито на победителите!

 

25. ГАБРОВСКО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА - ОТКРИВАНЕ
20-24 май, 2022

20 май, 19:00 часа: Официално откриване на изложбите и награждаване на участниците
20 - 24 май 2022 - събития по повод откриването
Изложбите продължават до 30 септември 2022.


Темата на тазгодишното издание е „Икономия на средствата”.
645 художници от 77 държави изпратиха 1 100 творби, от които журито избра за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в изложбата в раздел „Карикатура” и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство.
Третата изложба, курирана от художника Олав Вестфален и озаглавена „Тренинг за чувствителност”, представя 18 художници от 9 държави.

Церемонията по откриване на изложбите и награждаването на лауреатите ще се състои на 20 май 2022 от 19.00 часа в Музея на хумора и сатирата – Габрово, а събитията по откриването продължават до 24 май. Не пропускайте да запазите тези дати в календара си!

Акценти в програмата 18 - 24 май:

18 май Гьоте институт, София 18:30 - Откриване на паралелна част от кураторската изложба „Тренинг за чувствителност“, куратор: Олаф Вестфален

20 май Музей на хумора и сатирата, Габрово 19:00 - Откриване на изложбите и награждаване на участниците, последвано от тур в Биеналето и DJ парти с Аннна и Васил Владимиров

21 май 18:30 - 20:30 Габровски карнавал с тема: „Кот доди - гад доди“

23 май Музей на хумора и сатирата, Габрово 17:00 - Климатични кризи: изкуство и активизъм Лекция на изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today

24 май Музей на хумора и сатирата, Габрово 12:00 - 18:00 - Ritual Gatherings Festival & Forum гостува на 25. Габровско биенале. Дневно парти с много музика и среща-разговор за екологични дейности и добри практики

18, 19 и 21 май 20:30, Депо за неопасни отпадъци, Габрово - Премиера на танцово-театралния имърсив спектакъл „Последният залез“

Биеналето се организира от Музея на хумора и сатирата с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата.

РАЗКАЗИ ЗА МАСА | Представяне на новата книга на Стоян Николов-Торлака

22 май, 2022


 

 

 

 

 

Начало: 11:00
Място: Зала на жирафите
Вход свободен

Пътува ли ви се до вълшебно място, където българският дух е жив и непроменен, такъв, какъвто може да бъде открит в старите книги? Ако отколешните времена ви липсват или ви изпълват с любопитство, билетът за тях се крие в света на Диви дол. Макар и измислено място, то е и всяко село и малко градче по българските земи, за което се сетите. Там времето тече бавно и еднообразно, а всеки ден се случва нещо, за което се говори с месеци.

Нелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са “Разкази за маса” - новата книга на Стоян Николов-Торлака. За онези от вас, които се сблъскват с името му за пръв път, ще кажем, че дебютира като автор през 2014-та със „Северозападен романь“. Дотогава нищо подобно не е излизало от печат на българския пазар: книга, изцяло написана на диалект - от диалозите до авторовия текст. По образование историк, Стоян Николов се чувства в свои води, разказвайки за миналото. Торлака сам издава литературата си. „Попов мост“ е неговото издателство, което се грижи за това книгите му да видят бял свят.


КОРИЦИТЕ НА ПРАС ПРЕС | Изложба на карикатуристите от Прас Прес
Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов

19 май, 2022


 

 

 

 

 

Начало: 18:30
Място: Галерия Орловска 10

Прас Прес стана на пет, все още невъзпитан, млад и дързък. Липсват му първите седем, ще кажат ехидно кибиците. Така си е, ще кажем примирено ние. Но я елате на 19-ти май в галерия Орловска 10 да видите какво не му липсва на рожденика. Не му липсва хъс и упоритост да ви убеждава пет години в несъстоятелността на политическия ни елит. Не му писна да ви дърпа до ръба на локвата, където се плацика демокрацията ни. И не престана да ви призовава да отстоявате вашата и нашата свобода. И хич не се умори да ви поднася на тепсия всяко лицемерие, наглост и лъжа, дошли от който и да е по света и у нас.

Заредени са 30 легендарни, майсторски изпълнени корици на Прас Прес, висящи на стените на гостоприемната галерия и копнеещи за вашите адмирации. Не тези на силните на деня, а на вашите адмирации. Защото пет години бяхме заедно и ще бъдем така и занапред. Карикатуристите на Прас Прес Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов ви канят на 19-ти в галерията. Елате ги вижте, може и да купите, може и да не харесате, а пък те може и да почерпят.


ПЕРФЕКТНАТА ДЕФОРМАЦИЯ | Лекция на Чавдар Николов
19 май, 2022


 

 

 

 

 

Начало: 17:00
Място: Зала на жирафите
Вход свободен

Карикатурата се появява през 16 век, като забавление в ателиетата на художниците от Рим и Венеция. Съзнателната деформация на видимите недостатъци на човешкото лице, се запазва и развива до ден днешен, като се развива обособено като отделен жанр в карикатурата. Ние го наричаме шарж от френското charge, a британците го наричат caricature, за да го отделят от ситуационната карикатура , която за тях е cartoon. „Целта на карикатурата е както целта на всяко изкуство – да разкрие истината за нас. Но карикатуристът го прави чрез перфектна деформация, а художникът - по пътя на перфектната визуализация“ думи на Анибал Карачи, дал първата формулировка що е карикатура.

Във втората от серия лекции, посветени на карикатурата, Чавдар Николов ще говори за развитието на карикатурният портрет от 16 век до наши дни:
1. Италия. Карачи,Бернини, Занети, Геци;
2. Влиянието на „физиогномиката“ върху развитието на карикатурата през 18 в. Де ла Порта, Льо Брюн, Филипон, Домие, Андре Жил;
3. Британският принос “Vanity Fair” на Пелегрини, американското продължение на “Vanity Fair” – Алфред Фрю, Паоло Карето, Ралф Бартън. Титаните на деформацията от 20 век във Великобритания Джералд Скарф, Роналд Сърл, Рарф Стедман;
4.Българският модел – Ал. Божинов, Ал. Добринов, Д. Донев, Ст. Десподов.


INTRO TO SENSITIVITY TRAINING | Съпътстваща изложба към 25. Габровско биенале
18 май, 2022


 

 

 

 

 


Куратор: Олав Вестфален
Начало: 18:30
Място: Галерията на Гьоте-институт България

Тази изложба представлява предистория и въведение в Sensitivity Training, една от трите изложби, които предстои да бъдат представени на 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата, което ще се проведе между 20-и и 24-и май 2022 г.

Тазгодишното издание на Габровското биенале поставя акцент върху темата "Икономия на средства" и е посветено на екологични и икономически проблеми като намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме, оперирайки като цивилизация, изправена пред социален и екологичен катаклизъм. Именно в този контекст Sensitivity Training се фокусира върху основните социални нагласи, които могат да бъдат толкова голяма част от проблема, колкото и това, което изгаряме, какво ядем или кого караме да върши мръсната ни работа.

Макар че всички творби във "встъпителната" изложба в Гьоте-институт използват хумор, те представляват доста различни художествени подходи, вариращи от карикатурни и гротескни до емоционално натоварени и психологически сложни, като по този начин анонсират някои от темите и модалностите на по-голямата биенална изложба. Надяваме се, че те ще ви накарат да искате да видите още творби на тези художници и техните колеги в Габрово.

Междувременно, заповядайте в галерията на Гьоте-институт България, където ще бъдат изложени работи на артистите: Кашя Фудаковски, Camp Solong (Дафна Меймон и Итън Хейс-Чут), Лаура Пиентка и Олав Вестфален. Селекцията включва видео и арт инсталации, керамика и карикатури, които боравят с инструментите на гротескната или "абсолютната" комедия под една или друга форма.

* Информация за откриването на биеналето: https://www.facebook.com/events/352193683397213/
* Подробности около 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата: https://biennial.humorhouse.bg/
*Повече за участниците в съпътстващата изложба в Гьоте-институт България: https://www.goethe.de/ins/bg/bg/ver.cfm?event_id=22955979


РАДОЙ РАЛИН – НАЧИН ДА ОЦЕЛЯВАМЕ БЕЗ ДА СЕ СНИШАВАМЕ
12 май, 2022


 

 

 

 

 

Начало: 18:00
Място: Музей на хумора и сатирата, Зала на жирафите, етаж 2
Вход свободен

Когато преди 50 години Стефан Фъртунов налива основите на Дома на хумора и сатирата в Габрово, той вгражда в съзиданието крилатата мисъл на Радой Ралин: „Светът е оцелял, защото се е смял”.
Пет десетилетия по-късно вдъхновеното от сатирика и съграденото от визионера продължава да разнася славата на Габрово по цял свят.На 12 май от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата габровската публика ще има възможността да се запознае с поуките на Радой Ралин за това как да оцеляваме без да се снишаваме. Трябва само да се отзовете на поканата ни и да станете част от събитието, на което ще представим литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин „Просто живях” и фототипното издание на изгорената книга „Люти чушки”.
Пътеводители във вашето странстване из историята и литературата ще бъдат Росица Чернокожева и Кин Стоянов.
---
За „Просто живях...” Литературна анкета с Радой Ралин”:
Литературната анкета с Радой Ралин "Просто живях..." на издателство „Боян Пенев“ е много ценна и интересна от психографска и дори психоаналитична гледна точка. Тук е целият душевен свят и на анкетирания Радой Ралин, но и на анкетиращия Вихрен Чернокожев. Тук двамата разкриват своя интелект, своята чувствителност, своите усети, своите идеи. Тук са две личности в един доверителен диалог. Радой Ралин - изключително широко скроен, винаги с ясна гражданска позиция, с неговата житейска и творческа Одисея, и Вихрен Чернокожев - ерудиран и почтен, с не по-малко дързост към предизвикателствата.
Това е анкета, която се чете на един дъх; захванеш ли я - няма оставяне. Това е "възстановка", представителна извадка на няколко поколения живот. Тя би могла да бъде повод и за по-сетнешни литературноисторически и психографски изследвания.


На снимката: Стефан Фъртунов и Радой Ралин


ПОСЛЕДНИЯТ ЗАЛЕЗ
18, 19, 21 май, 2022


 

 

 

 

 

Начало: 20:00
Място: Регионално депо за неопасни отпадъци - Габровo
Представленията са със свободен достъп с предваритeлна регистрация.
Запазете билета си тук: https://bit.ly/37Rtrkp

„Последният залез” е танцово-театрален имърсив (immersive – потапящ) спектакъл с режисьори Коста Каракашян, Антония Георгиева (Studio Karakashyan, България) и Carlos Aller (Frantics Dance Company, Германия), чиято премиера ще бъде през май в рамките на официалната програма на 25-ото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата с тема „Икономия на средствата”, в партньорство с Музей „Дом на хумора и сатирата”, „Грийнпийс“ – България, Екологично сдружение „За Земята”, Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово, Гьоте-институт България, Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала” и Plentix.

Представленията на 18, 19 и 21 май ще се състоят на открито из пространствата на Регионалното депо за неотпасни отпадъци - Габрово, което се намира на 10 минути с транспорт от центъра на града. Артистите ще преведат публиката през различните пространства на Депото по залез слънце, като освен визуалното, сетивното преживяване ще бъде водещо, потапяйки всички в едно дистопично бъдеще, в което не сме се обърнали към устойчиви източници на енергия навреме. Като наши зрители, моля имайте готовност да се движите и да гледате изпълнението на крак.

Темата за отрицателното влияние на изкопаемите горива и експлоатацията им ще бъде представена чрез дистопичен портрет на бъдеще без устойчива енергия, но и с всичките негативни ефекти върху въздуха и човешкото здраве, които вече са реалност в България.

Идеята, обединяваща екологията и танца, произлиза от работата на Коста Каракашян и Ангел Бондов („Грийнпийс“ – България) по време на уъркшоп за артисти и еколози, организиран от Музей „Дом на хумора и сатирата” в Габрово.

„Последният залез” е ко-продукция с Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства” и Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала”.

Компаниите за изкопаеми горива използват рекламата и спонсорството, за да представят дейността си в благоприятна светлина, докато всъщност продължат да работят постарому с разрушителен ефект за хората, околната среда и климата. Те използват рекламни трикове, които представят изкопаемите горива като „чисти“ и безопасни за здравето ни, като прикриват факта, че именно те допринасят за задълбочаването на климатичната криза.

Проектът „Последният залез” застава зад кампанията на „Грийнпийс“ за забрана на рекламите и спонсорството от компаниите за изкопаеми горива. Целта е до октомври тази година да съберем един милион подписа на граждани от Европейския съюз, като за България необходимият брой подписи е 12 000. Тази подкрепа ще задължи Европейската комисия да разгледа законодателното предложение да забраним рекламите и спонсорството от компании за изкопаеми горива, подобно на забраната за реклама на цигари заради вредните им ефекти върху здравето.

Подрепете кампанията тук: https://act.gp/ban-fossil-fuel-ads-dance

Творчески екип:
Режисьори: Антония Георгиева, Коста Каракашян, Карлос Айер
Изпълнителен продуцент: Деляна Ангелова
Хореографи: Коста Каракашян & Карлос Айер
Драматург: Антония Георгиева
Танцови артисти: Александър Цеков, Искра Дукова, Искра Даскалова, Кръстьо Методиев, Александра Тальокова, Сюзън Георгиева, Биляна Цолова, Селене Мартинез Жирон, Карлос Айер
Творчески консултант: Диего де ла Роса
Сценограф: Борис Далчев
Костюми: Пола Попова
Композитор и звуков инженер: Георги Атанасов
Фотограф и оператор: Борис Урумов
ПР & Маркетинг: Тодор Бърганов
Графичен дизайн: Хасан Халилов

Консултанти - Грийнпийс: Ангел Бондов, Габриела Петкова, Меглена Антонова, Десислава Микова, Божидар Николов


50 ГОДИНИ МУЗЕЙ НА ХУМОРА И САТИРАТА
1 април 2022: Ден на отворените врати


 

 

 

 

 

 ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА


11:00  КАК ГАБРОВО СТАНА СТОЛИЦА НА ХУМОРА*
Откриване на новата експозиция, зала 2

12:00 – 13:30  ПРИЕМАНЕ НА ПОЗДРАВЛЕНИЯ И ОФИЦИАЛНИ ГОСТИ
Зала на жирафите

16:30  СВОБОДАТА ДА ОСМИВАШ
Лекция на Чавдар Николов, зала 7А

18:00 НЕПОРОЧНИТЕ МОМИ
Откриване на изложба политически шаржове на карикатуристите от Прас Прес Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов., зала 7

19:00 – 20:00  КОНЦЕРТ НА БЛУС РОК ГРУПАТА "THE BLUE JAM WAYS"
Зала на жирафите

През целия ден най-малките ни почитатели могат да участват в играта НАРИСУВАЙ МИ ШЕГА.

*Изложбата „КАК ГАБРОВО СТАНА СТОЛИЦА НА ХУМОРА“ се реализира с финансовата подкрепата на Министерство на културата.
Дарители: "Плам Пласт" ООД, Николинка Хинкова, "Търтей консулт" ООД, АМК ЕООД Габрово
Партньори: Държавен архив – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, РИМ Габрово.25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството - 2022
Тема:Икономия на средствата


Започна подготовката по организацията и провеждането на 25-тото издание на най-стария международен конкурс, провеждан от Музея на хумора и сатирата от 1973 година насам. Продължилата ситуация с коронавирусната пандемия в страната наруши традицията Биеналето да се случва през нечетна година, ала организаторите му са твърдо решени да продължат неговия възход. Затова канят художници от България и чужбина да изпратят творби за конкурса, който през 2022 година има тема Икономия на средствата.

Биеналето се състои от две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство – както и от курирана изложба, която за 25-тото издание бе поверена на художника Олаф Вестфален. Биеналето ще се открие на 20 май 2022 г. в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Изложбите продължават до 30 септември 2022 г.

Авторите могат да участват през уебсайта на Биеналето www.biennial.humorhouse.bg , където са публикувани пълните условия и формулярът за участие. Попълненият онлайн формуляр с техните предложения трябва да се изпрати до 17 януари, 24:00 централноевропейско време.

Биеналето се организира от Музея на хумора и сатирата с подкрепата на Община Габрово и Министерството на културата на Р. България.

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ВДЪХНОВЯВАЩИ ТВОРБИ!

17.12.2021

О Б Я В А


Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово търси амбициозен и креативен експерт за създаване и разпространение на музейни текстове и съдържание, свързано с творческата продукция.
Той или тя трябва да притежава:
- умения за създаване, адаптиране, популяризиране и разпространение на текстово съдържание /което информира, образова, мотивира и забавлява/ за каталози, изложби, музеен уеб-сайт, експозиционни материали, брошури, социални медии и др.;
- езикови умения и умения за професионално редактиране на текстове – отлични и за двата езика: български и английски;
- много добри познания и интерес към развитие в областта на новите технологии и интернет;
- развита способност за изследване/ проучване, внимание към детайла и изчерпателност;
- умения за създаване на концепции, планиране на издания/продукции и събития;
- умения за професионална комуникация с творци и институти, посолства, музеи и галерии, колекционери и др.;
- познания за изкуствата с акцент на хумора и сатирата;
- интерес към световните музейни информационни практики.

В допълнение към опита и уменията, търсим:
- отлични умения за работа в екип, позитивно поведение;
- способност да инициира самостоятелно дейности;
- умение за работа под напрежение и ефективно управление на времето;
- способност да анализира и решава самостоятелно и в сътрудничество с останалите членове на екипа.

Размер на основната работна заплата: в диапазона от 830 до 1230 лв.

Изисквания към кандидатите:
1. Висше образование в следните области – изкуства, филологии и други хуманитарни, педагогически, социални, стопански и правни науки;
2. Дигитална компетентност - доказва се с практически изпит;
3. Езикови умения и умения за професионално редактиране на текст на български и английски език - доказват се с практически изпит;
4. Умения за създаване на музеен текст и съдържание - доказват се с практически изпит.

Необходими документи за кандидатстване:
- Мотивационно писмо, представящо досегашния опит и интереса на кандидата към позицията;
- Професионална автобиография /CV/;
- Копие от документ за придобита образователно-квалификационна степен;
- Копие от документи за владеене на английски език – дипломи, сертификати /ако притежава такива/;
- Портфолио или отделни материали, свързани с опита и уменията на кандидата; текстове, създадени от кандидата;
- Копие от документи, удостоверяващи професионалния опит /трудова книжка, служебна книжка, осигурителна книжка или граждански договори/ - ако притежава такива;
- Копие от документи, удостоверяващи квалификация /при наличие на такава/.

Документите се приемат до 16.30 ч. на 07.01.2022 г. по имейл: info@humorhouse.bg или на място в деловодството на Музея.

Подборът ще се извърши по документи, събеседване и практически изпити по:
1. дигитална компетентност;
2. езикови умения и умения за професионално редактиране на текст на български и английски език;
3. умения за създаване на музеен текст и съдържание.

Кандидатите, допуснати до събеседване, до 12.1.2022 г. ще бъдат уведомени за мястото, датата и часа на провеждането му.

За справка: 066 807229 /вътр. 245

Предоставянето на личните данни е доброволно, тяхното обработване, ползване в процеса по подбор и съхраняване ще се извършва в пълно съответствие със Закона за защита на личните данни.

13.12.2021
П Р О Г Р А М А
м. декември 2021

Временни изложби в Музея:

България в европейския пъзел - творби от художествения фонд на Музея
Карикатури без граници - творби от художествения фонд на Музея
Стършел на 75 - гостуваща изложба шаржове и автошаржове
Някои го предпочитат аналогово - изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев
МЕМОРИАЛ.Класически проект в съвременното изкуство - самостоятелна изложба на Андрей Врабчев;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

03.12.2021

П Р О Г Р А М А
м. ноември 2021

Временни изложби в Музея:

Стършел на 75 - гостуваща изложба шаржове и автошаржове
Някои го предпочитат аналогово - изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев
МЕМОРИАЛ.Класически проект в съвременното изкуство - самостоятелна изложба на Андрей Врабчев;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

11 ноември
18:00 ч. - Откриване на изложбата Стършел на 75 - гостуваща изложба шаржове и автошаржове (етаж 3, фоайе)

10.11.2021
“Ах, това Вариете” - онлайн архив на Експерименталния сатиричен вариететен театър – Габрово
Никой не е забравен, нищо не е забравено.

Музеят на хумора и сатирата представя новия си осъществен проект, озаглавен “Ах, това Вариете” - онлайн архив, посветен на Експерименталния сатиричен вариететен театър в Габрово.

Вариететният театър в Габрово е емблематична институция, съществувала в периода 1985 - 1999 под един покрив с Дома на хумора и сатирата и пометена от вихъра на промените, подобно на много други културни институции в България.

Онлайн архивът, създаден под формата на достъпен и лесен за навигация уебсайт, обхваща ключови моменти от историята на театъра - играни пиеси и личности, започнали кариерата си именно във Вариетето, които днес са утвърдени актьори, режисьори, хореографи и музиканти. Сред художествените ръководители на театъра са именити театрали като Николай Николаев, Вили Цанков, Сотир Майноловски и Николай Георгиев, а актьорския си прощъпулник на фамозната въртяща се сцена са направили Деница Шопова, Николай Кипчев, Нона Йотова, Къци Вапцаров, Пепа Попзлатева, Тео Елмазов. От по-младото поколение артисти, играли във Вариетето, са Орлин Павлов, Йоана Захариева и Стефан А. Щерев, а на гастрол са идвали звезди като ВГ Трик, Никола Анастасов, Камелия Тодорова, Стефан Мавродиев и много други. В раздел „Лица” е отредено място както за творческия екип, така и за техничиеския екип, спомогнал за осъществяването на продукциите. Онлайн архивът изобилства от фотографии, биографии, видео записи на пиеси, интервюта и хронологично подредени отзиви от пресата.

Архивът е достъпен на www.variete.humorhouse.bg

Музеят на хумора и сатирата сърдечно благодари на Държавен архив - Габрово и Регионална библиотека “Априлов - Палаузов” за оказаната помощ при събирането на архивни материали.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

29.10.2021

Проектът "Чувство за хумор"

“Чувство за хумор” е нова видео поредица, в която през тази есен публиката ще гледа 20 хумористични видео истории с популярни личности, посветени на Музея на хумора и сатирата, Габрово и габровския карнавал. Кратките хумористични видеа се разпространяват в социалните канали на на Музея във платформите Facebook, Instagram и Youtube-канала. Отделно от онлайн разпространението им, видеата ще могат да бъдат гледани, a историите чути и от широката публика благодарение на медийното партньорство на Dir.bg, БНР - Радио София и предаването “100 % будни” по БНТ 1.

Хуморът е чудесно средство за справяне със социалната дистанция и изолацията по време на пандемия и екипът на Музея на хумора и сатирата и на проекта “Чувство за хумор” приема присърце мисията да "достави" смях и добро настроение на зрителите. Това, че смехът удължава живота не е просто клише, а научен факт - освобождаването от стрес има положителен ефект върху здравето и укрепва имунната система, освен че значително подобрява и психическото ни състояние. “А светът е оцелял, защото се е със смях ваксинирaл" - казва един от участниците, перифразирайки мотото на Музея “Светът е оцелял, защото се е смял”, съчинено от сатирика Радой Ралин.

В проекта участват множество любими хумористични лица: Любо Нейков, Стефан Вълдобрев, Мария Силвестър, Ненчо Илчев, Христо Гърбов, Мая Новоселска, Стефан Щерев, Дони, карикатуристът Чавдар Николов, журналистите Найо Тицин и Ива Дойчинова, режисьорите Теди Москов и Димитър Коцев-Шошо, и др.

Проектът се реализира от “Музея на хумора и сатирата” в колаборация с журналиста Даниел Ненчев (един от водещите журналисти в сферата на културата и изкуството през последните 15 години, чиято заслуга е всички тези популярни личностида се превърнат в „рекламни лица“ на Столицата на хумора.) и платформата за изкуство и култура Plakat Kombinat с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово. Зад камерата е габровецът Добрин Кашавелов, дизайн и анимация - Анна Симеонова и Светлин Балездров, фотограф - Росина Пенчева.

26.10.2021

МУЗЕЯТ НА ХУМОРА И САТИРАТА ОСТАВА ОТВОРЕН!

Във връзка cъс Заповед № РД- 01-856/ 19.10.2021 на Министъра на здравеопазването и с цел превенция срещу епидемията от коронавирус от 21 ноември 2021, Музеят на хумора и сатирата е отворен само за посетители, които представят валидни изискуеми документи – зелен сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване или отрицателен ПСР и/или антигенен тест. Допуснатите посетители е необходимо да спазват противоепидемичните мерки: маски, дезинфекция на ръцете, отстояния и др. Музеят влиза в есенен режим на работа от понеделник, 25 октомври 2021 година.
За всички онези, които не разполагат със зелен сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване или отрицателен ПСР и/или антигенен тест, Музеят е подготвил богата онлайн програма - поредиците „неСметни богатства“, „Чувство за хумор“ и „Ах, това Вариете“ - които предстои да бъдат излъчени в страниците на Музея във фейсбук и инстаграм, както и в Youtube-канала.

20.10.2021

П Р О Г Р А М А
м. октомври 2021

Временни изложби в Музея:

Някои го предпочитат аналогово - изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев
МЕМОРИАЛ.Класически проект в съвременното изкуство - самостоятелна изложба на Андрей Врабчев;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

15.10.2021
П Р О Г Р А М А
м. септември 2021

Временни изложби в Музея:

МЕМОРИАЛ.Класически проект в съвременното изкуство - самостоятелна изложба на Андрей Врабчев;
Фото-смях - фотографии от фонда на Музея;
Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

10 септември
18:30 ч. - Откриване на изложбата МЕМОРИАЛ. Класически проект в съвременното изкуство на Андрей Врабчев (зала 6)

16 септеври
18:30 ч. - Кристо. От Габрово до Триумфалната арка - откриване на изложбата в Българския културен институт в Париж

29 септември
18:00 ч. - Някои го предпочитат аналогово - откриване на изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев (зала 7)

20.09.2021
П Р О Г Р А М А
м. август 2021

Временни изложби в Музея:

Фото-смях - фотографии от фонда на Музея;
Image Show? - самостоятелна изложба на J Pank (Йордан Панков);
Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

25 - 28 август - ЛЯТНО КИНО С ФРЕНСКИ КОМЕДИИ

25 август
20:30 - Каприс - 2014, режисьор: Еманюел Муре; в ролите: Виржини Ефира
Клеман, учител от началния курс, е на седмото небе: Алисия, известна актриса, която той обожава, му става приятелка. Всичко се обърква, когато среща Каприс, млада обсебваща и експанзивна жена, която хлътва по него. Междувременно, най-добрият му приятел Тома се сближава с Алисия…

26 август
20:30 ч. - Момчетата и Гийом – хайде на масата - 2012, режисьор: Гийом Галиен; в ролите: Гийом Галиен, Андре Маркон, Франсоаз Фабиан
Първият спомен, който пазя от майка си, е когато бях на четири или пет години. Тя ни канеше за вечеря, братята ми и мен, провиквайки се: „Момчетата и Гийом, хайде на масата!”, а последния път, когато говорих с нея по телефона, преди да прекъсне, ми каза: „Целувам те, мила”; да кажем, че между тези две изречения се случиха някои недоразумения.

27 август
20:30 ч. - Пред погледа на всички - 2017, режисьор: Анес Жауи; в ролите: Анес Жауи, Жан-Пиер Бакри, Леа Дрюкер
Кариерата на Кастро, някогашна звезда от малкия екран, е в упадък. Днес, неговият шофьор, Маню, го води на освещаването на жилището на дългогодишната му приятелка, продуцентката Натали, която се е нанесла в красива къща близо до Париж. Елен, сестрата на Натали и бивша съпруга на Кастро също е поканена. Когато били млади, те споделяли еднакви ценности, но славата превърнала Кастро в прагматик (или по-скоро циник), докато Елен останала вярна на убежденията си. Дъщеря им Нина, която пише книга отчасти вдъхновена от живота на родителите си, също присъства. Докато Кастро става безпомощен свидетел на неумолимия спад на рейтинга си, Елен се опитва отчаяно да наложи участието на афганистанска бежанка в предаването си. А през това време, празненството кипи…

28 август
20:30 ч. - Пердри (Жизнена необходимост) - 2019, режисьор: Ерван льо Дюк; в ролите: Суон Арло, Мод Уайлър, Фани Ардан
Животът на Пиер Пердри се преобръща, когато в живота му нахлува загадъчната Жулиета Уеб. Като същинска стихия тя привнася копнеж и безпорядък в душевния му мир и живота на семейството му, като принуждава всеки от тях да заеме полагащата му се роля и да заживее пълноценно.

05.08.2021
П Р О Г Р А М А
м. юли 2021

Временни изложби в Музея:

Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов - фотографска изложба;
Image Show? - самостоятелна изложба на J Pank (Йордан Панков);
Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

19 юли
18:00 ч. - Представяне на стихосбирката "Солени молекули" на Калоян Христов (зала 3; вход - свободен)

22, 23, 25 юли - Образователно-творчески ателиета, посветени на екологичния фестивал УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ и отличието "Европейски зелен лист", чийто носител за 2021 година е град Габрово:

22 юли
11:00 - 12:30 ч. - Рециклирай в полезни вещи (зала 4; входна такса - 5 лв.; притежателите на карта "Приятели на хумора" ползват отстъпка от 20%)

23 юли
11:00 - 12:30 ч. - Градско градинарство (зала 4; входна такса - 5 лв.; притежателите на карта "Приятели на хумора" ползват отстъпка от 20%)

25 юли
10:00 - 11:00 ч. - Гостуваме на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ (ще ни откриете в Детския център; вход - свободен)

09.07.2021
П Р О Г Р А М А
м. юни 2021

Временни изложби в Музея:

Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов - фотографска изложба;
Image Show? - самостоятелна изложба на J Pank (Йордан Панков);
Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

9 юни
16:00 - 18:00 ч. - Откриване на младежко състезание за идеи в партньорство с Община Габрово (зала 6)

17 юни
18:00 ч. - Представяне на книгата на проф. Димитър К. Димитров "Излекувай се със смях" (зала 5; вход - свободен)

18 юни
18:30 ч. - Откриване на фотографската изложба "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" и скултура от фонда на Музея (Зала 7; вход - свободен)

25-26 юни
Уъркшоп с екологични организации и художници - предшестващо събитие от програмата на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството - 2022.

07.06.2021
Предстоящо събитие
Представяне на книгата „Излекувай се със смях” на проф. Димитър Димитров ( 1952 - 2020)


На 17 юни от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата ще се състои габровската премиера на стихосбирката „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров . Тя е издание на Академично издателство „Талант“ на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, чийто основател е проф. Димитров. В нея са събрани над 100 стихотворения, епиграми и пародии, групирани тематично в три раздела: „Страсти човешки“, „Политически калейдоскоп“ и „Пародии и закачки“. Автор на корицата и карикатурите е Марина Горелова. Част от стиховете по злободневни проблеми са били публикувани и на страниците на вестник „Стършел“, чийто дългогодишен сътрудник е Дим К. Дим.

Книгата ще представи главният редактор на хумористичния седмичник „Стършел“ – Михаил Вешим, автор на предговора към изданието, който споделя: "Виждал съм хора с многобройни научни титли пред името, но без чувство за хумор. Те се боят и от най-леката шега, от незлобливия виц, не допускат около себе си ирония или самоирония… Не за друго, а за да не ги помислят за лекомислени, за повърхностни, за незадълбочени. Чувството за хумор смятат за недостатък, а смеха – за празна работа. Дим К. Дим бе обратният случай. На своите титли и звания той гледаше самоиронично, шегуваше се с тях и със себе си. А към хумора се отнасяше сериозно – не като към хоби, а като към важно и отговорно занимание.
Книгата „Излекувай се със смях!”, с карикатурите на художничката Марина Горелова, е събрала най-доброто от хумористичното и сатиричното творчеството на автора Дим К. Дим. Творби, които няма да излетят като дим от комин, а ще оставят следа - спомен за един ведър човек, разностранен талант. За който спокойно може да се казва: „Смешна му памет!“."


10.06.2021

Предстоящо събитие в събота, 15 май, 11:00 ч.
Среща с художника и куратор Олаф ВестфаленПоради продължаващата пандемична обстановка и предвид международния мащаб на събитието, 25-тото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството се отлага за май 2022 година, когато Музеят ще отбележи и своята 50-годишнина. През настоящата година ще предложим на публиката няколко събития, с които да въведем темата на биеналето: икономия на средствата, в контекста на екология и начин на живот, както и икономия на изразните средства в изкуството и хумора. Биеналето ще включи конкурсна секция, в която предложения от цял свят ще бъдат избрани от жури, както и кураторска изложба на художника Олаф Вестфален.
В събота, 15 май, от 11:00 ч. Олаф Вестфален ще говори за идеите зад заглавието на кураторската изложба „Как да развием чувствителност”. „Интересува ме амбивалентният хумор, който не завършва с очевидна поанта, а остава в движение, поставяйки под въпрос нещата, които смятаме, че знаем. Искам да покажа артистични изкази, които са или твърде малко, или твърде много, или на грешното място, ситуации, изображения, предмети, които третират споделената реалност на зрителите като ластик, който трябва да се разтегне до точката на скъсване”, споделя Вестфален.
Олаф Вестфален е роден през 1963 в Хамбург. Учи в Хамбург и Калифорнийския университет в Сан Диего. Днес живее в Стокхолм. Негови творби са представяни в Музея Уитни в Ню Йорк, в Института за съвременно изкуство, Лондон, в Шведския институт в Ню Йорк, Музея Модерна в Стокхолм, Кунстферайн Бранденбург в Потсдам и в Музея Фридерицианум в Касел. Творчеството му е представено в колекции като Музей Далас, Център Помпиду, Музея Модерна и Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.
Олаф Вестфален е „художник, който винаги работи с хумор, ала рядко се спира пред забавното.” Концептуалните му произведения често приемат формата на игри, забавление или карикатури, целящи да изложат на показ културните „слепи места” на съвременното общество. Той играе от двете страни на високото и ниското, произвеждайки масмедийна комедия и карикатури. Освен като художник, Вестфален има богат опит и като куратор.

13.05.2021

П Р О Г Р А М А
м. май 2021

Временни изложби в Музея:

Image Show? - самостоятелна изложба на J Pank (Йордан Панков);
Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Три пъти вътрешности - самостоятелна изложба на Невена Екимова;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

14 май
18:30 ч. - Откриване на самостоятелната изложба Image Show на J Pank (Йордан Панков) (зала 6; вход - свободен)

15 май /събота/
11:00 ч. - От Олелийня до карнавал - детско творческо и образователно ателие за изработване на карнавални маски (зала 8; такса за участие - 5 лв.)

21 май
21:00 ч. - Нощ в музея и Пижамено парти (вход - свободен)

22 май
17:00 - 19:00 ч. - Габровски карнавал. Олелийня пред Музея на хумора и сатирата.

07.05.2021
П Р О Г Р А М А
м. април 2021

Временни изложби в Музея:

Миграции в студиото на артиста II - самостоятелна изложба на Роберт Баръмов;
Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Три пъти вътрешности - самостоятелна изложба на Невена Екимова;
Защо така сериозно? - самостоятелна изложба на Хубен Черкелов;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

9 април
18:00 ч. - Концерт на група „Хумбертина” - Мариана Екимова (пиано, вокал) и Невена Екимова (вокал), изпълняват композиции за пиано и глас под общото заглавие „Тъмно сърце”. (зала 7; вход - с предварително записване)

23 април
18:00 ч. - Миграции в студиото на артиста II - откриване на самостоятелна изложба на Роберт Баръмов (зала 7; вход - свободен)

08.04.2021
Предстоящ концерт!
На 9 април 2021, 18.00 ч., в Дома на хумора и сатирата група „Хумбертина” ще изнесе необичаен концерт. Сформирана специално за изложбата "Три пъти вътрешности", групата, състояща се от Мариана Екимова (пиано, вокал) и Невена Екимова (вокал), изпълнява композиции за пиано и глас под общото заглавие „Тъмно сърце”. Създадени по различно време и на различни езици, песните в концерта имат обща тема - тъмната страна на любовта. Освен класици на тъгата като Ник Кейв и Серж Генсбур, ще се чуят и непознати за широката публика песни, както и изненадващи находки от българския фолклор.

07.04.2021На 1 април Музеят на хумора и сатирата навършва 49 години от началото на своето съществуване. Дали и тази година ще минем "по-евтино", т.е. без посетители и специални гости, зависи изцяло от поредната заповед на Министъра на здравеопазването. Ала ние вече сме подготвили резервен вариант.

Празникът по случай Деня на шегата започна още на 28 март с виртуално гостуване на две български училища в чужбина - училище “Пейо Яворов” в Брюксел и училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. Пред учениците представихме две от най-популярните образователни програми на Музея: „Габровски хумор“ и „Карнавал“. Включиха се 30 семейства от училището в Брюксел и над 60 семейства от училището в Ню Йорк.

Изненадата за стотици български деца ще е онлайн участието на любимия илюзионист и приятел на Музея - Дани Белев - габровец, с прекрасно чувство за хумор. Габрово, освен Столица на хумора, е и градът, в който се провежда най-голямото магично събитие в България - "Златна котка". Гостуването на Дани Белев е подарък за любителите на илюзионното изкуство.

Във фейсбук страницата на Музея ще бъде публикувана изложбата Quo vadis?- латински сентенции с графичен коментар от Борис Димовски. Макар и карикатурите да са рисувани през 80-те години, а самите сентенции са на над 2000 години, тяхното съдържание продължава да бъде актуално и днес. За изложбата Радой Ралин пише:"Боговете на Елада бяха поети, а боговете на Рим – държавници! Рим беше немислим само с една митология, упование на изкуството и художествената самодейност. Рим беше тоталитаристична държава, представляваща империя с разноезични и разноплеменни народи, които, за да бъдат държани векове под робство, трябваше римско право. Рим имаше свой обществен живот, диктатори и трибуни, философи и нероновци, а имаше отпор срещу тиранията в тези крилати фрази, които, преследвани в своето време, отлетяха в нашата епоха, та да и бъдат мерило за чест!“

В навечерието на празника екипът на Музея повдига завесата и на един от новите си проекти – онлайн изложбата „Ах, това Вариете“. Тя цели да освежи спомените за някогашния бляскав Експериментален сатирично-вариететен театър, който за поколения габровци, а и не само, остана просто Вариетето.

Независимо от обстоятелствата, ще празнуваме силата на хумора и сатирата, които са ни дадени като мощен имуностимулатор в днешното объркано и тревожно време!

30.03.2021


П Р О Г Р А М А
м. март 2021

Временни изложби в Музея:

Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Три пъти вътрешности - самостоятелна изложба на Невена Екимова;
Защо така сериозно? - самостоятелна изложба на Хубен Черкелов;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

26 март
18:00 ч. - Миграции в студиото на артиста II - откриване на самостоятелна изложба на Роберт Баръмов (зала 7; вход - свободен)

28 март
Онлайн среща с децата от училище "Христо Ботев" в Ню Йорк. Музеят на хумора и сатирата разказва за габровския хумор, карналава и своята история.

30 март
Откриване на изложба Фото-смях, представяща творби от фонда в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък

02.03.2021
П Р О Г Р А М А
м. февруари 2021

Временни изложби в Музея:

Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея;
Три пъти вътрешности - самостоятелна изложба на Невена Екимова;
Защо така сериозно? - самостоятелна изложба на Хубен Черкелов;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
Альоша и котката. Видео инсталация на Камен Стоянов и Катарина Свобода;
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

12 февруари
18:00 ч. - Откриване на изложбата Портрети, автопортрети и шаржове - творби от художествения фонд на Музея (зала Стефан Фъртунов; вход - свободен)

05.02.2021
П Р О Г Р А М А
м. януари 2021

Временни изложби в Музея:

Три пъти вътрешности - самостоятелна изложба на Невена Екимова;
Защо така сериозно? - самостоятелна изложба на Хубен Черкелов;
Карикатурен салон 2020:
45-та Национална изложба на карикатурата 2020
Самостоятелна изложба на Любомир Михайлов
Самостоятелна изложба на Светлин Стефанов
В това време на друго място. 100 години чешки комикс - гостуваща изложба на Чешкия културен център, София;
Альоша и котката. Видео инсталация на Камен Стоянов и Катарина Свобода;
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова.

22 януари
18:00 ч. - Откриване на самостоятелна изложба на габровската художничка Невена Екимова (зала 7; вход - свободен)

13.01.2021